Ingezonden persbericht

TT Circuit Assen, 5 sept. 2004

Spannendste WK Superbike ooit, overschaduwd door triest ongeval

Met drie rijders op het erepodium die met een onderling verschil van respectievelijk 0,037 en 0,117 seconde in een foto-finish de zwart-wit geblokte vlag kregen, beleefde de WK Superbike races op het TT Circuit Assen de 'closest finish' ooit. De 22-jarige Australische coureur Chris Vermeulen, die uitkomt voor het succesvolle Nederlandse Ten Kate Honda team, won de Race 2 in een super spannende en close race, waarin hij samen met de Brit James Toseland in de slotronde wel vijf keer van positie wisselden. De 36.000 toeschouwers stonden op de banken en zagen zelfs publieksfavoriet Noriyuki Haga (J) nog naast het duo komen op de finishlijn. Op de slowmotion beelden kon men pas echt goed zien dat Vermeulen met een banddikte won voor Toseland en Haga. De zinderend spannende Superbike race, en de goede resultaten van drie Nederlanders binnen de Top 10 in het WK Supersport (Van den Goorbergh 5e; Arie Vos 8e en Barry Veneman 10e) werden echter overschaduwd door een ernstig ongeval tijdens de EK Superstock-race, waarbij de 20-jarige Alessio Perilli uit Rome dodelijke verongelukte. Perilli kwam ten val in de Ruskenhoek. Na deze valpartij kwamen rijder en machine weer op de baan terecht, waarbij Perilli niet meer ontweken kon worden door een achter hem rijdende coureur.

Jurgen van den Goorbergh 5e, maar vast in het zadel voor vice-wereldkampioenschap

Jurgen van den Goorbergh finishte als 5e maar was ontevreden over zijn race. Toch verklaarde de Bredanaar dat wel lekker gereden te hebben. "Ik was er vanuit gegaan dat de kopgroep bij elkaar zou blijven en dat ik in de laatste ronden mijn slag zou kunnen slaan. Maar ik had een andere voorband dan de meeste andere Yamaha-rijders. Jammer genoeg viel er een gat in de kopgroep, waardoor ik de aansluiting verloor. Op sommige stukken was ik sneller dan Parkes, maar hij weer op andere plaatsen. In de laatste ronde, met name de laatste chicane, had ik hem willen pakken. Maar omdat Pitt en Curtain ten val waren gekomen, werd er met geel gevlagd. Dan mag je niet inhalen en kon ik dus ook geen poging ondernemen. Maar er zijn nog 2 races te gaan. Mijn achterstand op winnaar en WK-leider Muggeridge is nu 38 punten, en met nog 2 races te gaan (Imola (I - 26 sept.) en Magny Course (F - 3 okt.) zijn er nog 50 punten te vergeven. Theoretisch kan het dus nog. Ik zal tot de laatste ronde in Magny Cours blijven vechten en sowieso mijn 2e plaats in de WK-stand veilig willen stellen." Jurgen zal waarschijnlijk in de komende twee weken meer horen van de Yamaha-fabriek, die plannen heeft om met 2 rijders in de WK Superbike te starten. Jurgen denkt beter in het WK Superbike te kunnen presteren, omdat de Superbikes ook slicks gebruiken, 'schoeisel' waar hij in zijn lange GP-periode altijd aan gewend is geweest.

'Kawa Arie' Vos verrast met 8e plaats in WK Supersport race

Arie Vos is in de WK Supersportrace na drie ronden zijn eigen race gaan rijden. "Ik wilde eerst mee met de mannen voor me. maar lag er bijna naast. Toen besloot ik mijn eigen race te gaan rijden, ik wist uit de trainingen dat ik dan ook snel kon zijn. Fujiwara reed een vreemde race, hij zat me echt in de weg, maar ik weet dat ik meer kan. Ik ben echt dolgelukkig. Het is de beste uitslag van een Kawasaki dit jaar in de WK Supersport en misschien proberen we ook nog een van de komende twee WK-races in Imola en Magny Cours te rijden. Het is onzeker waar het ONK heen gaat, en we zullen bekijken wat de opties zijn", meldt de ambitieuze coureur uit Oss, die eerder dit jaar al een 2e plaats in de EK Supersport race in Zweden uit het vuur sleepte.

Veneman bij Top 10

Ex-500cc Coureur Barry Veneman uit het Overijsselse Dalfsen had voorafgaand aan de Supersport race op een zevende plek aan de finish gehoopt. "Maar het werd de 10e! Of het nu aan mij lag of aan de Suzuki, of misschien wel aan allebei lag weet ik niet, maar alles leek vandaag wel anders aan te voelen. Ik had graag tussen Jan Hanson en Arie Vos gezeten maar het kwam er helemaal niet uit. Jammer, maar een Top 10 plaats levert ook gewoon nog 6 WK-punten op", waarmee Veneman tot een totaal van 11 komt en een 21e plaats in de stand van het WK, waarin hij dit jaar nog maar 3 races heeft gereden.

Muggeridge pakt vijfde overwinning

Karl Muggeridge (Ten Kate Honda CBR600RR) vocht zich op Assen, het thuiscircuit van zijn Ten Kate Team, naar zijn vijfde overwinning van dit seizoen. Voor alle betrokkenen was dit een speciaal resultaat mede door de aanwezigheid van meer dan 400 gasten. Met de 25 gewonnen punten wist Muggeridge zijn voorsprong in het kampioenschap uit te breiden naar een flinke 38 punten terwijl er nog maar twee races te rijden zijn.

Twee kanten van de medaille

Het was een verdeeld resultaat op Assen waarbij race één en twee aan het einde van hun 16 ronden twee heel verschillende wedstrijden bleken te zijn. In de openingsrace veroverde James Toseland (Ducati Fila 999F004) zijn tweede overwinning van dit seizoen, waarbij hij Pierfrancesco Chili (PSG-1 Ducati 998) van zich afhield. In de tweede race echter moest Toseland de overwinning aan zich voorbij laten gaan. De laatste ronde was fenomenaal, Toseland en de uiteindelijke winnaar Chris Vermeulen (Ten Kate Honda CBR1000RR) wisselden met grote regelmaat elkaar af als leider.

SBK race 1

De overwinning van James Toseland (Ducati Fila 999F04) nadat hij praktisch van de start tot aan de finish de leiding had gehad was een fantastisch resultaat voor de jonge Engelsman, hierdoor kon hij ook een aantal van zijn recente zorgen opzij zetten. Achter hem was het een zware strijd om de overige twee podium plaatsen met Pierfrancesco Chili, Regis Laconi en Noriyuki Haga, die na een opmerkelijk spelletje hoge snelheid schaken in die volgorde finishten. Chris Vermeulen's vroege opmars viel weg nadat zijn achtervering afstellingen faalden om de pre-race voorstelling waar te maken.

SBK race 2

Het fantastische gevecht tussen de twee jongste strijders om het kampioenschap werd in het voordeel van Vermeulen, die een aantal veranderingen had gemaakt aan zijn afstellingen, beslist. Hij viel Toseland aan, weer de leider in het merendeel van de race, en ze wisselden elkaar maar liefst drie keer af in de laatste ronde, waarna Vermeulen net de leiding hield met 0.037 seconden. Haga was derde, na 0.117 seconden; in één van de spannendste SBK finishes ooit.

Het gevecht gaat door

Met de wisselde stemming van Vrouwe Fortuna vandaag in Assen is het gevecht om het kampioenschap nog steeds ontzettend spannend, met nog maar twee rondes en vier races te gaan. Het zijn slechts 14 punten die de eerste vier, Toseland, Vermeulen, Laconi en Haga, scheidden, terwijl Pierfrancesco Chili's tweede en vierde plaats het op 42 punten achter Toseland plaatsten. In het bizarre weekend, voor de leiders in het kampioenschap, begon Toseland de ronde op de vierde plaats en heeft nu de leiding heeft met 255 punten, Vermeulen staat dicht achter hem met 252 punten, terwijl de leider voor dit weekend, Laconi, nu derde staat met 245 punten. Noriyuki Haga, die in staat leek tot een van zijn achtervolg en bespring overwinningen, slaagde er dit weekend niet in en staat nu vierde in het klassement met 241 punten. Het totale aantal overwinningen in de SBK 2004 zijn na dit weekend als volgt; Laconi en Haga elk vijf, Vermeulen vier, Toseland twee en Chili en Garry met elk één.

Vermeulen pakt overwinning in tweede race op Assen

Chris Vermeulen (Ten Kate Honda CBR1000RR) zegevierde in een van de beste races die op Assen heeft plaatsgevonden, de tweede 16 ronden durende wedstrijd van de dag. Nadat hij in de eerste race, in welke hij als vijfde finishte, wat last ondervond van onvolkomenheden aan de afstelling veranderde zijn Ten Kate monteurs de achtervering van zijn machine. Hierdoor kon Vermeulen zijn vierde overwinning van het seizoen pakken. Hij blijft tweede in het kampioenschap op drie punten achter klassementsleider Toseland. In de eerste race pakte James Toseland (Ducati) de overwinning voor Pierfrancesco Chili (Ducati), Regis Laconi (Ducati) en Noriyuki Haga (Ducati). In de tweede race kwam het in de laatste ronde neer op een klassiek gevecht met Toseland waarbij de twee jonge rijders elkaar bij elke mogelijkheid passeerden. Haga zat als derde op de eerste rang. In het kampioenschap ligt Chris op de tweede plaats waarbij Toseland 255 punten heeft, Vermeulen 252 en Laconi 245. Het is nog steeds erg spannend in de top vier met Haga op 241 punten.

Bob Withag pakt punten in EK Superstock

De Nederlanders speelden een rol in de kantlijn van het EK Superstock, helaas werd de wedstrijd drie ronden voor het einde afgebroken met een rode vlag door het dodelijke ongeval van de Italiaan Alessio Pirelli. Bob Withag finishte in de afgebroken race als 13 en pakte 2 punten.

Dodelijk ongeval Alessio Perilli overschaduwt WK Superbike

Tijdens de EK Superstock-race is in de 8e ronde de Italiaanse coureur Alessio Perilli ten val gekomen in de Ruskenhoek. Na deze valpartij kwamen rijder en machine weer op de baan terecht, waarbij Perilli niet meer ontweken kon worden door een achter hem rijdende coureur. Alessio Perilli is met spoed naar het Wilhelmina ziekenhuis in Assen vervoerd. Medische hulp mocht helaas niet meer baten. De 20-jarige Italiaanse coureur uit Rome is inmiddels aan de gevolgen van dit race-ongeval overleden. De volledige Superbike gemeenschap is zwaar aangeslagen en richt haar condoleances tot de familie van de rijder. De huldigingen werden na het ongeval in een sobere vorm worden uitgevoerd, zonder bloemen en champagne. Het laatste dodelijke ongeval op het TT Circuit Assen tijdens een WK-race vond plaats in 1995, Yasutomo Nagai (J - WK Superbike).

Bezoekersaantallen WK Superbike-weekeinde:

Donderdag 2.800 (Gratis Open Paddock), vrijdag 1.750 betalende toeschouwers, zaterdag 5.000 en zondag 36.000 betalende bezoekers. Tijdens het 4-daagse WK Superbike weekeinde trokken in totaal 45.550 racefans naar Assen.

WK Supersport uitslag:

1 Muggeridge Karl Honda CBR 600RR Lap 16 2'08.132

2 Charpentier Sébastien Honda CBR 600RR 0.157 2'08.071

3 Pitt Andrew Yamaha YZF R6 6.004 2'13.031

4 Parkes Broc Honda CBR 600RR 7.499 2'09.072

5 Vd Goorbergh Jurgen Yamaha YZF R6 7.822 2'09.121

6 Hanson Jan Honda CBR 600RR 23.817 2'09.984

7 Neukirchner Max Honda CBR 600RR 24.757 2'09.716

8 Vos Arie Kawasaki ZX6 RR 26.405 2'11.007

9 Kellner Christian Yamaha YZF R6 28.450 2'10.936

10 Veneman Barry Suzuki GSX-R 600 36.504 2'10.641

11 Andersen Kai Borre Kawasaki ZX6 RR 38.370 2'10.398

12 Cruciani Stefano Kawasaki ZX6 RR 38.880 2'10.947

13 Chambon Stéphane Suzuki GSX-R 600 42.405 2'10.611

14 Lagrive Matthieu Suzuki GSX-R 600 42.604 2'10.598

15. Baiocco Matteo Yamaha YZF R6 43.250 2'11.059

WK Supersport WK Stand na 8 races:

1. Muggeridge, 157; 2. Jurgen van den Goorbergh, 119; 3. Parkes, 95; 4. Charpentier, 88; 5. Curtain, 69; 6. Lanzi, 56; 7. Chambon, 56; 8. Foret, 55; 21. Barry Veneman, 11; 26. Arie Vos, 8; 38. Ron van Steenbergen, 2.

WK Superbike RACE 1 uitslag:

1 Toseland James Ducati Fila Ducati 999 F04 33'30.741

2 Chili Pierfrancesco PSG - 1 Corse Ducati 998 RS 33'32.879

3 Laconi Régis Ducati Fila Ducati 999 F04 33'33.191

4 Haga Noriyuki Renegade Ducati Koji Ducati 999 RS 33'33.307

5 Vermeulen Chris Ten Kate Honda Honda CBR 1000RR 33'39.785

6 Haslam Leon Renegade Ducati Koji Ducati 999 RS 33'46.626

7 Martin Steve D.F.Xtreme Sterilgarda Ducati 999 RS 33'47.579

8 McCoy Garry XEROX - Ducati Nortel Net. Ducati 999 RS 33'47.729

9 Borciani Marco D.F.Xtreme Sterilgarda Ducati 999 RS 33'48.932

10 Corser Troy Foggy PETRONAS Racing Petronas FP1 33'50.099

11 Nannelli Gianluca Pedercini Ducati 998 RS 34'01.675

12 Walker Chris Foggy PETRONAS Racing Petronas FP1 34'10.932

13 Bontempi Piergiorgio Zongshen Suzuki GSX-R 1000 34'21.820

14 Nowland Warwick Zongshen Suzuki GSX-R 1000 34'23.198

15 Fuertes Sergio MIR Racing Suzuki GSX-R 1000 34'34.379

16 Menzen Robert Robert Menzen Racing Suzuki GSX-R 1000 35'18.377

WK Superbike RACE 2 uitslag:

1 Vermeulen Chris Honda CBR 1000RR 2'05.714

2 Toseland James Ducati 999 F04 2'06.135

3 Haga Noriyuki Ducati 999 RS 2'05.733

4 Chili Pierfrancesco Ducati 998 RS 2'07.979

5 Laconi Régis Ducati 999 F04 2'08.368

6 Haslam Leon Ducati 999 RS 2'08.275

7 Corser Troy Petronas FP1 2'08.418

8 Borciani Marco Ducati 999 RS 2'08.128

9 Clementi Ivan Kawasaki ZX 10 16 2'07.801

10 Walker Chris Petronas FP1 2'07.510

11 Bussei Giovanni Ducati 998 RS 2'09.501

12 Bontempi Piergiorgio Suzuki GSX-R 1000 2'08.293

13 Nowland Warwick Suzuki GSX-R 1000 2'08.528

14 Fuertes Sergio Suzuki GSX-R 1000 2'12.534

15 Menzen Robert Suzuki GSX-R 1000 2'11.367

WK Superbike WK Stand na 18 races:

1. Toseland, 255; 2. Vermeulen, 252; 3. Laconi, 245; 4. Haga, 241; 5. Chili, 213; 6. McCoy, 163; 7. Martin, 144; 8. Haslam, 140; 34. Robert Menzen, 1.

EK Superstock uitslag:

1 Alfonsi Lorenzo Italia Lorenzini by Leoni Yamaha YZF R1 17'08.919

2 Vizziello Gianluca Italia Lorenzini by Leoni Yamaha YZF R1 17'09.252

3 Sofuoglu Kenan Yamaha Motor Germany Yamaha YZF R1 17'10.771

4 Chiarello Riccardo Suzuki Alstare Corona Extra Suzuki GSX-R 1000 17'11.564

5 Vankeymeulen Didier Yamaha Motor Germany Yamaha YZF R1 17'14.162

6 Rocamora Enrique MNR Racing Suzuki GSX-R 1000 17'17.409

7 Polita Alessandro Rox Racing Ducati 999S 17'21.988

8 Martinez Alex Intermoto CZECH Republic Kawasaki ZX10 17'22.398

9 Laverty John EMS Racing Yamaha YZF R1 17'23.415

10 Scassa Luca Ormeni Racing Kawasaki ZX10 17'25.465

11 Vanstaen Pierrot Association Plein Gaz Suzuki GSX-R 1000 17'25.679

12 Badovini Ayrton EVR Corse Biassono R.T. Ducati 999S 17'30.035

13 Withag Bob Hartelman Racing Yamaha YZF R1 17'31.280

14 Perilli Alessio DUCCI - I.T. Networks F.R. Yamaha YZF R1 17'31.516

15 Hurtado R. Jose Manuel MIR Racing Suzuki GSX-R 1000 17'32.746

17 Van Ginhoven Ghisbert MCT-Sitra Ducati 999S 17'34.204

23 De Vries Robert CRT Yamaha Yamaha YZF R1 8 17'51.221

EK Superstock na 7 races:

1. Vizziello, 160; 2. Alfonsi, 144; 3. Sofuoglu, 68; 4. Chiarello, 64; 5. VanKeymeulen, 60; 28. Bob Withag, 3; 29. Robert de Vries, 1.

EK Supersport uitslag:

1. Tatu Lausletho, F, Honda 30.32,475; 2. Stephan Folkesson, S, Honda op 0,8; 3. Diego Guigovaz, I, Honda op 4,0; 4. Tage Solberg, N, Yamaha op 25,2; 5. Sam Penna, F, Honda op 25,3; 6. Harry van Beek, NL, Yamaha op 25,8; 9. Marco Pophey, NL, Yamaha op 30,6; 10. Allard Kerkhoven, NL, Yamaha op 30,8; 12. John Bakker, NL, Yamaha op 26,5; 13. Sven Ahnendorp, Kawasaki, NL op 36,8; 14. Arno Veijer, NL, Honda op 46,9; 15. Rik Lenters, NL, Yamaha op 56,4.

EK Supersport stand:

1. Folkesson, 75; 2. Lausletho, 67; 3. Giugovaz, 66; 4. Haarala, 51; 5. Penna, 50; 7. Arie Vos, 36; 16. Harry van Beek, 10; 31. Allard Kerkhoven, 6.

EA Sidecar Cup Race 2:

1. Brindley/Miller, GB, Suzuki 28.49,449; 2. Philp/Long, GB op 51,1; 3. Norbury/Parnell, GB, Yamaha op 1.17,5.

ONK 250cc race uitslag:

1. Randy gevers, Aprilia 22.06,789; 2. Patrcik Lakerveld, Yamaha op 2,3; 3. Eile Litjens Aprilia op 2,6; 4. Hans Smees, Honda op 2,9; 5. Henk vd Lagemaat, Aprilia op 3,0; 6. Bram Appelo, Honda op 29,6; 7. Andreas Martensson, S, Yamaha op 29,7; 8. Ronald Beitler, Honda op 43,2.

ONK-stand na 9 races:

1. LAKERVELD, 178; 2. Smees, 164; 3. Gevers, 122; 4. Litjens, 115; 5. VdLagemaat, 101; 6. Appelo, 79.

******************

High Res foto's kunnen worden gedownload van www.tt-assen.com onder de button PERSZONE.