Gemeente Laarbeek


Dit weekend gaat de kermis in Lieshout van start!

Vanaf zaterdagmiddag 14.30 uur tot en met dinsdagavond 24.00 uur is er heel veel te beleven op het Floreffeplein in Lieshout. Het is weer kermis en de aanwezige exploitanten zullen er weer aan werken om het u naar uw zin te maken!

Attracties
Op de kermis staat voor ieder wat wils. Láát u zich rijden en draaien of onderneemt u liever zelf actie? Het kan allemaal! Aanwezig zijn onder andere de autoscooter, het lunapark, de draaimolen, de babyflug en de rupsbaan. Natuurlijk komt u ook de nodige lekkernijen tegen op de kermis!

Openingstijden
De kermis start zaterdag om 14.30 uur, zondag om 13.00 uur en maandag en dinsdag om 15.00 uur. Op alle dagen is de kermis geopend tot 24.00 uur.

Programma

- Zaterdag 4 september om 14.30 uur: opening kermis door wethouder H. Vereijken

- Maandag 6 september van 19.00-19.45 uur Bezoek van Spongebob (papa's en mama''s neem het fototoestel mee!)

- Dinsdag 7 september 20.00 uur grote kermisloterij met vele prachtige prijzen!

Terug naar boven

Project `Samen Gezond in Laarbeek'
Zoals vorige week reeds gemeld, is de maand september uitgeroepen tot actiemaand 'gezonde leefstijl' met als slogan 'Samen Gezond in Laarbeek'. Deze week gaan we wat verder in op leefstijl.

Gezonde leefstijl, wat is dat eigenlijk?
Met leefstijl worden een aantal aspecten van ons gedrag bedoeld die samen een patroon vormen en die invloed hebben op onze gezondheid. Bij een gezonde leefstijl moet u dus denken aan gezonde voeding, voldoende beweging, het omgaan met stress en met genotmiddelen. Onze leefstijl hebben we voor een groot deel zelf in de hand; het zijn keuzes die we dagelijks maken: voor een fruitsalade of voor een vette snack, voor de trap of voor de lift, voor een ontspannende ademhalingsoefening of voor een sigaret.
We zijn ons overigens lang niet altijd bewust van onze gedragspatronen en de mogelijkheden die we hebben om die te veranderen. Het is goed om daar eens bij stil te staan.

Voeding en beweging
De aanbevelingen voor gezonde voeding komen in het kort neer op het handhaven van een balans tussen de energie die u inneemt (uw voedingspatroon) en de energie die u verbruikt (uw bewegingspatroon). Een gezond voedingspatroon bevat weinig verzadigde vetten en veel groenten en fruit.
Het `gezonde leefstijl'project in Laarbeek zoekt aansluiting bij initiatieven die al lopen in de gemeente. De lokale gezondheidswijzer is bezig met een informatieve en ludieke bijeenkomst voor de schooljeugd. Aan basisscholen worden voorstellen gedaan hoe zij met dit onderwerp aan de slag kunnen.

Wat beweging betreft: dagelijks een halfuur matig intensief bewegen is het minimum.
'Aangepast sporten voor mensen met een chronische aandoening' en `Hart voor bewegen' zijn projecten waaraan wordt meegewerkt. Over de Wereld Hart Dag op 26 september a.s. kunt u binnenkort meer lezen.

Informatie en zelftestjes
Bij de Gezondheidswijzer, gevestigd in de bibliotheek van Beek en Donk, kunt u extra informatie vinden over een gezonde leefstijl. Hier kunt u, eventueel met hulp, diverse websites raadplegen die te maken hebben met een gezonde leefstijl. Ook kunnen er kleine zelftestjes worden gedaan en kunt u een leefstijladvies op maat krijgen.

In de week van 8 tot en met 15 september besteedt de bibliotheek Beek en Donk extra aandacht aan een gezonde leefstijl. Ook hier kunt u websites raadplegen en kunnen er testjes worden gedaan. Ook is er een extra informatiepakket van boeken en brochures aanwezig waar u gebruik van kunt maken.

In de folderkast naast de informatiebalie in het gemeentehuis Laarbeek vindt u ook een aantal folders die te maken hebben met het onderwerp `Samen Gezond in Laarbeek'.

Wilt u weten of u genoeg beweegt? Wilt u weten of u gezond leeft? Wilt u weten of u een goed gewicht heeft? Doe de Nationale Gezondheidstest op www.nationalegezondheidstestonline.nl!!

Tal van websites bieden uitleg en tips om uw leefstijl gezonder te maken. Beschikt u zelf over internet? Kijk dan ook eens op: www.minvws.nl voor de nota 'Langer gezond leven; ook een kwestie van gezond gedrag'
www.rivm.nl voor de Volksgezondheid Toekomst Verkenning `Gezondheid op koers'
www.voedingscentrum.nl voor de campagne 'Maak je niet dik!` www.flash123.nl voor de campagne met betrekking tot 'bewegingsstimulering'
www.hartstichting.nl met informatie over de `Hartstocht', hét wandelevenement van de Hartstichting
www.Gezondebasis.nl met informatie voor ouders wordt veroorzaakt en hoe te voorkomen.