Gemeente Capelle a/d IJssel

Opgaarden in Oostgaarde op 4 en 19 september

Logo voor de laarzen

Op 4 september 2004 gaan bewoners van zeven buurten Opgaarden. Dan worden allerlei ideeën van bewoners om de buurt te verbeteren uitgevoerd. Buurtbewoners doen dat samen en worden daarbij ondersteund door de O.B.C.-teams (Onderhoud Buitenruimte Capelle) van de gemeente. Dat is de succesformule van Opgaarden in Oostgaarde!

Resultaten boven verwachting
De resultaten van Opgaarden waren vorig jaar boven verwachting. Op 27 september 2003 staken meer dan 500 mensen de handen uit de mouwen om hun buurt te verbeteren. Bewoners hebben elkaar door Opgaarden beter leren kennen en de verantwoordelijkheid voor de eigen leefomgeving is duidelijk gegroeid. Ook de afstand tussen de gemeente en bewoners is zichtbaar verkleind. Kortom de gestelde doelen zijn meer dan gehaald.

Niet alles op één dag
Maar natuurlijk ging niet alles goed. Eén van de dingen was dat niet alles op één dag gepland moet worden. Daarom gaan nu op zaterdag 4 september bewoners van zeven buurten samen aan de slag en twee weken later op 19 september volgt er een sportief evenement in de sporthal met een feestelijke afsluiting. Wat ook beter kan, is de informatie aan bewoners. Naast de Opgaardenkrant is de informatie dit jaar ook te vinden op www.opgaarden.nl. Op deze site is niet alleen alle informatie te vinden over Opgaarden in 2004 maar door op archief te klikken is ook te zien hoe Opgaarden vorig jaar verliep. Daardoor kan op een gemakkelijke manier geleerd worden van opgedane ervaringen.

Volleybaltoernooi 19 september
Bewoners van de zeven buurten kunnen zich nu ook bij de buurtcoördinatoren opgeven door te surfen naar www.opgaarden.nl. Daar is ook een aanmeldingsformulier te vinden voor de sportdag op zondag 19 september in Sporthal Oostgaarde (Dakotaweg 261), dan vinden daar een volleybaltoernooi en activiteiten voor jong en oud plaats. Het volleybaltoernooi zal worden georganiseerd in poulevorm, zodat veel gespeeld kan worden. Voor de jeugd zijn er buiten kinderspelen. Om de hongerige magen te vullen, komt er een koud buffet en als klap op de vuurpijl een afterparty met een soulband. De sportdag wordt georganiseerd samen met de gemeente Capelle aan den IJssel (Project Support), volleybalvereniging Capelle, de werkgroep Sport en Recreatie van de Molukkenbuurt en de Stichting Jongerenwerk Capelle.

Klagen helpt niet
De belangrijkste ervaring is wel, dat je ergeren aan dingen in je woonomgeving en daarover klagen meestal niet helpt. Je hoeft echter niet te blijven steken in hoe slecht het allemaal gaat. Samen met andere buurtbewoners kun je er vaak meer aan doen dan alleen. Door samen aan de slag te gaan kan er niet alleen veel worden verbeterd, maar wordt ook het samenleven een stuk prettiger!

Samen aan de slag
Dat gebeurt dit jaar op zaterdag 4 september in zes buurten. Er zijn allerlei activiteiten georganiseerd. Opknappen van de buurt, sport en spel; voor iedereen is wel wat te doen. Alle reden om zelf de handen uit de mouwen te steken. Deelnemers kunnen zich nog aanmelden bij de buurtcoördinator via www.opgaarden.nl. Adressen van de buurtcoördinatoren zijn ook te vinden in de Actiekrant Opgaarden.