Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/09/04 Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven bij eerste concert chef-dirigent Koninklijk Concertgebouworkest

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en mr. Pieter van Vollenhoven wonen zaterdagavond 4 september in het Concertgebouw te Amsterdam het eerste concert bij van Mariss Jansons als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Letse dirigent is de opvolger van Riccardo Chailly. Het concertprogramma bestaat uit Honnegers Derde symfonie Lithurgique en R. Strauss 'Ein Heldenleben.

Jansons is de zesde chef-dirigent van het orkest, sinds de oprichting in 1888. Zijn voorganger Chailly bekleedde deze functie 16 jaar. Daarvoor waren dit achtereenvolgens Willem Kes, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum en Bernard Haitink. Het stuk Ein Heldenleben, dat 4 september door het orkest wordt uitgevoerd, is destijds door Strauss aan Mengelberg en het Concertgebouworkest opgedragen.

Voor zijn huidige aanstelling was Mariss Jansons chef-dirigent van onder meer het St. Petersburg Philharmonisch Orkest, het Philharmonisch Orkest van Oslo en het Pittsburgh Symphony Orchestra. Jansons is bij grote orkesten gastdirigent geweest, zoals het Boston Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, het New York Philharmonic, de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker. In 1988 trad hij voor het eerst op met het Koninklijk Concertgebouworkest. Sindsdien kwam hij vrijwel jaarlijks als gastdirigent terug in het Concertgebouw.