Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Carel visser

4 september tm 9 oktober
opening zaterdag 4 september 17.00-19.00 uur
galerieweekend: 4 en 5 september van 12.00-18.00 uur

In de Nederlandse beeldhouwkunst van na de Tweede Wereldoorlog speelt het werk van Carel Visser (1928) een zeer belangrijke en bepalende rol. Zijn eerste beelden zijn expressionistisch van karakter (Stervend Paard, 1949). Daarna maakt hij ver doorgevoerde abstraheringen van natuurmotieven in ijzer (Parende Vogels, 1953) en vervolgens komt hij tot zijn volledig abstrakte "dubbelvormen" en "salamibeelden". In de jaren 60 vormt de kubus zijn belangrijkste thema, zowel de massieve gesloten kubus van ijzer als de "slappe kubus". In de jaren 80 verlaat Visser de geometrische vormen en maakt beelden, die zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen als veren, schelpen, wol, zand, touw, hout, etc.. Zijn beelden worden meer en meer intuitieve assemblages, waarbij hij onder andere gebruik maakt van gevonden voorwerpen als autobanden, ruiten en balken. Steeds blijft de natuur (plant en dier) zijn grote bron van inspiratie.

Het afgelopen jaar heeft Carel Visser collages gemaakt van ribkarton, afkomstig van
kartonnen dozen. Met een knipsel als uitgangspunt snijdt hij stukken karton van de dozen en plakt ze vervolgens in elkaar tot uitdrukkingsvolle figuren van stevig formaat. Deze nieuwe collages worden momenteel in de galerie tentoongesteld.
Zo is er bijvoorbeeld de schilder Titiaan, die zijn penseel als een degen hanteert. Het oppervlak is bewerkt met grafiet waardoor er een zekere sculpturaliteit aan het object verleend wordt. Titiaan lijkt zich hier in een harnas te tonen.
In de tentoonstelling zijn meerdere kunsthistorische verwijzingen aan te treffen zoals Brancusi (2004) waarbij een beeld van deze kunstenaar als uitgangspunt dient voor een buitenaards schepsel van karton, dat met behulp van een pen door Visser van schubben voorzien werd. Een ander type figuren is van huiselijke aard: Honden, Baby en Paar. Ook voor deze collages geldt dat ze een vitaliteit bezitten die kenmerkend is voor Carel Vissers werk.
Tenslotte zijn er nog twee sculpturen van vroegere datum te zien.

30 augustus jl. kreeg Carel Visser de Wilhelmina-ring uitgereikt. Dit is de twee jaarlijkse oevre-prijs voor de beeldhouwkunst.

Voor meer informatie en fotomateriaal kunt u contact opnemen met de galerie

Galerie de Expeditie
Zsa-Zsa Eyck
Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
t 020-6204758
f 020-6246220
galerie@de-expeditie.com
www.de-expeditie.com