Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

Landforms

Moderne Schotse architectuur

Tentoonstelling

Zaterdag 4 september t/m 25 september 2004

Landforms is een prachtig vormgegeven reizende tentoonstelling over hedendaagse moderne architectuur in Schotland.

Opening

De opening wordt verricht door de Schotse minister van Toerisme, Cultuur en Sport

Frank McAveety MSP op vrijdag 3 september om 17.00 uur.

Landforms is ontwikkeld door The Lighthouse, het Schotse centrum voor architectuur, vormgeving en de stad. Landforms promoot de hedendaagse Schotse architectuur en is een voorproefje van de Schotse inzending voor de Biënnale, die in september in Venetië plaatsvindt. Er worden 16 innovatieve architectonische projecten getoond, die sinds 1999 in Schotland zijn gerealiseerd. Er is gekozen voor locaties die een onlosmakelijk onderdeel vormen van het landschap. Landforms onderzoekt de relatie tussen het landschap, de landschappelijke vormen en de gebouwde omgeving. De tentoonstelling legt verbindingen tussen het Schotse landschap (geologische processen), het politieke proces van devaluatie en de Schotse architectonische cultuur en praktijk. Moderne architectuur is in Schotland een relatief jong begrip. Sinds er meer stimuleringsmaatregelen worden genomen, komt de moderne architectuur tot bloei. De deelname aan de Biënnale in Venetië bevestigt het belang, dat ook internationaal aan de Schotse architectuur wordt gehecht. Enkele van de getoonde projecten zijn het Museum van Schotland in Edinburg, het beroemde Falkirk Wheel in Falkirk (transporteert schepen van een hoger gelegen waterweg naar een lager gelegen waterweg), het Graham Square in Glasgow en het Scottish Parliament in Edinburg. Een diversiteit aan projecten van hedendaagse architecten!

Landforms displays a selection of the finest architectural projects to be completed in Scotland following devolution in 1999 and the establishment of the country s first national Parliament for almost 300 years. Created by The Lighthouse, Scotland s Centre for Architecture, Design and the City and supported by the Scottish Executive to promote Scottish Architecture throughout Europe.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht.

Toegang: De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

U wordt verzocht u aan te melden voor de opening via tours@aorta.nu of 030 232 1686.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de sponsors van Aorta, het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de Gemeente Utrecht, The Lighthouse, Britsh Council, Scottish Executive.

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, 3512 JP Utrecht, tel. (030) 232 1686,

fax (030) 232 1390.

Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

4c4d93.gif

Noot voor de redactie

Ingezonden persbericht