Socialistische Partij

`Stop uitzettingen naar Somalië'

02-09-2004 * Jan de Wit, Tweede-Kamerlid voor de SP, heeft vandaag minister Verdonk dringend verzocht om geen Somaliërs meer uit te zetten naar hun land van herkomst. Na jaren ontkenning door de bewindspersoon voor Vreemdelingenzaken en Integratie, bevestigt een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat zij onterecht uitgeprocedeerde asielzoekers terugstuurde.

Jan de Wit met het Somalische asielzoekertje Whalid, wiens ouders werden vermoord, maar die van Verdonk evengoed met zijn oma moest terugkeren

Uit verschillende bronnen is al jarenlang bekend dat Somalië zeer onveilig is, geen perspectieven biedt aan inwoners en een samenleving heeft die volledig ontwricht is. De minister heeft al deze tijd volgehouden dat enkele delen in het Noorden van Somalië nog wel toegankelijk zijn, wat het mogelijk maakt om asielzoekers terug te sturen. In het Europese Hof is echter het besef doorgedrongen dat dit verhaal te betwijfelen is.

De Wit is opgelucht met de uitspraak, maar realiseert zich dat velen onterecht zijn teruggestuurd. "Als je hoort in welk een chaos, verwoesting en uitzichtloosheid ze terecht komen, kan ik niet begrijpen dat de minister al deze tijd heeft volgehouden dat asielzoekers uit Somalië moesten terugkeren. Somalië heeft niet eens een overheid, bevindt zich in een constante staat van anarchie, is verwikkeld in een burgeroorlog en er is geen enkele economische activiteit. Ik vind het een hardvochtig beleid en ben blij dat het Europese Hof haar nu afremt."
* Dossier Asielbeleid