Ingezonden persbericht


Persbericht

Historische en moderne luchtvaart zorgen voor vliegspektakel: 'Blue Eagles': sterren bij Airshow Lelystad 2004 !!!

Het Britse demonstratieteam 'Blue Eagles' zal op zaterdag 4 september een van de hoogtepunten van de Airshow Lelystad 2004 worden. Met vier Gazelle-helikopters en één Lynx zal dit vliegdemonstrateam van het Britse leger een show geven die ongeëvenaard is. De Lynx-helikopter zal daarbij een voor helikopters bijna onmogelijke prestatie leveren: hij zal ondersteboven vliegen!

Historisch
De Airshow Lelystad 2004 wordt een spectaculaire show van vliegtuigen die een rol hebben gespeeld in de precies 100 jaar oude geschiedenis van de luchtvaart. Historische straaljagers, klassieke transport- en lesvliegtuigen zullen elkaar met veelal sensationele demonstraties aflossen. Het thema van deze Airshow, 'het honderdste jaar van de luchtvaart' wordt, zeker voor wat de Tweede Wereldoorlog betreft, op bijzondere wijze ingevuld. Zowel de beroemde Britse Spitfire als een Amerikaans P-51 Mustang-jachtvliegtuig zullen demonstraties geven, evenals een Amerikaanse B-25 Mitchell-bommenwerper. Een primeur wordt de grote Catalina-vliegboot, die de afgelopen jaren is gerestaureerd door de Stichting Neptune Association en die voor het eerst sinds jaren in de lucht te zien zal zijn. Bijzondere historische passagiers- en transportvliegtuigen zullen niet ontbreken. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome zal in de static show drie vliegtuigen laten zien: de DC-2 'Uiver' uit 1934; een DC-3 Dakota uit 1943 en markante viermotorige Constellation, de 'Connie', uit 1947. Daarnaast wordt er een speciaal optreden verzorgd door een zeldzaam Frans Noratlas-transportvliegtuig met twee staarten, uit 1950.

Straaljagers
Historische straaljagers zullen een spectaculair optreden verzorgen. Uit Engeland komt een tweemotorige Gloster Meteor. Dit vliegtuigtype vloog al tijdens de Tweede Wereldoorlog en was in 1948 ook de allereerste straaljager waarmee onze Koninklijke Luchtmacht kennis maakte. De F-86 Sabre-straaljager werd beroemd in de jaren vijftig tijdens de oorlog in Korea. Deze en nog vele andere vliegtuigen, zoals een groot KDC-10-tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, zullen van de Airshow Lelystad 2004 op zaterdag 4 september een schitterend vliegspektakel maken. Natuurlijk geldt dat de techniek en het weer moeten meewerken om alle genoemde vliegtuigen te kunnen laten vliegen.

Grondprogramma
Naast het vliegprogramma, dat van 13.00 tot 17.00 te zien zal zijn, is er vanaf 10.00 uur ook een aantrekkelijk grondprogramma. De gehele dag is er een kinderkermis en zullen 140 stands een luchtvaartbraderie vormen. Daarnaast worden er op het terrein 80 klassieke auto's tentoongesteld en er zijn er race-simulatoren. De toegang tot de Airshow bedraagt voor kinderen van 4-12 jaar ¤ 3,- en volwassenen ¤ 6,- bij bestelling via www.airshowlelystad.nl, en resp. ¤ 5,- en ¤ 10,- bij aankoop op 4 september bij de poort. Bezoekers die met de eigen auto komen, worden verzocht de borden 'P-Airshow' naar de betaalde parkeerplaats te volgen te volgen. Bezoekers die met het openbaar vervoer willen komen, kunnen vanaf het spoorwegstation Lelystad gebruik maken van speciale pendelbussen of vanuit Harderwijk van Connexxion buslijn 148. Meer informatie is te vinden op www.airshowlelystad.nl en is te krijgen via telefoonnummer 0900-airshow (0900-2477469 ­ 25 ct. p.min.).

Noot voor de pers: rechtenvrije foto's van vliegtuigen die bij de Airshow Lelystad 2004 te zien zullen zijn, kunt u downloaden vanaf de 'verborgen' pagina www.aviodrome.nl/persfoto, onder het kopje Airshow Lelystad 2004. Voor meer informatie kunt u bellen: tel. 0320 289858 (Peter F.A. van de Noort) of mailen: p.vdnoort@aviodrome.nl.