Politie Friesland

Politieberichten van 3/9 13.00 uur t/m 4/9 13.00 uur

Fryslân 04-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. tel: 0900 8844

Lemmer: verkeerscontrole
Vrijdag omstreeks 10.35 uur werd op de Rijksweg A7 een 42-jarige automobilist uit Siddeburen gecontroleerd. Bij controle bleek zijn rijbewijs te zijn verlopen.

Hemrik: snelheidscontrole
Vrijdag tussen 14.30 uur en 16.00 uur werd op de Binnewei een snelheidscontrole gehouden. Er werden vier bekeuringen uitgedeeld. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km per uur.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Vrijdag omstreeks 16.30 uur werd een 34-jarige inwoner van Leeuwarden op de Wirdumerdijk aangehouden. In overleg met Justitie kon de man buiten heterdaad worden aangehouden voor fietsdiefstal. Hij is overgebracht naar het bureau.

Terschelling-West: dodelijke aanrijding
Vrijdag omstreeks 16.05 uur vond een aanrijding plaats op de Hoofdweg. Een 26-jarige fietser uit Amersfoort reed op een huurfiets in oostelijke richting over het fietspad, gelegen naast de rijbaan van de Hoofdweg. Achter hem reden twee vrienden van de fietser. Ze wilden naar de camping. Ter hoogte van de ingang van de camping slaat de fietser, zonder uit te kijken of richting aan te geven, de rijbaan over van de Hoofdweg, waarop dat moment een 44-jarige automobiliste uit Terschelling-West reed. Zij reed ook in oostelijke richting. De fietser komt tegen de voorzijde van de auto en klapt vervolgens op het wegdek. Als gevolg van een nekbreuk en schedelbasisfractuur overlijdt de fietser ter plaatse. De verkeerstechnische dienst van de politie zal een onderzoek instellen.

Franeker: openbare dronkenschap
Vrijdag omstreeks 17.20 uur werd in een winkel in het winkelcentrum Ockingahiem aan de Voorstraat een 36-jarige inwoner van Zeewolde aangehouden ter zake openbare dronkenschap. Hij was zeer onvast ter been. In eerste instantie wilde hij zijn naam niet opgeven en is toen aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Makkum: openbare schennispleger aangehouden
Vrijdag omstreeks 17.30 uur werd door omwonenden op de Suderseewei een 37-jarige inwoner van Sneek vast gehouden. De man zou openbare schennis gepleegd hebben tegenover een 12-jarige meisje uit Aken. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 19.20 uur werd in een supermarkt aan de Bilgaardpassage een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had twee flessen wijn onder zijn T-shirt gestopt. Aangifte werd gedaan door een 19-jarige medewerker van de winkel uit Leeuwarden.

Balk: eenvoudige mishandeling
Vrijdag omstreeks 19.25 uur werd melding gemaakt van een ruzie, waarbij met een mes gestoken zou zijn in de woning aan de Jelle Meineszleane. Een 63-jarige inwoner van Balk verklaarde gestoken te hebben. Het mes dat de man toonde werd onmiddellijk in beslag genomen. Hij had ruzie gekregen met een hem bekende 38-jarige inwoner van Leeuwarden. Deze meldde zich in het ziekenhuis en werd aldaar tevens aangehouden. De 63-jarige verklaarde uit zelfverdediging gehandeld te hebben. Beiden zijn overgebracht naar het bureau voor een nader onderzoek.

Leeuwarden: bezit wapen
Vrijdag omstreeks 23.30 uur werd medegedeeld, dat op de Aldebaranweg een man zou lopen met een geweer. Er werd een drietal personen aangetroffen, waarvan een persoon, een 65-jarige inwoner van Leeuwarden, een geweer in zijn hand had. Het geweer werd in beslag genomen en de man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau deelde een 40-jarige inwoonster van Goutum mee dat bedreigd was door een man met een geweer. Op de Aldebarabweg keerde zij haar auto en zag de man op haar toelopen. Door het geopende portierraam bedreigde de man de vrouw met het geweer. Naast haar zat een 18-jarige inwoonster van Goutum. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Verzamelmutatie rijden onder invloed (plaats, straat, datum en tijd, personalia, promillage en eventuele bijzonderheden.
Franeker, Leeuwarderweg, zaterdag 00.55 uur, 22-jargi bromfietser uit Franeker, 375 ug/l.
Berlikum, Kwekerijleane, zaterdag 01.20 uur, 24-jarige bromfietser uit Berlikum, 470 ug/l
Jirnsum, Gravinnewei, zaterdag 02.45 uur, 28-jarige automobilist uit Leeuwarden, 430 ug/l
Nijelamer, Hoofdweg, vrijdag 23.00 uur, 44-jarige automobilist uit Munnekeburen. 1025 ug/l. Werd in zijn woning aangetroffen, Hij was uit de bocht gevlogen op de Hoofdweg en tot stilstand gekomen tegen een betonnen paal. Een vriend van hem had hem naar huis gebracht. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.
Leeuwarden, Nieuweburen, zaterdag 03.30 uur, 26-jarige automobilist uit Leeuwarden, 695 ug/l, rijbewijs ingevorderd
Leeuwarden, Ruiterskwartier, zaterdag 03.50 uur, 19-jarige automobilist uit Hurdegaryp, 305 ug/l, rijverbod 2 uur

Sneek: belediger aangehouden
Zaterdag omstreeks 01.15 uur werd op de Parkstraat een 33-jarige inwoner van beetgum aangehouden voor belediging van een
politieambtenaar. Tijdens het voorbijrijden van de politieauto stak hij zijn middelvinger op. Hij is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Sneek: belediging en niet voldoen bevel of vordering
Zaterdag omstreeks 04.10 uur reed een politieauto over de Kleine Kerkstraat. Zij passeerden een groep stappers. Bij het voorbij rijden van deze groep werden zij uitgescholden. De politieauto stopte en een 19-jarige inwoner van Scharnegoutum werd aangehouden vanwege de belediging. Een 22-jarige inwoner van Sneek wilde beletten dat de 19-jarige zou worden aangehouden. Hem werd gesommeerd te vertrekken, wat hij niet deed en werd vervolgens aangehouden voor het niet voldoen van een bevel of vordering. Beiden zijn overgebracht naar het bureau.

Lemmer:niet voldoen aan bevel of vordering
Zaterdag omstreeks 03.50 uur was een persoon lastig bij een zaak aan de Fedde Schurerplein. De man was behoorlijk beschonken. Hem werd gevorderd naar huis te gaan. Aan dit verzoek voldeed hij niet, dus werd de man, een 52-jarige inwoner van Rutten, aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: drie inbrekers aangehouden
Vrijdag omstreeks 20.50 uur werd melding gemaakt dat een drietal mannen een auto hadden opengebroken. De auto stond geparkeerd op de Melkkelder. Uit de auto werd een autoradio weggenomen en drie verdwenen in een woning aan de Melkkelder.
Ter plaatse gekomen werden een drietal personen bij een woning aangetroffen die voldeden aan het opgegeven signalement van de inbrekers. Zij werden allen aangehouden. Betreft een 24-jarige en een 33-jarige, beiden uit Drachten en een 40-jarige inwoner van Groningen. Aangifte van de inbraak in de auto en de diefstal van de autoradio werd gedaan door een 19-jarige inwoonster van Drachten.De aangehoudenen zijn overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Heerenveen:verwarde man aangehouden
Zaterdag omstreeks 09.50 uur werd melding gemaakt dat een verwarde man amok maakte op de Burgemeester Falkenaweg. Hij zou voorbij fietsende voorbijgangers lastig vallen en tegen geparkeerde autos trappen. Inderdaad de verwarde man aangetroffen. Bleek een 38-jarige inwoner van Heerenveen te zijn. De man had tegen twee autos getrapt, waardoor de buitenspiegels eraf waren getrapt en een aantal deuken waren ontstaan. Twee fietsters hebben aangifte gedaan, een 37-jarige vrouw en een 64-jarige man, beiden uit Heerenveen. Een 61-jarige man en een 32-jarige vrouw, beiden uit Heerenveen hebben aangifte gedaan van vernieling auto.

Drachten: diefstal personenauto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een personenauto gestolen. Auto stond afgesloten geparkeerd op het Moleneind.Betreft een BMW 5er type 530d kleur: zwart en voorzien van het kenteken XL-ZH-79. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoonster van Beetsterzwaag.