Gemeente Groningen

vrijdag 27 augustus:
Daniël Koning Tijd van leven - Beelden uit de Wereld 1967 - 2003

4 september tot en met 10 oktober 2004

CBK Groningen presenteert de tentoonstelling Tijd van Leven * Beelden uit de Wereld van Daniël Koning. Deze fotograaf is bij het grote publiek bekend als staffotograaf van de Volkskrant van 1975 tot 2004. Het CBK heeft deze bijzondere tentoonstelling, met foto's uit de periode 1967 - 2003, in huis gehaald in het kader van fotomanifestatie Noorderlicht, dat dit jaar in Leeuwarden plaatsvindt.

Daniël Koning begon zijn fotojournalistieke loopbaan in 1967 bij dagblad De Tijd. Van 1975 tot 2004 was hij staffotograaf bij de Volkskrant. Het CBK toont een keuze uit zijn werk die niet alleen recht doet aan zijn fotografie, maar ook een beeld geeft van een deel van onze recente geschiedenis. Van de uithongeringoorlog in Biafra tot het litteken Ground Zero in New York van 2003.

Verder is er in de tentoonstelling werk te zien van de voormalige DDR, Roemenië en voormalig Joegoslavië na de val van de Muur, Israël en de Palestijnen, Zuid-Afrika na de vrijlating van Mandela, China na Mao, het Cambodja van de Rode Khmer en onze voormalige koloniën Indonesië en Suriname. Ook de verbeelding van Konings haat-liefde verhouding met Nederland ontbreekt niet.

In heldere beelden vraagt Koning vooral aandacht voor gebeurtenissen en situaties direct achter de dagelijkse actualiteit. In conflictgebieden en in landen waar armoede en gebrek heersen, geeft hij ook een beeld van het leven van gewone mensen in hun dagelijks bestaan.

Het bijzondere van Daniël Koning is dat hij graag net iets te laat ter plekke verschijnt; en mocht hij, zoals meestal, wel op tijd zijn dan wacht hij bescheiden en beleefd tot het juiste moment voorbij is. Hij probeert dan ook iets anders vast te leggen dan alleen het dramatische hoogtepunt van een gebeurtenis.

Als maar weinigen kan Koning vertellen dat ondanks de vreugde of het verdriet, het geluk of de pijn, het leven doorgaat. De kunst van het overleven, daar gaat het hem om. De gewone mensen die proberen er het beste van te maken, de slachtoffers die zo goed en kwaad als het kan de draad weer oppakken, zij zijn Konings stille helden.

Ondanks oorlogen, hongersnood, armoede en haat is hij idealist gebleven; weliswaar gedeukt en gebutst, maar cynisme is hem vreemd. Als kind van zijn tijd bleef hij met al zijn verontwaardiging geloven dat een betere wereld mogelijk is.

Daniël Koning is de gepassioneerde moralist die zichzelf het liefst helemaal wegcijfert. Het zal hem niet lukken.

Tijdens de tentoonstelling is het boek 'Tijd van leven - Beelden uit de wereld 1967-2003' (uitgeverij De Verbeelding) bij het CBK te koop.

Het CBK brengt kunst dichterbij!

Kijk ook op www.cbkgroningen.nl
Fotobijschriften/gegevens:
Daniël Koning, 'China', te zien bij CBK Groningen