Universiteit Maastricht

2 september 2004
Introductiedag voor grootste groep uitwisselingsstudenten in Nederland Toenemende internationalisering studentenpopulatie Universiteit Maastricht

De Universiteit Maastricht trekt steeds meer uitwisselingsstudenten. Op vrijdag 3 september 2004 organiseert de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde een introductiedag voor de grootste groep internationale uitwisselingsstudenten van Nederland, tevens een van de grootste groepen in Europa. Er zullen maar liefst 298 studenten uit 38 verschillende landen deelnemen aan de introductie. In totaal zullen dit jaar naar verwachting 550 buitenlandse studenten aan de economische faculteit komen studeren. Vorig academisch jaar waren dit er 470 en het jaar daarvoor 350. Er is dus duidelijk sprake van een stijgende lijn. Ook bij andere faculteiten is sprake van groei. Bij de Faculteit der Cultuurwetenschappen is bijvoorbeeld het aantal inkomende uitwisselingsstudenten verdubbeld ten opzichte van het afgelopen jaar. Dit is mede het gevolg van de nieuwe Engelstalige opleiding European Studies, die drie jaar geleden bij deze faculteit van start ging.

De toenemende internationalisering van de studentenpopulatie is het gevolg van bewust UM-beleid ter bevordering van de internationalisering. De UM kiest er voor het grootste deel van haar opleidingen geheel of gedeeltelijk in het Engels aan te bieden. Mondiale en Europese themas krijgen in de meeste studies aan de UM een prominente plaats. Daarnaast zijn er uitwisselingsprogrammas met andere universiteiten binnen en buiten Europa. Zo moeten alle economiestudenten verplicht een half jaar aan een buitenlandse partneruniversiteit studeren. Sinds de invoering van de bachelor-masterstructuur in het academisch jaar 2003/2004 geldt dit voor alle (Engelstalige) bacheloropleidingen van deze faculteit. De Faculteit der Gezondheidswetenschappen adviseert haar studenten minimaal drie maanden van hun studie in het buitenland door te brengen. De contracten die de faculteiten daarvoor met deze universiteiten afsluiten zijn vaak bilateraal: voor elke student die de UM stuurt, stuurt de buitenlandse universiteit er een terug.

Noot voor de Pers
De introductiedag van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde begint om 10:00 uur in de lobby van het faculteitsgebouw (Tongersestraat 53). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Julienne Erckens, Bureau Internationale Betrekkingen van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde tel. 043-3883738, e-mail J.Erckens@EFB.unimaas.nl. De afdeling communicatie van de UM is bereikbaar via 043-3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl.