Ingezonden persbericht---

File: 15f3647e.gif


P E R S B E R I C H T

Alphen aan den Rijn, augustus 2004

Internationaal Viking Weekend
op 4 en 5 september in Archeon

In het weekend van 4 en 5 september laten vele Levende Geschiedenis Verenigingen uit heel Europa de tijden van vikingen, Friezen en Franken herleven. Zo'n tweehonderd vikingen uit Nederland, Duitsland, Scandinavië, Engeland, Frankrijk, Polen en Tsjechië slaan voor de vijfde keer in Themapark Archeon hun tenten op. In de vroege Middeleeuwen (rond het jaar 800) trokken de vikingen vanuit Scandinavië naar Groenland, Oost-Europa en West-Europa.

Tijdens het Internationale Viking Weekend kunnen de bezoekers zien en beleven hoe het er in het dagelijkse leven van de vroege Middeleeuwen aan toe ging. Zij kunnen de tenten bezichtigen terwijl de bewoners bezig zijn met alledaagse zaken als koken, kleding repareren en vechtoefeningen. Het hele weekend worden er diverse, bijzondere demonstraties gegeven door krijgers die oude vechttechnieken hanteren.

Ook moderondleidingen, rechtspraak en diverse vechtshows staan op het programma. Er is een leuke markt waar handelaren hun spullen verkopen zoals drinkhorens, kleding, zilveren en benen voorwerpen linnen, zijde, wol, sieraden, zwaarden, bijlen en messen.

Voor meer informatie:
Monique Veldman/ Ellen Vossen Peter Wijnen
Afdeling voorlichting of Extern pr adviseur Telefoon: 0172 447744 telefoon: 071 5764985
Fax : 0172 447700 fax : 071 5314153 Website: www.archeon.nl


---- --
P E R S B E R I C H T

Alphen aan den Rijn, augustus 2004

18 en 19 september 2004 in Archeon, Alphen aan den Rijn "Ontmoeting met de Schrijvers van de Ronde Tafel" themaweekend over schrijvers en historische kinderboeken _____________________________________________________

Op 18 en 19 september 2004 vindt in Themapark Archeon een weekend vol activiteiten plaats onder de naam: 'Ontmoeting met de Schrijvers van de Ronde Tafel'. Het hele themapark staat in het teken van schrijven, lezen, kinderboeken en activiteiten op diverse locaties.

Kring van Schrijvers van de Ronde Tafel
Het themaweekend wordt georganiseerd in samenwerking met de Kring van Schrijvers van de Ronde Tafel. De schrijvers van historische kinderboeken, verenigd in deze kring, stellen zich onder meer tot doel om een brede collectie historische kinderboeken te laten ontstaan, waarin kinderen zich kunnen herkennen.

Activiteiten
Op 18 en 19 september kunnen kinderen leren kalligraferen met een ganzenveer en lezen schrijvers voor uit eigen werk in de Prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen: de verschillende perioden van het park. Dit vindt plaats in prehistorische hutten en boerderijen, maar ook in de Romeinse aanligzaal, op het Forum of in de slaapkamer van de middeleeuwse pottenkoopman. Er is een demonstratie middeleeuwsschrijven en een boekenmarkt.

Bekende schrijvers
Ongeveer vijfentwintig schrijvers en diverse striptekenaars zullen aanwezig zijn om uit eigen werk voor te lezen en om boeken te signeren. Bekende schrijvers, die zullen signeren en voorlezen, zijn Simone van der Vlugt, Arend van Dam, Martine Letterie, Ton van Reen en Bies van Ede.

De Historisch Nieuwsblad/Bontekoe prijs
Voor de tweede maal wordt de Historisch Nieuwsblad/Bontekoe prijs uitgereikt, een landelijke prijs voor de beste historische jeugdroman van het afgelopen schooljaar. Vorig jaar is de prijs gewonnen door de onlangs overleden Thea Beckman. Zij kreeg de prijs uitgereikt door Hare Excellentie de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mevrouw M.J.A. van der Hoeven.

Voor meer informatie:
Monique Veldman Peter Wijnen
Afdeling voorlichting of Extern pr adviseur Telefoon: 0172 447744 telefoon: 071 5764985
Fax : 0172 447700 fax : 071 5314153 Website: www.archeon.nl


---- --
P E R S B E R I C H T

Alphen aan den Rijn, augustus 2004

Op 25 en 26 september 2004

Het Nationale Levende Geschiedenis Evenement van het jaar

voor de vijfde maal in Archeon - Alphen aan den Rijn

Ruim zevenhonderd leden van de drie en twintig "Living History" groepen, aangesloten bij het Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis, presenteren zich In Archeon tijdens het grote Nationale Levende Geschiedenis Evenement op 25 en 26 september 2004. Van Romeinen tot vikingen, van middeleeuwers tot de leden van de Prinses Irene Brigade en van napoleontische mannen en vrouwen tot piraten. Zij geven een authentiek beeld van het dagelijkse leven en laten de geschiedenis op een aanschouwelijke wijze tot leven komen.

Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis (LPLG) De bij het LPLG aangesloten verenigingen hebben zich ten doel gesteld een authentiek beeld te geven van een bepaalde periode, van een specifieke, historische gebeurtenis, van een bevolkingsgroep in een bepaald land, et cetera. De deelnemers zijn zogenaamde re-enactors, wat betekent dat men zich geheel inleeft in de betreffende periode.

De perioden, die gepresenteerd worden, passen uitstekend in de sfeervolle, historische omgeving van Archeon. Daar wordt immers vanaf de prehistorie tot en met de Middeleeuwen een beeld gegeven van het Levend Verleden van Nederland.

Veel activiteiten
Verschillende groepen demonstreren zwaardoefeningen, voeren veldslagen op en geven een beeld van de gewone burgers en ambachtslieden, zoals de muzikant, de handelaar, de timmerman en de kruidenvrouw.

Er vinden dagelijks vele presentaties plaats. In een uitdagend programma wordt de interactie met het publiek tot in de perfectie ingevuld. De meegebrachte huisvesting zoals tenten, voertuigen en dergelijke wordt getoond en men demonstreert hoe men hierin leefde. Alle verenigingen slaan hun tentenkamp op: de Romeinen, de vikingen, de VOC-ers en het napoleontische leger. In meer dan vijf en zeventig authentieke tenten krijgen de bezoekers een historisch beeld van de vaderlandse geschiedenis door de eeuwen heen.

Voor meer informatie:
Monique Veldman/ Ellen Vossen Peter Wijnen
Afdeling voorlichting Extern pr adviseur Telefoon: 0172 447744 Telefoon: 071 5764985
Fax : 0172 447700 Fax : 071 5314153 Website: www.archeon.nl


---- --
Persbericht

Alphen aan den Rijn, augustus 2004

Op 11 en 12 september aanstaande in Archeon
Riddertoernooi & Boogschietwedstrijd

In het weekend van 11 en 12 september komt de Stichting Historisch Educatief Initiatief (stichting HEI) naar Archeon. Als ridders te paard zullen zij tijdens het middeleeuwse Riddertoernooi spectaculaire shows en demonstraties geven. Naast het Riddertoernooi wordt op 12 september ook de 'Zesde Archeon Open Boogschietwedstrijd' gehouden.

Het denderen van paardenhoeven, het gekraak van brekende lansen, het gejuich van het publiek; dit zijn de geluiden van het riddertoernooi. Moedige ridders in blinkend harnas vechten voor de eer van hun dame of om hun reputatie te zuiveren. Zullen zij leven om hun overwinning te kunnen vieren of zal het licht uit hun ogen voor eeuwig verdwijnen?

Stichting HEI
De leden van Stichting HEI hebben een grote passie voor het uitbeelden van bepaalde perioden uit de Middeleeuwen. Hun specialisatie is de vijftiende eeuw; de tijd van hoofse liefde, ridderlijkheid en pracht en praal. Stichting HEI geeft spectaculaire shows waarin het publiek kennis maakt met de ridders en hun gevolg. Terwijl het publiek ziet hoe de ridders gereed gemaakt worden voor de strijd, vertelt de explicateur alle interessante wetenswaardigheden over de bepantsering. De toeschouwers krijgen precies te zien hoe een harnas in elkaar zit en wat er bij komt kijken om een ridder te bepantseren.

Het Steekspel
Gehuld in blinkend staal rijden de ridders in volle vaart met lansen op elkaar in. Houten spaanders vliegen in het rond als een ridder zijn lans op zijn tegenstander weet te breken. De eindstrijd is de mêlee. Alle ridders begeven zich tegelijk in de arena en gaan elkaar te lijf met zwaarden of knuppels. Wie de langste adem heeft, of als laatste nog in het zadel zit, is de winnaar. Bij deze adembenemende show wordt het publiek aangemoedigd om hun favoriete ridder te steunen.

12 september Archeon Open Boogschietwedstrijd
Longbowwedstrijd over 25 meter in samenwerking met de middeleeuwse Boogschietvereniging van Archeon "Die Scutterie van Sint Sebastiaen." De longbow-wedstrijd zal plaatsvinden op de markt van het middeleeuwse plaatsje Gravendam en duurt de gehele dag.

Ingezonden persbericht