Ingezonden persbericht

CPO organiseert forum Faillissementsfraude

NIJMEGEN, 20040511 -- Op 3 september 2004 organiseert het Centrum voor Postdoctoraal Onderwijs (CPO) een forum, getiteld: Faillissementsfraude. In de afgelopen periode hebben verschillende media aandacht besteed aan faillissementsfraude. De onthullingen in de pers over de faillissementscarrousel van horecatycoon Sjoerd Kooistra en de Zembla-uitzending "Liever failliet" van donderdag 12 februari 2004 hebben veel stof doen opwaaien. Om te bespreken wat de civiel- en strafrechtelijke mogelijkheden zijn om faillissementsfraude te bestrijden, komen deskundigen op het gebied van faillissementsrecht en fraudebestijding bijeen.


Prof mr. S.C.J.J. Kortmann, hoogleraar burgerlijk recht Katholieke Universiteit Nijmegen, treedt op als dagvoorzitter. De sprekers zijn afkomstig uit de wetenschap, rechterlijke macht, openbaar ministerie, overheid en advocatuur. Zo houdt Mr. A.L. Speijers, landelijk coördinator fraudebestijding en officier van justitie, een voordracht met de titel "Het failliet van de faillissementsfraudebestrijding" en spreekt mw. mr. dr. C.M. Hilverda, deskundige en publiciste op het gebied van strafrechtelijke faillissementsfraudebestijding, over hoe samenwerking en informatieuitwisseling tussen curatoren, fiscus en justitie gestroomlijnd en verbeterd kunnen worden.

Vragen die tijdens het forum verder aan de orde komen, zijn:
- Wat is de rol van de curator bij de bestrijding van faillissementsfraude?
- Welke rol heeft de rechter-commissaris?
- Zijn crediteuren, in het bijzonder de fiscus en de bedrijfsverenigingen, te passief?
- Welke acties mogen worden verwacht van het Openbaar Ministerie? Krijgt faillissementsfraude genoeg aandacht van het OM?
- Is samenwerking van de diverse betrokken partijen het sleutelwoord?
- Of dient de in het vooruitzicht gestelde nieuwe insolventiewetgeving andere instrumenten te bieden voor de bestrijding van faillissementsfraude?

Sprekers op deze dag zijn:
- Mr. W. Aerts, advocaat Hekkelman Advocaten & Notarissen Nijmegen, oud voorzitter Insolad
- A. van Eijsden, werkzaam op het Ministerie van Financiën, fiscalist en publicist, diverse redacteurschappen
- Prof. mr. J.J. van Hees, hoogleraar Financiering, Zekerheden en Insolventie Katholieke Universiteit Nijmegen, advocaat De Brauw Blackstone Westbroek Amsterdam
- Mw. mr. dr. C.M. Hilverda, publicist en deskundige op het gebied van de strafrechtelijke faillissementsfraudebestrijding, raadsheer sector civiel Hof Arnhem
- Drs. E. de Jager RA, lid van het landelijk managementteam FIOD-ECD
- Mr. A.L. Speijers, landelijk coördinator fraudebestrijding, officier van justitie

Programma en locatie:
3 september 2004, van 13.00 - 17.10 uur
Hotel Heidepark, Jan Steenlaan 22/24 te Bilthoven

Het programma en nadere informatie is te vinden op www.cpo.nl




Ingezonden persbericht