Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
GASUNIE EN STIChting natuur en milieu

Utrecht, 3 september 2004

Monique Somers lanceert superzuinige Thuiscentrale

Gasunie en Stichting Natuur en Milieu starten vandaag een proef met een nieuw superzuinig aardgastoestel voor huishoudens. De Thuiscentrale is een kleine warmte/krachtcentrale, die elektriciteit en warm water levert. De energiebesparing is twintig tot dertig procent. De proef wordt uitgevoerd door Gasunie, energiebedrijven en marktpartijen. Er doen honderd huishoudens aan mee.

Monique Somers van het KNMI geeft vanmiddag het startsein voor de proef. Tijdens een veldsymposium in Putten over klimaatverandering van Stichting Natuur en Milieu en Gasunie stelt zij de eerste Thuiscentrale in werking. Warmte/krachtcentrales bestonden al voor grote kantoren en bedrijven, maar nog niet voor huishoudens. Voor de ontwikkeling en introductie van de Thuiscentrale, als opvolger van de hoogrendementsketel, is Gasunie partner in het project Economie Light van Stichting Natuur en Milieu. Economie Light verbindt partijen die koploper zijn in duurzaam ondernemen en een concrete bijdrage leveren aan het verminderen van het gebruik van energie en materialen in Nederland. Bij de uitvoering van de proef werkt Gasunie samen met de energiebedrijven en marktpartijen.

Op het veldsymposium toont Natuur en Milieu veranderingen in de natuur, waaraan we nu al kunnen zien dat het warmer wordt in Nederland door het broeikaseffect. Om de klimaatverandering te beperken en gevolgen beheersbaar te houden, zijn forse investeringen in energiebesparing en schone technologie nodig. De Thuiscentrale van Gasunie is hiervan een mooi voorbeeld. Gasunie toont haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door de te investeren in deze innovatie en door andere partijen te betrekken bij uitwerking en introductie.

De Thuiscentrale bestaat uit een aardgasmotor die een dynamo aandrijft voor elektriciteitsproductie. De elektriciteit wordt direct gebruikt of, wanneer er weinig stroom nodig is, aan het net teruggeleverd. Met de restwarmte van de motor wordt onder hoogrendement-condities water verwarmd voor de centrale verwarming en warm tapwater, net als bij een combiketel.

Nadere informatie

Stichting Natuur en Milieu: Marijke Brunt, tel. 030-2331328 (privé 030-2316169) of Marc Koene, tel. 030-2331328 (06-42745070)
Gasunie: Hans Overdiep, tel. 06-53534439

-----------------------


---- --