Gemeente Amsterdam

Amsterdam alerter bij integriteitkwesties
3 september 2004 - Djoe Lan Tan

Het aantal onderzoeken naar fraude en corruptie bij de gemeente Amsterdam is de laatste jaren flink toegenomen. Amsterdam is daarmee koploper in Nederland.

Onderzoek VU naar Nederlandse gemeenten

Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) blijkt dat er per jaar landelijk 179 corruptie- en fraude-onderzoeken bij gemeentelijke organisaties plaatsvinden. Dat is 75% meer dan 12 jaar geleden. Deze stijging komt vrijwel geheel voor rekening van de gemeente Amsterdam. Zij voert sinds 1998 een actief integriteitbeleid, waardoor men alerter is op mogelijke misstanden.

Bureau Integriteit

De spectaculaire stijging van het aantal onderzoeken in Amsterdam ligt aan de hoge prioriteit die fraudebestrijding bij de gemeente Amsterdam heeft. Sinds 1998 voert Amsterdam een actief integriteitbeleid Zo werd het Bureau Integriteit ingesteld dat zich binnen de gemeente met de volgende zaken bezighoudt:

* preventie,

* intern onderzoek,

* disciplinaire afhandeling,

* risicoanalyses

* en verantwoordelijkheidsbevordering.

Landelijke resultaten

De VU onderzocht in zowel 1991 als in 2003 de lokale corruptie. Hieruit komt naar voren dat meer ambtenaren op integriteitkwesties worden onderzocht dan bestuurders en politici. Dit ligt ook voor de hand omdat het openbaar bestuur veel ambtenaren en weinig bestuurders kent. Daarbij blijkt het vaker om fraude (intern misbruik) te gaan dan om corruptie (bevoordeling van derden).

© Gemeente Amsterdam