Gemeente Hoorn


Actieweek `55-plus in beweging!'

Persbericht d.d.: 3 september 2004

Zondag 3 oktober 2004 om 12.30 uur start de campagne '55-plus in beweging!' in sportcentrum De Opgang met workshops en een informatiemarkt. Van 4 tot 10 oktober kunnen 55-plussers bij vele sportaanbieders in Hoorn gratis kennismaken met ruim tachtig manieren om lekker te bewegen. Ze kunnen kiezen uit een breed scala aan activiteiten: van volksdansen en koersbal tot kanovaren en duiken. De activiteiten zijn naar zwaarte ingedeeld in vier categorieën: bewegen, sport, sport en spel en vrije tijd/watersport.

Gezond bewegen
De norm voor gezond bewegen staat in Nederland op vijf maal per week minimaal een half uur achter elkaar matig tot intensief 'iets' doen. Senioren besteden bijna twintig procent van hun beschikbare tijd aan hobby's, sport en spel. Dat houdt in dat veel mensen al uit hun stoel gekomen zijn om aan beweging te doen. Naast een eindje wandelen of fietsen kunnen de 55-plussers ook aan beweging doen door werk in en om huis, zwemmen of sporten.

Aangepast sport en spel
Naarmate mensen ouder worden dreigen ze door diverse oorzaken minder te bewegen. Aan een teamsport doen, levert na het veertigste jaar al snel blessures op door het contact met de tegenstander en het tempo dat te hoog komt te liggen. Gelukkig blijven er genoeg mogelijkheden over om ongedwongen te kunnen bewegen, ook in competitieverband. Er zijn aangepaste vormen bedacht van onder meer volleybal en badminton. Veel spelsporten kunnen tot op gevorderde leeftijd beoefend worden; het is maar net hoe iemand zich voelt. De deelnemers beleven veel plezier aan het conditionele, competitieve en sociale aspect.

Categorie 'bewegen'
Voor deze categorie sporten hoeft men niet over een goede conditie te beschikken of goed ter been te zijn. Iedereen kan eraan deelnemen en sportkleding is niet verplicht. Onder `bewegen' vallen de activiteiten: volksdansen, countrylinedancing, t'ai chi, fitness- en vaardigheidstraining in woonzorgcentra en `meer bewegen voor ouderen' (MBVO).

Voordelen
Bewegen is belangrijk voor ouderen. Uit gemeentelijk onderzoek onder deelnemers van `fitness voor ouderen' is gebleken dat meer bewegen in het dagelijks leven de nodige voordelen oplevert. Ouderen krijgen meer weerstand, kunnen zichzelf beter redden (zelfstandig aankleden of in bad gaan of lopen zonder rollator) en krijgen bovendien meer sociale contacten.

Mogelijkheden
Te vaak nog hebben ouderen geen goed beeld van de mogelijkheden. Ze zijn bang dat ze te oud zijn, dat het te zwaar is en riskant is voor hun gezondheid of ze weten niet waar ze kunnen sporten. De projectgroep 55-plus stelt zich onder meer ten doel senioren te informeren over gezonde lichamelijke inspanning en de mogelijkheden die daartoe geboden worden door sportaanbieders. De werkgroep wordt gecoördineerd door Sportopbouwwerk Hoorn en bestaat uit vertegenwoordigers van Stichting Welzijn Ouderen West-Friesland, Stichting Netwerk, Stichting Sport Wandelschool Hoorn/West-Friesland, zorggroep De Omring en vele vrijwilligers.

Programma
De komende weken zult u regelmatig geïnformeerd worden over de campagne '55-plus in beweging'. Op de website www.sportopbouwwerkhoorn.nl onder het kopje ouderen kunt u meer lezen over deze aantrekkelijke campagne. Op 29 september komt het Westfries Weekblad met een speciale '55-plus in bewegingskrant', met daarin volop aandacht voor de openingsdag en de activiteiten tijdens de campagneweek. Deze bewegingskrant bevat ook interviews met leeftijdsgenoten die aan bewegingsactiviteiten deelnemen.

Meer informatie
De campagne '55-plus in beweging!' wordt georganiseerd door het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn, in samenwerking met de werkgroep 55-plus, reguliere sportaanbieders en vele vrijwilligers. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het Sportopbouwwerk: www.sportopbouwwerkhoorn.nl of bellen met Pedro Koning, ouderenconsulent Sportopbouwwerk, tel. 0229 25 94 53.
---