Ingezonden persbericht


Persbericht

Van 'Uiver' tot KDC-10-tankvliegtuig naar Airshow Lelystad:

Spectaculaire Airshow Lelystad op zaterdag 4 september

Luchthaven Lelystad, 7 juni 2004 - Op zaterdag 4 september as. wordt de Airshow Lelystad 2004 georganiseerd. Vele tientallen historische en moderne militaire en civiele vliegtuigen zullen zich op die dag op de Luchthaven Lelystad aan het publiek presenteren ter gelegenheid van het 'honderdste jaar van de luchtvaart', hetgeen dit jaar is gekozen als het hoofdthema van deze airshow.

De Koninklijke Luchtmacht zal bij de Airshow Lelystad flink uitpakken, o.a. door een groot en imposant KDC-10 tankvliegtuig te laten zien. Ook een Apache gevechtshelikopter, bekend van de inzet in de afgelopen maanden in Irak en Afganistan, zal acte de presence geven. Daarmee is de Nederlandse luchtmacht een toonaangevende deelnemer aan deze grootste civiele airshow die dit jaar in ons land wordt georganiseerd.

Ook diverse andere organisaties, waaronder de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, zullen met een aantal vliegtuigen aanwezig zijn. De Spitfire van de SKHV neemt deel in het kader van een van de thema's van de Airshow, de 60-jarige herdenking van de landingen bij Arnhem en Normandië in 1944. De Spitfire is wellicht het bekendste gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, dat al beroemd werd tijdens de Slag om Engeland in 1940, maar dat ook nog tot lang na de oorlog door de Nederlandse luchtmacht is gebruikt. Daarnaast zal de SKHV deelnemen met een aantal andere vliegtuigen die nog dateren uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een tweemotorig Beech 18-militair transportvliegtuig.

Andere spectaculaire deelnemers aan de Airshow Lelystad 2004 zijn de historische viermotorige Lockheed Constellation, de 'Connie', die met haar ronde rug en haar drie staarten het bekendste passagiersvliegtuig uit de jaren veertig en vijftig is, en de beroemde Douglas DC-2 'Uiver', die in 1934 wereldberoemd werd in de Londen-Melbourne Race. Beide historische passagiersvliegtuigen, die zorgvuldig voor het nageslacht worden bewaard door het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad, zijn te zien in het kader van een ander onderdeel van "Honderd jaar Luchtvaart": het 85-jarig bestaan van de KLM.

Dankzij de professionele begeleiding van Luchtverkeersleiding Nederland kan dit jaar weer een veilige en grote civiele airshow in ons land worden georganiseerd. Vorig jaar moest de Airshow Lelystad worden geannuleerd, omdat toen op voor dit evenement op de Luchthaven Lelystad geen verkeersleiding kon worden geboden.

Voor de toegang tot de Airshow Lelystad zal een entreebedrag worden gevraagd. Bezoekers die met de auto komen worden verzocht in Flevoland de borden 'P-Airshow' te volgen. Bezoekers van de Airshow die met het openbaar vervoer willen komen, kunnen vanaf de spoorwegstations Lelystad en Harderwijk gebruik maken van Connexion buslijn 148 . Belangstellenden kunnen voor meer informatie terecht op www.airshowlelystad.nl of binnenkort op telefoonnummer: 0900-airshow (0900-2477469).

De Airshow Lelystad wordt georganiseerd door de Stichting Flevoland Airshow, p/a: Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Pelikaanweg 50, 8218PG Luchthaven Lelystad, email: airshow@aviodrome.nl; tel 0320-289840, fax: 0320-289841. Informatie voor de pers: Peter van de Noort, telefoon: tel. 0320-289858, email: p.vdnoort@aviodrome.nl.


---- --