Gemeente Schiedam


PERSBERICHT

Augustus 2004

Schiedam decor van evenementen in september

BELEEF SEPTEMBER IN SCHIEDAM

Een maand lang is de binnenstad van Schiedam het decor van evenementen. Het Noordvestival, Stad Als Film, DOEK! en de Brandersfeesten, maar ook Open Monumentendag en Open Ateliers geven een extra reden om de septembermaand in Schiedam te beleven.

Het Noordvestival geeft het startsein op zaterdag 4 september. Zangeres Donna Lynton treedt op met een speciaal voor dit festival samengesteld orkest van ongeveer honderd muzikanten en mannenkoor Orpheus op een overdekt ponton op de Noordvestgracht. 's Middags staan Vixy, So What en Too hip for the Room op het drijvende podium. Voor wie wil weten wat voor activiteiten de Schiedamse verenigingen te bieden hebben, is er zaterdag Rondje in Schiedam. Op Broersveld presenteren Schiedamse verenigingen en organisaties de activiteiten voor komend seizoen. Fortis Theater a.d Schie houdt op zondag 5 september Open dag. Er zijn diverse rondleidingen in het theater en Trio Claudia Copier treedt op met tangodansers Cuartito Azul.

Vier evenementen in één weekend
Het tweede weekend van september begint dit jaar al op de donderdagavond. In de historische binnenstad van Schiedam vindt donderdag 9 september voor de derde maal Stad Als Film plaats. Op verschillende historische locaties in het centrum van Schiedam, met de Korte en Lange Haven als belangrijkste route, verrassen filmmakers en videokunstenaars het publiek met bijzondere projecties en ruimtevullende installaties.

Ook is donderdag 9 september de opening van Kijk Haar!, een project van de Artoteek Schiedam en Kunstgalerie 300procent in samenwerking met de wijkcentra. DOEK! laat Schiedam schitteren door op vrijdag 10 en zaterdag 11 september unieke films en lichtbeeldcollages te projecteren op zeilen van schepen. Twee dagen lang is de binnenstad het decor van film, beeldende kunst, theater, muziek en scheepvaart. Onder de titel `Oude luister` neemt Schiedam dit jaar tijdens de Open Monumentendag (11 september) diverse restauraties onder de loep. Open Ateliers geeft op 11 en 12 september de mogelijkheid een bezoek te brengen aan ateliers en woonhuizen van Schiedamse kunstenaars.

Afscheid nemen
Zaterdag 18 september staan het Stadskantoor en de Bibliotheek Stadserf in het teken van De Dood voor Ogen, een eendaags symposium met kunst, theater, schrijvers en discussies met bekende en minder bekende Nederlanders over tradities en rituelen van het afscheid nemen. De 21e editie van de Brandersfeesten sluit September in Schiedam af. Drie dagen lang wordt een wervelend programma aangeboden. Vrijdagavond 24 september vormt de Taptoe het feestelijke startschot van drie dagen muziek, activiteiten en optredens en de terugkeer van de Gondelvaart in de haven van Schiedam.


Noot voor de redactie,

Gemeente Schiedam