Ingezonden persbericht

Jonge Nederlanders starten viersterrenhotel in Frans Ariège

Hotelpioniers in het hart van het Katharenland

FRANKRIJK, 20040904 -- Na meer dan twee jaar van zwoegen, voorbereiden én bouwen hebben twee jonge Nederlandse ondernemers, Rogier van den Biggelaar en Gerwin Rutten, hun Franse droom verwezenlijkt. In Mirepoix, aan de voet van de Pyreneeën, openden zij hun luxe viersterrenhotel met gastronomisch restaurant. Het eerste viersterrenhotel in het departement Ariège. Hotelpioniers in het hart van het Katharenland.


Hotel Relais Royal is gevestigd in een prachtig pand aan de Rue Maréchal Clauzel in de Franse middeleeuwse vestigingstad Mirepoix. Het statige en stijlvolle pand werd in de XVIIIe eeuw bewoond door de rijke burgemeesters-familie Malroc de Lafage. Sinds kort is het inmiddels historisch monumentale pand in handen van Rogier van den Biggelaar en Gerwin Rutten, twee Nederlanders die hier hun droom wilden waarmaken. En dat is -met heel veel geluk en ondanks allerlei tegenslag- gelukt; het eerste viersterren hotel van het departement Ariège is sinds 15 juli van dit jaar een feit.

Eenvoudig was dat niet. Gerwin Rutten (32), oorspronkelijk afkomstig uit Bergschenhoek en net als zijn compagnon al een aantal jaren in de internationale hotellerie achter de rug, vertelt dat ze hun zoektocht naar hun droomlocatie al medio 2001 zijn begonnen. "In de buurt van Agen in het departement Lot et Garonne vonden we een prachtig chateau op een unieke locatie. We hadden alle formaliteiten en barrières, die er in Frankrijk vele zijn, bijna genomen, toen we ontdekten dat er een bijzondere en nauwelijks te bestrijden houtzwam in het pand aanwezig was. De teleurstelling was enorm, maar we konden er niet mee doorgaan, dat zou veel teveel extra kosten met zich hebben meegebracht", vertelt hij.

Ze begonnen dus helemaal opnieuw. En na een fulltime zoektocht van ruim acht maanden, waarin ze meer dan 150 verschillende panden zagen, inspecteerden en afkeurden kwamen ze uiteindelijk via een Nederlandse makelaar in Mirepoix terecht. Gerwin: "Toen we het prachtige gebouw daar voor het eerst zagen, april vorig jaar, waren we er meteen helemaal weg van. Een maand later tekenden we het voorlopige koopcontract, en in november hadden we alle formaliteiten afgerond en konden we de koop sluiten. En direct daarna zijn we begonnen met renoveren en inrichten".

Hotel Relais Royal**** en restaurant Le Ciel d'Or
Na de grondige renovatie van het pand komen de vele authentieke details, waaronder de prachtige oude terracotta tegelvloeren, houten plafonds à la Française, marmeren en natuurstenen open haarden en notenhouten deuren in Louis XIV-stijl, geheel tot hun recht. Een mooie binnenplaats op het zuiden, een tuin met zwembad en terras en een privé garage maken Hotel Relais Royal tot een samensmelting van cultuur en luxe, modern comfort en innovatie in een historisch kader. Een balans in traditionele en moderne ambiance, waarbij persoonlijke service voorop staat.

Chef van excellente herkomst
Erg gelukkig zijn Gerwin en zijn zakenpartner Rogier van den Biggelaar (38) ook met de manier waarop ze de culinaire leiding van hun Franse droom hebben kunnen bemannen. Restaurant Le Ciel d'Or biedt een traditioneel Franse keuken met internationale invloeden. Verse en regionale producten staan hier centraal. Chef kok Jean Emmanuel Christ waakt over de kwaliteit in de keuken van Le Ciel d'Or. Hij is werkzaam geweest als Sous Chef bij Michel Trama in Puymirol (Lot et Garonne). Het restaurant van Michel Trama behaalde onlangs zijn derde Michelin ster. Gerwin Rutten: "Onze chef is een gepassioneerd cuisinier met een sterrenreputatie, en nu al, nog geen maand nadat we open zijn gegaan, merken we dat er heel veel locale en internationale gasten op onze keuken af komen.

De sommelier adviseert onze gasten in de keuze uit de gewelfde wijnkelder om het diner te begeleiden. Een bezoek of wijnproeverij kan op ieder moment van de dag plaatsvinden. Ook kunnen hier huwelijks-, verjaardags- of familiediners worden verzorgd en staat er een tweetal modern uitgeruste zalen klaar voor presentaties en vergaderingen.

Omgeving ontdekken waard
Ook de omgeving is zeer de moeite waard. Ontdek de XIVe eeuwse galerijen van Mirepoix, de kathedraal St. Maurice en de vele bezienswaardigheden rondom de stad. (Het Katharen kasteel Montsegur, de middeleeuwse vestingstad Carcassonne, Limoux en haar wijngaarden, uitloper van de Languedoc Rousillion, Toulouse, de Middellandse zee, Andorra en Spanje). Voor sportliefhebbers zijn er talloze wandelmogelijkheden in de Pyreneeën, fietsroutes, skiën in de Monts d'Olmes, karten, golfen, parachute springen, zeilen op het meer van Montbel en nog vele andere activiteiten. En in de toekomst komt er waarschijnlijk nog meer. In de directe omgeving zijn andere Nederlanders bezig met een oriënterend onderzoek naar de aanleg van een golfbaan. "Dat lijkt te gaan lukken", vertelt Gerwin, "al duurt het nog wel een tijdje voordat dat allemaal klaar is. Maar ook al is het pas over een aantal jaren, met een golfbaan in de directe omgeving hebben we onze gasten op termijn nóg meer te bieden, en dat geeft ons vertrouwen in een goede toekomst".

Voor meer informatie:
Internet: www.relaisroyal.com
Telefoon: 0033-561601919 (Nederlands sprekende eigenaren)