Ingezonden persbericht

September in Rotterdam

ROTTERDAM, 20040728 -- De kunst-en cultuurmanifestatie September in Rotterdam opent het culturele seizoen 2004-2005 met een verzameling bijzondere internationale, nationale en regionale theaterpremières, evenementen en tentoonstellingen.


Newskool
Op zaterdag 4 september start Newskool. Een gloednieuw initiatief waarbij in verschillende clubs, theaters en op straat jonge kunstenaars, muzikanten, mc's, dj's, vj's en artiesten zich presenteren met optredens, performances en tentoonstellingen. Maak een tocht door het Rotterdam van nu langs Nighttown, Theater Lantaren/Venster, Off_Corso, CBK en Rotown.

R'Uit markt: De Culturele Aftrap
Met de R'Uitmarkt wordt op zondag 5 september Dé Culturele Aftrap voor dit seizoen gegeven. Véél informatie, culturele koopjes en spannende previews van o.a. Karin Bloemen, Treble en Idols-held Boris.
Allemaal op en rond het Schouwburgplein tussen 13.00-19.00 uur.

De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg
Het programma van De (Internationale) Keuze van de Schouwburg, van dinsdag 7 t/m dinsdag 30 september, biedt een selectie voorstellingen van aansprekende en toonaangevende (internationale) theaterkunstenaars en -gezelschappen. Bijvoorbeeld Young@Heart; een groep van 75-plussers die vol overgave een eigen versie van moderne popsongs brengt.

De Wereld van Witte de With
Vorig jaar werd de Witte de Withstraat uitgeroepen tot "de hipste straat van Nederland". Tijdens De Wereld van Witte de With, van vrijdag 10 t/m zondag 12 september, laten de kunstinstellingen en galeries zien wat ze in huis hebben en tonen ondernemers hún kijk op kunst en cultuur. De afgelopen jaren is dit festival uitgegroeid tot een kunstmanifestatie met een internationale uitstraling. Met de tentoonstelling TRACER in TENT. Centrum Beeldende Kunst en Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst geven zes curatoren uit verschillende landen hun visie op het huidige culturele klimaat in Rotterdam. Naast beeldende kunst ook optredens o.a. van ex-Chicks on Speed/ kunstenares zangeres Angie Reed, die tevens exposeert bij galerie MAMA, de Gentse meiden rapgroep de Maskermachine, dansperformances van Ex Nihilo uit Marseille en Producciones Imperdibles uit Sevilla. Nieuw dit jaar is Exposure#01 in Boijmans van Beuningen; een jaarlijkse tentoonstelling van Rotterdamse kunstenaarscollectieven.

GDMW04
Het nieuwe letteren festival GDMW (Geen Daden Maar Woorden) is een mix van optredens, films, animatie, theater en poetryslams. Voor GDMW04 maakte filmmaker Matte Mourik een portret van Jules Deelder. De dichters Martin Bril, Ramsey Nasr, Nathalie Emanuels en poetry_slammer Quirien van Haelen dragen hun gedichten voor. Dansgezelschap Lieber Gorilla maakt speciaal voor GDMW04 een voorstelling geïnspireerd op poëzie. Dit alles en nog veel meer is te zien op zaterdag 24 en zondag 25 september in de Rotterdamse Schouwburg.

Jazz International Rotterdam
In Concert- en congresgebouw de Doelen vindt van vrijdag 24 t/m zondag 26 september Jazz International Rotterdam plaats. Het festival draagt dit jaar als thema 'Jazz The World Over' en heeft een programma uiteenlopend van vette New Orleans jazz tot Arabische cross-over uit Libanon. De artistieke leiding is dit jaar in handen van bassist en componist Eric van der Westen. Speciaal voor Jazz International componeerde hij het stuk The World Over.

www.septemberinrotterdam.nl




Ingezonden persbericht