Gemeente Katwijk


Katwijkse raad keurt uitvoeringsplan klimaatbeleid goed

Katwijk, 3 september 2004

De gemeenteraad heeft gisteren tijdens de raadsvergadering haar goedkeuring gegeven aan het Klimaatbeleids- en uitvoeringsplan Gemeente Katwijk. Dit beleidsplan gaat verder dan het traditionele energiebeleid. In het klimaatbeleid is, naast het terugdringen van energieverbruik, ook veel aandacht voor duurzame energievormen zoals duurzaam wonen, werken en mobiliteit.

De gemeente Katwijk ontplooit op grond van dit plan activiteiten binnen de thema's Woningbouw, Bedrijven en Utiliteitsgebouwen, Agrarische sector, Verkeer en Vervoer en Duurzame energie. Tevens heeft het College een BANS-subsidie van 81.000,- aangevraagd. Deze subsidie wordt verstrekt op plannen die het BANS (BestuursAkkoordNieuweStijl) Klimaatconvenant ondersteunen. Dit convenant vraagt een grote inspanning van overheden op zowel gemeentelijk als provinciaal niveau bij de terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen. Met de aangevraagde subsidie kan een groot deel van de personele kosten en de kosten van communicatie - die het plan zal vergen - worden gedekt. De andere helft was reeds in de begroting opgenomen.

De meest in het oog springende projecten voor de planperiode van 2004-2007 zijn o.a.:

* klimaatbeleid integreren in de taakuitvoering van de afdelingen;
* energievisie wordt een vast onderdeel van planontwikkeling;
* stimuleren van het EPA's (energie prestatie advies) bij particuliere- en huurwoningen;

* stimuleren van energie maatregelen bij bedrijven;
* uitvoeren van een Duurzame Energie Scan in de gemeente;
* inventariseren van de mogelijkheden van biomassa.

Het volledige Klimaatbeleids- en uitvoeringsplan Gemeente Katwijk kunt u downloaden vanaf deze site:

U heeft hiervoor Acrobat Reader nodig. Als u dit niet heeft, kunt u het downloaden door op het onderstaande plaatje van Adobe te klikken.