Kröller-Müller Museum


Persbericht

27 augustus 2004
Aan de kunstredactie

Primeur in de Van de Velde Vleugel
vrije ruimte / another space
4 september t/m 12 december 2004

Voor het eerst in de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum is er een rigoreus andere opstelling in de vleugel van Henry van de Velde te zien. Dat gebeurt met een verrassende keuze uit de collectie moderne beeldhouwkunst onder de naam: vrije ruimte/ another space. De tentoonstelling is te zien van 4 september tot en met 12 december 2004.

In de oude beeldenzaal met de grote vensters en het ruime zicht op de tuin, worden werken getoond van Arte Povera-kunstenaars als Mario Merz, Giuseppe Penone, Francesco Lo Savio, Gilberto Zorio en Jannis Kounellis. In de kleine, gesloten kabinetten worden grote land-art projecten getoond van Robert Smithson en Dennis Oppenheim, vindt u een stone-circle van Richard Long en de meer conceptuele verbeelding van natuur door Nederlandse kunstenaars als alsuur vane deet petischevinget maatshappijkritische r en Bruce Nauman.ijen van Anselm Kiefer enJan Dibbets en Jan van Munster. Bijzonder is het onlangs verworven werk van herman de vries, le témoin, een oeroude stam van een olijfboom. In het centrum van het gebouw heeft Van Gogh plaats gemaakt voor twee grote vrouwen in de kunst, Louise Bourgeois en Eva Hesse. Daar zijn ook de intrigerende, op historie geënte schilderijen van Anselm Kiefer te zien en de sculpturen en indrukwekkende ruimtestudies op papier van de Amerikanen Carl Andre en Bruce Nauman. In de daarop volgende ruimte is Turning the World inside out opgesteld van Anish Kapoor, en zijn de kabinetten gevuld met werk van die kunstenaars die in meer of minder poëtische beeldtaal ons confronteren met hun visie op de hedendaagse samenleving. Deze uitgebreide tentoonstelling bevestigt de positie van het Kröller-Müller Museum als beeldenmuseum.

Een groot deel van de collectie 19de en 20ste eeuwse schilderkunst met topstukken van Vincent van Gogh, Jozef Israels, Jan Toorop, Bart van der Leck, Odilon Redon, Henri Fantin Latour, Paul Signac en Georges Seurat is op dit moment te zien in de tentoonstelling De favorieten van Helene, in de beeldenzaal in de Quist vleugel van het museum.

# # # #




Kröller-Müller Museum