VERENIGING PAYBACK

Gedupeerden aandelenlease willen parlementair onderzoek

PERSBERICHT VERENIGING PAYBACK

Gedupeerden aandelenlease willen parlementair onderzoek

De vereniging PAYBACK, die de belangen behartigt van ruim 2.000 gedupeerden van aandelenleaseconstructies, roept op tot het instellen van een parlementaire enquêtecommissie.
In een brief aan de Tweede Kamer die op 1 september is verstuurd wordt om zo'n onderzoek gevraagd.

Honderdduizenden mensen zijn financieel, economisch en sociaal zwaar gedupeerd na dramatische verliezen op hun aandelenleasecontracten.

Geld investeren in aandelenleaseconstructies leek lucratief in de periode van eind jaren 90 tot rond 2000. Diverse banken en financiële instellingen brachten dergelijke constructies aan de man, waarbij de gebruikte verkoopmethoden niet door de beugel konden. De TV-uitzending van Tros Radar op maandag 13 oktober 2003 gaf daar een helder beeld van. Bij de kopers van dergelijke contracten was de schok groot toen bleek dat bij afloop van de contracten men met grote verliezen en restschulden werd geconfronteerd.
De gedupeerden stellen dat zij misleid zijn en dat de aanbieders zich niet aan de bestaande regels hebben gehouden. Dexia Bank Nederland heeft inmiddels tussen de duizend en tweeduizend mensen gedagvaard die weigeren te betalen of niet kunnen betalen. Vele duizenden hebben inmiddels te maken met incassobureaus.
Ondanks het verzoek van minister Zalm aan Dexia, om de incassomaatregelen op te schorten tot een uitspraak van de Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA), is Dexia doorgegaan met mensen onder druk te zetten om ze tot betalen te dwingen. Dexia was niet bereid mee te werken aan de bemiddelingspoging van de CGA. Om die reden heeft de CGA haar opdracht aan minister Zalm teruggegeven, maar het door de commissie uitgebrachte rapport spreekt duidelijke taal. Ook het vorig jaar door de AFM uitgebrachte rapport en de uitgedeelde boetes aan Dexia spreken boekdelen. Minister Zalm lijkt echter niet bereid nog verdere stappen te ondernemen. In een uitvoerige brief aan de Kamer verwijst hij slechts naar bestaande regelgeving. De gedupeerden moeten zelf via een kostbare en langdurige procedure hun gelijk zien te halen via de rechter.

PAYBACK vindt dat er een onderzoek moet komen naar de oorzaak van het drama. Volgens PAYBACK hebben de overheid en toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) in die periode zitten slapen. De aanbieders van de contracten hebben hiervan misbruik gemaakt en producten op de markt gezet die in de rest van Europa niet verkocht mochten worden, gezien de hieraan klevende risico's. PAYBACK heeft inmiddels het Europees Parlement benaderd over deze zaak. Zorgplicht, dwaling, misleiding, het niet nakomen van de gezinsbeschermende bepalingen, dit zijn steeds weer terugkerende klachten over de aanbieders en tussenpersonen.
Tienduizenden gezinnen zijn inmiddels in grote financiële problemen gekomen. Het vooruitzicht van verkoop van hun huis en het niet meer kunnen betalen van het studiegeld voor de kinderen heeft tot veel stress en gezondheidsproblemen geleid. Veel ouderen zijn zwaar aangeslagen omdat hun aanvulling op de AOW is verdwenen, het spaargeld voor de kleinkinderen is verdampt. Zij worden nu geconfronteerd met een restschuld die zij op hun leeftijd nooit kunnen afbetalen. Studerenden die dachten een goede start in de maatschappij te kunnen maken, zien geen toekomst meer. Zij zitten met een grote restschuld en vaak ook een studieschuld.
Het Dexia-aanbod, waarin een zogenaamde soepeler betalingsregeling wordt aangeboden, wordt door een meerderheid van de gedupeerden afgewezen. Buiten het feit om dat deze regeling voor velen niet op te brengen is heeft de eis van Dexia, dat men verder moet afzien van juridische acties tegen Dexia en zijn tussenpersonen, bij veel mensen kwaad bloed gezet. Een bank die alleen zaken wil doen met zijn klanten als deze afzien van hun rechten, is in de ogen van PAYBACK onbestaanbaar.

Door de misleiding op grote schaal bij de verkoop van deze producten en de grote sociale en economische gevolgen, o.a. door de miljarden euro's schuld aan de banken en door de miljarden euro's verloren inleggelden, wordt onder de gedupeerden de roep om een parlementair onderzoek steeds sterker. Temeer daar ook de overheid haar taak heeft veronachtzaamd. De vereniging PAYBACK is inmiddels met een actie begonnen om aan deze roep kracht bij te zetten.


---


---------------------------------------

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot: P. Koremans, Vereniging PAYBACK, tel. 06-44422838


03 sep 04 09:31