Gemeente Westerveld

2-9-2004
Tweede oefendag brandweer met thema "Partners in Hulpverlening"

Op zaterdag 4 september organiseert brandweer Westerveld een oefendag waaraan ook Politie Drenthe district Zuid-West, en de Regionale Ambulance Voorziening deelnemen. Op deze dag trainen de verschillende disciplines gezamenlijk op verschillende soorten incidenten.

Onderdelen van de dag zijn onder andere oefeningen met een autokantelsimulator, een ademluchtbeproeving en met een auto te water. Daarnaast staat er een spectaculaire inzetoefening op het programma, waarbij de partijen van tevoren niet weten wat er gaat gebeuren.

Oefeningen
Van brandweer Westerveld doen de brandweerkorpsen Dwingeloo en Diever mee aan de oefeningen, de korpsen Havelte en Vledder zorgen voor ondersteuning. Er wordt geoefend bij de brandweerkazerne in Dwingeloo en bij zwembad "De Paasbergen". Het gaat om realistische oefeningen, waarbij de Lotusgroep Dwingeloo is ingeschakeld voor een hoog realiteitsgehalte. Ook enkele oud-brandweerlieden spelen mee als figuranten. Onderdeel van de oefendag is een spectaculaire inzetoefening. Geen van de deelnemers weten daarbij van tevoren om wat voor soort incident het gaat en wat er van hen verwacht wordt.

Multidisciplinair
Deze oefendag is de tweede die brandweer Westerveld organiseert. Vorig jaar was het thema "Samen werken, samen sterker", dit jaar draait het om "Partners in Hulpverlening". Het thema van dit jaar gaat verder dan vorig jaar: op deze themadag zijn de juiste ingrediënten aanwezig om net iets meer te bereiken dan samenwerken. Tijdens de workshops komen de hulpverleners in de rol van het slachtoffer. Zo ervaren ze op welke manier de partner in hulpverlening zijn of haar taak uitoefent. De verschillende partijen merken zo van elkaar wat ze voor elkaar kunnen betekenen bij een incident.