VVD



Nieuws

3 sep 2004 - Reactie Jan van Zanen op vertrek Geert Wilders

Partijvoorzitter Jan van Zanen: "Samenwerken is ook - misschien wel juist - in de politiek een groot goed. Alleen door samenwerking in teamverband kun je je doelen bereiken. In het geval van de VVD op lokaal, provinciaal en landelijk niveau onze liberale idealen om zetten in beleid. In resultaten. Een verkiezingsuitslag bepaalt de machtsverhoudingen. Een verkiezingsprogramma en politieke afspraken in een coalitie bepalen de inhoudelijke kaders. Iedereen - als vrijwilliger of als volksvertegenwoordiger of bestuurder - wordt geacht haar of zijn 'stinkende' best te doen een goed resultaat te bereiken, vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid. Het beste resultaat bereik je door samenwerking. Elkaar een beetje ruimte gunnen in stijl, toonhoogte en opvattingen, maar ook door afspraken na te komen, vertrouwen te hebben en als lid van een team te opereren. Professioneel gedrag te tonen. Verantwoordelijkheden te kennen en te nemen. Koekoekséénzang heeft liberale kringen nooit getypeerd. Alles in ons verzet zich daartegen. Maar uiteindelijk worden besluiten genomen en staat de richting vast. Besluiten bijvoorbeeld in een fractie, in een ledenvergadering, na een goede en open discussie, die de opvattingen van de VVD vastleggen. Althans voor dat moment. Tien, vijftien, of 28 verschillende geluiden - als het gaat om de hoofdlijnen van beleid - leiden tot verwarring bij de kiezer. Openlijke conflicten daarover al helemaal.

De afgelopen week is ontzettend hard geprobeerd een breuk te voorkomen met Geert Wilders. Zeer velen hebben hun opvattingen voor, tijdens en na - in mijn ogen zeer schadelijke afloop van - de gebeurtenissen kenbaar gemaakt. Uiteenlopende opvattingen. Emotievol. Zeer velen hebben ook geprobeerd er van alles aan te doen. In de gesprekken die in de eindfase hebben plaatsgevonden tussen Jozias van Aartsen, Gerrit Zalm, Geert Wilders en mijzelve, heeft Jozias van Aartsen vanuit zijn verantwoordelijkheid als fractievoorzitter alles op alles gezet Geert voor de VVD te behouden. Gerrit en ik hebben hem daarbij van harte en voluit ondersteund. Ook in deze situatie heeft Jozias de risicovolle randen opgezocht en zeer ruimhartig mogelijkheden geboden er op enigerlei wijze uit te komen. Jozias nam en kende zijn verantwoordelijkheid voor het geheel. En dat in een context en met een voorgeschiedenis die nauwelijks ruimte liet. Ook een laatste dramatisch beroep op Geert mocht niet baten. Onbegrijpelijk. Geert heeft besloten de VVD-fractie te verlaten. De consequenties van dit besluit zijn zeer ingrijpend. Ik heb daar behoorlijk 'de pest' over in. Dat Geert zijn zetel in de Tweede Kamer blijft bezetten vind ik inconsequent en allervriendelijkst geformuleerd unfair. Unfair naar de partij waaruit hij voortkomt.

Gelet op de ambities die wij met zijn allen koesteren voor de toekomst van onze liberale volkspartij ervaar ik de breuk die donderdagavond is opgetreden als een nederlaag.

Nog steeds koester ik mijn opvattingen over meer mogelijkheden voor debat en discussie en bepleit ik ruimte voor het persoonlijke element binnen een brede volkspartij als de VVD. Ik blijf daar van harte mee doorgaan en verheug mij op de ideeëndag op 11 september in Ede over het Liberaal Manifest. Het is goed en vaak zeer inspirerend om de ideeën van leden of potentiële kiezers te horen. Maar steeds heb ik ook iedereen gewezen op haar of zijn rol. Personen die door politieke afspraken aan een coalitie zijn verbonden, of een functie in een teamverband vervullen, kunnen ook - en steeds opnieuw hun mening uiten, de boer op te gaan, op vallen, zeker als een nieuw verkiezingsprogramma moet worden vastgesteld - maar dienen zich ook rekenschap te geven van hun verantwoordelijkheid voor het geheel. Ik zeg het nog maar een keer: verantwoordelijkheden kennen en nemen. Een dunne draad, ik weet het, maar de moeite waard."