KRO De Wandeling

Frits ter Kuile, wereldverbeteraar, waakt over illegalen

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 3 SEPTEMBER

HILVERSUM, 20040816 -- "Ik probeer solidair te zijn, mensen in moeilijkheden liefde te geven. Dat is een beetje Gods rijk op aarde." Frits ter Kuile is radicaal, maar was vroeger nog radicaler. In alles. In een gemeenschapshuis in een Bijlmerflat in Amsterdam probeert hij met anderen open te staan voor vreemdelingen. "Mensen die een dak boven hun hoofd nodig hebben, vooral illegalen die in een grensgevangenis zouden belanden."


In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met Frits ter Kuile over zijn drang om de wereld te redden. Op de middelbare school loopt hij nog met VVD-stickers op zijn agenda rond tot hij kennis maakt met de muziek van Bob Marley. "Stand up for your rights, zong hij. Dat opende mij de ogen." Hij weigert militaire dienst, gaat de gevangenis in en bivakkeert wekenlang in een tentje bij Woensdrecht. Sinds 1996 woont hij met een stel andere idealisten in het Jeanette Noël Huis in de Amsterdamse Bijlmermeer. De levensstijl is gebaseerd op eenvoud, gebed en gastvrijheid en dat krijgt handen en voeten door illegalen op te vangen die anders in de grensgevangenis belanden.
In eerste instantie leeft Frits celibatair: "Zonder vaste relatie ben je volop beschikbaar en ben je vrij voor alle consequenties van je idealen". Maar als in 1997 de Chinese Ai Yun in het huis onderdak krijgt wordt Frits verliefd. Hij trouwt met haar en met hun twee kinderen blijven ze in het Jeanette Noël Huis wonen. "Ik blijf gastvrij, ik protesteer nog steeds tegen onrecht, maar ik ben ook vader... Ik probeer waar ik kan een beetje de pijn te verlichten en daarmee heb ik mijn ideaal naar een menselijker schaal gebracht.”

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste gebieden van Nederland.

KRO De Wandeling, vrijdag 3 september 16.30 uur
(HH. zondag 5 september 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Inspirerend actief in het weekeinde.




KRO De Wandeling