Zeehondencreche Pieterburen

Ontsnapte Zeehond Hannes op z'n plek

Telkens kreeg de crèche berichten op over de tocht van de zeehond Hannes, die na zijn ontsnapping uit de dierentuin van Nordhorn in de Vecht terecht kwam. Bij Gramsbergen passeerde hij de Nederlandse grens en via Hardenberg zette hij koers naar Dalfsen. Op diverse plaatsen heeft men geprobeerd het dier te vangen, o.a. met hulp van de brandweer en sluiswachters. Iedereen was er mee bezig, omdat men wist dat het dier op deze tocht groot gevaar liep en het op zijn jonge leeftijd alleen niet zou redden. Hij had in de dierentuin nog niet zelfstandig gegeten.

Vanmorgen, vrijdag 3 september, bood de Zeehondencrèche de dierentuin van Nordhorn haar hulp aan, onder de voorwaarde dat het dier, wanneer het gevangen zou worden, naar Pieterburen zou komen en van daaruit zou worden vrijgelaten. Daarmee ging de dierentuin akkoord en dus trok een aantal crèchemedewerkers naar Dalfsen. Want daar was de zeehond gesignaleerd bij een vistrap bij een van de stuwen in de Vecht, ruim 85 kilometer van zijn vertrekpunt. Er werd een net aangelegd in de vistrap opzij van de stuw, omdat men had gemerkt dat de zeehond niet langs de stuw durfde, dus mogelijk de zijgang zou kiezen. En dat deed hij ook. Maar daarbij had hij niet gerekend op Richard Dijkema en André van Gemmert, die hem bij het net in het water staande opwachtten. Hij zwom Richard zo in zijn armen en wat Richard vast heeft laat hij niet meer los.

Daarmee kwam een voorlopig einde aan Hannes' vrijheid. Maar niet voor lang. Want Hannes had duidelijk gekozen voor de vrijheid en die willen wij hem geven. Maar om ieder risico te voorkomen gaat hij eerst in quarantaine. Bij aankomst in de crèche bleek het jonge dier niet meer dan ruim vijftien kilo te wegen; veel te weinig om zelfstandig te kunnen overleven. Hij moet eerst goed aansterken, zelfstandig leren eten en hij wordt grondig onderzocht. Wanneer we absoluut zeker weten dat hij geen ziekten bij zich draagt, mag hij zijn verdere leven in zee van échte vrijheid genieten.