Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Integratie Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 30 augustus 2004

Behandeld


- Govert Jan Bijl de Vroe


Kenmerk


- DIE-409/04

Telefoon


- 070-348 5005


Blad


- 1/4

Fax


- 070- 348 6381


Bijlage(n)


- Uitnodigingsbrief 'Gymnich'

van Nederlands EU-Voorzitterschap


- gj.bijl-de-vroe@minbuza.nl


Betreft


- Informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ('Gymnich') , 3-4 september 2004-


-


- - - - Op 3-4 september a.s. vindt de Informele Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen ('Gymnich') plaats. Op de agenda staan de volgende onderwerpen: ASEM, het Midden-Oosten, Irak, Iran, de Balkan (Servië-Montenegro/Kosovo) en Soedan/Darfur. Om u te informeren over de intenties van het Nederlandse EU-Voorzitterschap ten aanzien van de agendapunten doe ik u hierbij de vertaling van de uitnodigingsbrief toekomen, zoals deze aan mijn EU-collega's is verzonden.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Den Haag,

26 augustus 2004

Het is mij een groot genoegen u en uw partner uit te nodigen voor ons traditionele Gymnich-overleg, dat op 3 en 4 september zal plaatsvinden in Château St Gerlach in Valkenburg (niet ver van Maastricht).

Over de praktische aspecten van deze bijeenkomst bent u inmiddels ingelicht. In dit schrijven wil ik aangeven hoe ik mij het verloop van onze besprekingen voorstel gedurende die twee dagen.

De bijeenkomst zal aanvangen met een werklunch waarbij de uitbreiding van ASEM zal worden besproken. De speciale gezant van het Voorzitterschap op dit terrein, de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, zal verslag aan ons uitbrengen over zijn werkzaamheden van de afgelopen weken. Ik hoop dat we vervolgens kunnen toewerken naar consensus over de kwestie van deelname aan de ASEM-top van 8-9 oktober in Hanoi.

De vrijdagmiddag zal geheel gewijd zijn aan het Midden-Oosten, Irak en Iran. Ten behoeve van deze besprekingen heb ik de Hoge Vertegenwoordiger verzocht discussie-papers voor te bereiden inzake het Midden-Oosten en Irak.

Wat betreft het vredesproces in het Midden-Oosten wil ik mij tezamen met u in het bijzonder buigen over beleidsopties voor de EU om uitvoering van de Israëlische plannen voor terugtrekking uit de Gazastrook te bevorderen op basis van de voorwaarden zoals geformuleerd door de Europese Raad van maart jl. We zullen tevens nader bezien welke concrete bijdragen de Unie aan die uitvoering zou kunnen leveren zodra aan onze voorwaarden is voldaan. Mogelijk verschaft ons overleg het Voorzitterschap en de Hoge Vertegenwoordiger ook een helder mandaat voor de bijeenkomst van het Kwartet in New York.

Ten aanzien van Irak zullen we de politieke en veiligheidssituatie analyseren en bespreken hoe we de rol van de EU in Irak, zoals gedefinieerd door de Europese Raad van juni jl., kunnen versterken. Verder hoop ik u te kunnen inlichten over de voorlopige bevindingen van de verkenningsmissie die Irak zal bezoeken.

Wat betreft Iran wil ik eerst het woord geven aan onze collegae van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, opdat zij ons kunnen inlichten over hun recente inspanningen ten aanzien van Teheran. Vervolgens zullen we nader kijken naar onze betrekkingen met dit land, waarbij de nadruk zal liggen op het nucleaire vraagstuk in het licht van het komende IAEA-rapport.

Traditiegetrouw zal het diner, dat plaats zal vinden in Château Neercanne - tussen Maastricht en de Belgische grens - een sociaal karakter hebben.

De bijeenkomst wordt op zaterdagmorgen voortgezet met een gedachtewisseling over de Balkan (Servië-Montenegro/Kosovo) en over de ontwikkelingen in Soedan/Darfur. U ontvangt hiervoor nog discussie-papers.

Wat betreft de Balkan stel ik voor dat we ons enerzijds richten op de toekomst van de betrekkingen tussen Servië-Montenegro en de EU, en de tweesporen-benadering zoals voorgesteld door Commissaris Patten, en anderzijds op de situatie in Kosovo in het licht van de verkiezingen in oktober en de EU-rol op de korte en middellange termijn.

Ten slotte zullen we de crisis in Sudan/Darfur bespreken, die onze voortdurende aandacht verdient. Ik stel voor dat we de huidige situatie analyseren en bezien welke verschillende stappen de Unie zou kunnen nemen, van aanvullende steun tot eventuele sancties, afhankelijk van verdere ontwikkelingen, zowel op de grond als met betrekking tot het politieke proces.  

Tijdens de lunch op zaterdag brengen we verslag uit over onze besprekingen aan onze collegae uit de kandidaat-lidstaten - Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië. Zij zullen vervolgens in de gelegenheid worden gesteld hun eigen opvattingen kenbaar te maken.

Aansluitend op de lunch zou ik de bijeenkomst - op dezelfde locatie - willen voortzetten met onze partners van ECOWAS en enkele vooraanstaande vertegenwoordigers van de VN, de Afrikaanse Unie en de Speciale Vertegenwoordiger van het Voorzitterschap voor de landen van de Mano River, in dezelfde informele sfeer als bij het Gymnich-overleg. Op de agenda staan vrede en veiligheid in het instabiele West-Afrika, alsmede de wijze waarop de bijdragen van ECOWAS op dit terrein kunnen worden verbeterd. Voor de zaterdagmiddag staat een brede discussie gepland over de samenwerking tussen de EU en ECOWAS inzake vrede en veiligheid, met speciale nadruk op vredeshandhaving in de regio, hervorming van de veiligheidssector en lichte wapens. Tijdens het werkdiner zullen recente ontwikkelingen in deze regio aan de orde komen - met aandacht voor de situatie in Ivoorkust, Guinea (Conakry), Sierra Leone en Liberia - alsmede de aanbevelingen van de missie van de VN-Veiligheidsraad naar West-Afrika afgelopen juni. Ter afsluiting van deze bijeenkomst voorzie ik dat de voorzitterschappen van EU en ECOWAS een gezamenlijke persverklaring zullen afleggen.

Ik heb het volste vertrouwen dat de intieme ambiance van Château St Gerlach, in Nederlands zuidelijkste provincie, de toon zal zetten voor een open gedachtewisseling over de vraagstukken die ik hierboven uiteen heb gezet.

Bernard Bot

Minister van Buitenlandse Zaken

===