Ingezonden persbericht


Persbericht / tentoonstelling Glaskunst in de Kruisgangen van het voormalig Karthuizerklooster te Roermond van 04-09 t/m 10-10-2004

Titel: Meditaties in Glas V / Glass Art Today

Locatie: Kruisgangen, Bisdom Roermond, Swalmerstraat 100.

Organisatie: Mariska Dirkx & Olivier van Wijk / Galerie Mariska Dirkx

Van zaterdag 4 september tot en met tien oktober 2004 organiseert Galerie Mariska Dirkx voor de vijfde maal een grootse glaskunsttentoonstelling in de Kruisgang van het voormalig Karthuizerklooster te Roermond. Deze prachtige kloostergang uit de 14de eeuw leent zich uitstekend voor een expositie van hedendaagse beeldende kunst: De beelden staan in het natuurlijk daglicht opgesteld.

Met een toenemende bekendheid en waardering voor de glaskunst (mede dankzij de inspanningen van de galerie over de afgelopen 30 jaar) wordt het opnieuw tijd de kwaliteit te benadrukken. Meer nog dan anders ontstaat er een groep van glasbeoefenaars die met gelimiteerde kennis glasobjecten op het toneel voeren. Door de technische complexiteit van het materiaal vormt de technische uitvoering vaak de boventoon van het glassculptuur. De conceptvorming die in haar eerste stadium de vraag stelt: in welk materiaal komt het idee het beste tot zijn recht? wordt overgeslagen en men stelt het materiaal voorop aan de uitvoering van een idee. Alhoewel de exposerende kunstenaars in de Kruisgangen vanuit verschillende kunstdisciples uiteindelijk professioneel met de materie glas bezig zijn gebleven, zal de expositie Meditaties in Glas V; Glass Art Today meer dan anders aandacht geven aan het concept en de vraag waarom het tot een glazen beeld is gekomen. Voor de bezoeker is dit een interessant gegeven om zijn/haar indrukken te toetsen aan de uitgangspunten van de kunstenaar van de kunstenaar.

De collectie beelden in glas van meer dan 20 kunstenaars uit West-Europa, die Galerie Mariska Dirkx bij een heeft gebracht, streeft naar een divers samengestelde internationale collectie van gelijkwaardige, maar in materiaal contrasterende werken die een zekere mate van dynamiek, kwetsbaarheid en verbeeldingskracht gemeen hebben.

Het Stedelijk Museum Roermond zal voorafgaand en tijdens Meditaties in Glas V / Glass Art Today aandacht besteden aan de toegepaste glaskunst uit binnen- en buitenland. Met een verwijzing naar de duizendpoot Pierre Cuypers wordt er gekeken naar de vormgeving binnen de glaskunst. Deze tentoonstelling draagt de titel GLAS04 / van ruimtelijkheid tot intimiteit. Al met al kan de glaskunstminnende bezoeker haar/zijn hart ophalen in Roermond; een stad met een grote glaskunsthistorie, in de periode van begin augustus tot en met tien oktober.

www.museum.roermond.nl en museum@roermond.nl

Gedurende de expositie Meditaties in Glas V; Glass Art Today met befaamde glaskunstenaars is er tevens permanent glaskunst tentoongesteld in de Galerie en beeldentuin op de oude stadsmuur te Roermond. De locatie van de galerie is het voormalig glasatelier van glazenier/schilder Joep Nicolas (1897 -1972). Sinds 1855 is dit een kunstwerkplaats, dat tot op heden nog immer functioneert als een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en kunstverzamelaars .

De Wilhelminasingel 67 en de Swalmerstraat 100 liggen op vijf minuten lopen van elkaar verwijderd. Parkeren op de Wilhelminasingel of Wilhelminaplein. Het museum is ruim 15 minuten lopen van deze locaties verwijderd.

Toegangsprijs tot de bijzondere expositie Meditaties in Glas V/ Glass Art Today bedraagt ¬. 3,-- per persoon (Studenten, CJP-houders en mensen ouder dan 65 jaar komen in aanmerking voor een gereduceerd tarief van ¬ 2,--). Rondleidingen zijn op afspraak mogelijk bij een deelname van minimaal 5 personen tegen een kleine vergoeding van ¬. 4,-- per persoon.

De tentoonstelling Meditaties in Glas V/ Glass Art Today in de Kruisgangen is van vrijdag tot en met zondag geopend van 13-17 uur en op afspraak.

Galerie Mariska Dirkx is alle dagen en in deze periode ook op dezelfde tijden op zondag geopend.

Adres 1:

MEDITATIES IN GLAS V / Glass Art Today

Kruisgangen,

Bisdom Roermond

Swalmerstraat 100

6041 CZ Roermond

Adres 2:

Galerie Mariska Dirkx

Wilhelminasingel 67

6041 CH Roermond

tel/fax: +31 (0) 475- 317 137

GSM: +31 (0)6 -5492 77 59

www.galeriemariskadirkx.nl

email: galerie.dirkx@wxs.nl

deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling

MEDITATIES IN GLAS /GLASS ART TODAY:

Isabelle Almeida

Patula Berm,

Xavier Carrere,

Ingrid Conrad Lindig

Jan Doms

Hanneke Fokkelman

Nabo Gass

Laura Heyworth

Sjer Jacobs

Sabine Lintzen

Raymond Martinez

Carina Neutjens

Michele Perozeni

Richard Price

Jean Paul Raymond

Helga Reay - Young

Gerhard Ribka

Rini Ronckers

Jan Hein van Stiphout

Gernot Schluifer.

Koen Vanderstukken

Gareth Noel Williams

Dick van Wijk

Sunny van Zijst

Jan Willem van Zijst.

Als aanvulling op onderstaande tekst is het mogelijk ook per email meer foto`s te ontvangen.

Wij vragen u dan ook vriendelijk uw voorkeuren aan te geven op e-mail adres: galerie.dirkx@wxs.nl