GAMMA HOLDING N.V. http://www.gammaholding.nl

Nettowinst Gamma Holding EUR 13,1 miljoen

Origineel persbericht.

Belangrijkste ontwikkelingen eerste halfjaar 2004

Lagere omzet Exotic Fabrics; Versterking Gamma Technologies door acquisities; Start productie Belting Technology en Sleep Care Fabrics in China; Omzet: EUR 437 miljoen (2003: 464 miljoen); Bedrijfsresultaat: EUR 26,7 miljoen (2003: 38,0 miljoen); Netto winst: EUR 13,1 miljoen (2003: 18,0 miljoen); Winst per aandeel: EUR 1,78 (2003: 2,39).

Omzet en resultaat

De omzet van Gamma Holding daalde in het eerste halfjaar van 2004 met 6% van EUR 464 miljoen in 2003 tot EUR 437 miljoen. Daarin is een positief effect van 2% begrepen door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden een negatief effect van 2%. De omzet daalde autonoom met 6%; dit werd nagenoeg volledig veroorzaakt door Exotic Fabrics.

Het bedrijfsresultaat daalde met 30% van EUR 38,0 miljoen in het eerste halfjaar van 2003 naar EUR 26,7 miljoen in 2004. Daarin is een positief effect begrepen van 1% door acquisities. Valutaontwikkelingen hadden een negatief effect van 4%.

Ontwikkelingen per sector

Gamma Technologies

De omzet van de sector Gamma Technologies steeg met 1% tot EUR 230 miljoen (2003: EUR 228 miljoen) door gunstige ontwikkelingen bij Coating & Composite Technology en Sailcloth Technology. Het bedrijfsresultaat daalde met 3% naar EUR 14,1 miljoen (2003: EUR 14,5 miljoen).

Binnen Gamma Technologies bleven de prestaties van Belting Technology en Filtration Technology achter bij de verwachtingen. Daarom is binnen deze sector een project 'planning for growth' gestart dat de basis moet leggen voor een groeiversnelling en een verbetering van het resultaat.

In het eerste halfjaar waren de ondernemingen in de sector Gamma Technologies betrokken bij een aantal aansprekende projecten. Zo heeft Coating & Composite Technology materialen geleverd voor de overkapping van het Olympisch stadion in Berlijn en heeft Belting Technology een nieuwe check-in band ontwikkeld, waarvoor inmiddels de eerste orders zijn ontvangen van Australische en Aziatische luchthavens. Tijdens de Olympische Spelen in Athene heeft zeildoek van Sailcloth Technology wederom bijgedragen aan het behalen van vele Olympische medailles.

De business unit Belting Technology had door een lagere marktvraag en een zwakke dollar in vooral de Verenigde Staten een moeilijke start. Het tweede kwartaal toonde tekenen van herstel. In China werd in het eerste halfjaar van 2004 een joint venture gestart. Deze joint venture, waarin Gamma Holding een meerderheidsbelang heeft, produceert en distribueert proces- en transportbanden voor de lokale Chinese markt.

De business unit Filtration Technology had te maken met stagnerende markten in Europa en Azië. De markt in de Verenigde Staten herstelde zich weliswaar, maar de marge stond door valutaontwikkelingen onder druk. De business unit werd versterkt met de acquisitie van Goodman. Goodman fabriceert en verkoopt filterdoeken voor natfiltratie in de chemische industrie en voor toepassingen in waterzuiveringsinstallaties.

De business unit Coating & Composite ontwikkelde zich positief. Indutex kon in het tweede kwartaal profiteren van een aantrekkende vraag van alle productgroepen (billboards, kogelwerende materialen en gecoat textiel). Daarnaast droeg ook de acquisitie van Biscor bij aan deze positieve ontwikkeling. Met Biscor en het in 2003 geacquireerde Green Belting Industries is er een goede uitgangspositie verworven op de wereldwijde groeimarkt van Glass PTFE. Biscor ontwikkelt, produceert en verkoopt glas-, aramide- en andere hoogwaardige producten met een coating van fluorcarbon en siliconen. De producten worden toegepast in de voedings- en verpakkingsindustrie, waar bestendigheid tegen hoge temperaturen en zware chemische en biologische omstandigheden is vereist.

In de eerste helft van dit jaar ontwikkelde de business unit Sailcloth Technology zich voorspoedig, mede door de dit jaar gedane acquisitie van Fraser (Australië). Fraser's activiteiten omvatten de ontwikkeling, productie en verkoop van voorbewerkte segmenten van zeildoek op basis van D4 membraantechnologie. De acquisitie van Fraser stelt Gamma Holding als wereldmarktleider in zeildoektechnologie in staat het groeisegment membraanzeilen te bedienen.

Gamma Comfort & Style

De omzet van de sector daalde met 12% naar EUR 207 miljoen (2003: EUR 236 miljoen). Het bedrijfsresultaat daalde met 46% naar EUR 12,6 miljoen (2003: 23,5 miljoen). Tegenover een stijging van het resultaat van Sleep Care Fabrics en een stabiel resultaat van Car Fabrics stond een forse daling van het resultaat van Exotic Fabrics.

De business unit Sleep Care Fabrics kon profiteren van betere marktomstandigheden in een aantal Europese landen en van gunstige effecten van voortdurende kostenreducties. Positieve volumeontwikkelingen in de Verenigde Staten werden afgevlakt door een lagere Amerikaanse dollar. In de Verenigde Staten werden voorbereidingen getroffen om de lokale productiecapaciteit verder uit te bouwen. Ook de start van eigen productieactiviteiten in China en Argentinië droeg bij aan een versterking van de marktpositie van deze business unit.

Car Fabrics wist ondanks voortdurende moeilijke marktomstandigheden het resultaat te stabiliseren. Lagere omzetten en verdere prijsdruk konden worden gecompenseerd door positieve effecten van kostenreducties en het in 2003 vergrote belang in de Indiase leverancier aan de automobielindustrie, Bhilwara Melba De Witte. Eind 2004 zal de inrichting van competence centers zijn voltooid, hetgeen een positief effect zal hebben op de concurrentiepositie van de business unit Car Fabrics.

Zoals eerder dit jaar is aangekondigd, is de afzet van Exotic Fabrics in Afrika flink gedaald. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de koopkrachtdaling, mede veroorzaakt door de zwakke Amerikaanse dollar, de verslechterde politieke en economische situatie in Ivoorkust, de onrust in Nigeria en de importbeperkende maatregelen in dat land. Door de drastische afzetdaling was er sprake van een grote overcapaciteit. Om de toekomst veilig te stellen, is het nodig om de organisatie in Helmond aan te passen aan de lagere afzet. Een reorganisatieplan is inmiddels bij de ondernemingsraad voor advies voorgelegd. Het plan beoogt het huidige personeelsbestand van circa 600 medewerkers terug te brengen tot een niveau van circa 450. Er wordt binnenkort met de vakorganisaties gesproken over een sociaal plan. In Ivoorkust is reeds een personeelsreductie van circa 25% (230 medewerkers) doorgevoerd.

Financiële gegevens eerste halfjaar 2004

Het saldo financiële baten en lasten verbeterde door een lager rentepercentage en een hoger resultaat uit andere deelnemingen tot EUR 5,9 miljoen (2003: EUR 9,1 miljoen). Het saldo van de rentedragende schulden steeg naar EUR 279 miljoen (2003: EUR 259 miljoen).

De belastingdruk daalde van 37,2% naar 36,2%, voornamelijk als gevolg van incidentele voordelen.

De nettowinst daalde met 27% tot EUR 13,1 miljoen (2003: EUR 18,0 miljoen). De winst per aandeel bedroeg EUR 1,78 (2003: EUR 2,39). Vóór afschrijving goodwill bedroeg de winst per aandeel EUR 1,92 (EUR 2,47).

De investeringen in het eerste halfjaar 2004 bedroegen EUR 16,3 miljoen. (2003: EUR 11,1 miljoen). De investeringen bleven hiermee licht onder het afschrijvingsniveau van EUR 17,3 miljoen (2003: EUR 20,7 miljoen).

In de verslagperiode zijn geen activiteiten gedesinvesteerd.

IFRS

De International Financial Reporting Standards (IFRS) zullen met ingang van het boekjaar 2005 worden toegepast. De belangrijkste invloed wordt verwacht op de belastinglatentie, de pensioenvoorzieningen en de afschrijving op goodwill. Op basis van de huidige inzichten is de verwachte invloed van IFRS op het eigen vermogen en op het resultaat van Gamma Holding beperkt.

Vooruitzichten

Op basis van de ontwikkelingen in het eerste halfjaar van 2004, handhaaft Gamma Holding de in juni 2004 gegeven vooruitzichten dat over gehele jaar 2004 een aanzienlijk lager resultaat zal worden gerealiseerd dan in 2003. Hierin zijn de voor het tweede halfjaar te verwachten herstructureringskosten voor Exotic Fabrics meegenomen.

Raad van Bestuur Gamma Holding N.V. Helmond, 3 september 2004