Ingezonden persbericht


OVERZICHT ACTIVITEITEN STICHTING ARK IN GROENE MAAND

'Wildernispoëzie': Gelderland, Millingerwaard, hele maand september Klompen- en Millingerwaard: Gelderland, Millingerwaard, zondag 5 september Focus op de Millingerwaard: Gelderland, Millingerwaard, zondag 12 september Natuurschatten verzamelen Gelderland, Beuningse uiterwaarden, woensdag 15 september

Het laagland-oerwoud Visserijgriend Zuid-Holland, Visserijgriend, zaterdag 18 september Een reis door de tijd: Limburg, Groeve 't Rooth, zaterdag 18 september Wilde Paardenmeidenmiddag Gelderland, Beuningse uiterwaarden, zaterdag 18 september Paddestoelen in het Ruigeplaatbos Zuid-Holland, Ruigeplaatbos, zondag 19 september Op zoek naar de bever: Limburg, het Schuitwater, zondag 19 september

Bessenplukken en jam maken Zuid-Holland, Ruigeplaatbos, woensdag 22 september Grillige grindrivier: Limburg, de Grensmaas bij Meers, zondag 26 september Herfstfeest in de Millingerwaard Gelderland, Millingerwaard, zondag 26 september Nachtwachters bij volle maan Gelderland, Beuningse uiterwaarden, dinsdag 28 september


---

Gelderland, Millingerwaard
Stichting Ark
Hele maand september
Foto-expositie & digitale projectie 'Wildernis poëzie' Gedurende de 'Groene Maand' september geeft fotograaf Ruben Smit in samenwerking met stichting Ark zijn visie op de Nieuwe Wildernis aan de hand van unieke fotografische beelden gemaakt in natuurgebieden als de Millingerwaard en de Blauwe Kamer. De expositie 'Wildernis poëzie' visualiseert zijn impressie van het 'wildernisgevoel' in de vorm van een foto-expositie en een digitale projectie van beelden, ondersteund door muziek en natuurgeluiden.

De expositie is vrij toegankelijk in het Wilderniscafé te Kekerdom, geopend van dinsdag t/m zondag, 11.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie zie www.outdoorvision.nl en www.wilderniscafe.nl.


---

Limburg, Groeve 't Rooth
Stichting Ark
Zaterdag 18 september, 10.00-12.30 uur

Een reis door de tijd
Wandelend door mergelgroeve 't Rooth, reist u 70 miljoen jaar terug in de tijd en belandt in een subtropische zee van grote zeereptielen, inktvissen, zee-egels, oesters en kokerwormen. We stuiten op de overblijfselen van de Oermaas en staan even stil bij de droge vrieskou van de laatste ijstijd. Omgeven door een fascinerend landschap van imposante kalkrotswanden, weelderig bossen en miniriviertjes, trekt u met een deskundige begeleider door één van Limburgs bekendste groeves. Nergens in Nederland ziet u dergelijke vergezichten aan de rand van een tientallen meters diepe afgrond en heeft een omstreden industrie zo'n unieke flora en fauna voortgebracht.

Deelname: gratis
Meer informatie en aanmelden: Hettie Meertens, tel. 045 - 574 30 00


---

Limburg, het Schuitwater
Stichting Ark
Zondag 19 september, 15.00-17.30 uur

Op zoek naar de bever
Naast asperges en vlaaien, kan Limburg trots zijn op de terugkeer van Europa's grootste knaagdier: de bever. Eén van zijn leefgebieden is de oude Maasmeander 'het Schuitwater' en daar huist al enige tijd een hecht beverpaar. Bevers zijn indrukwekkende dieren: ze knagen jaarlijks zo'n 4000 kg hout om, houden de wilgengroei keurig in toom, creëren open plekken en zorgen voor een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw van natte broekbossen en waterkanten. Ontdek zelf deze schitterende landschapsarchitect en zijn imposante knaag- en bouwwerk tijdens een verrassende tocht. Start vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer in het Schuitwater (langs de weg van Broekhuizen naar Melderslo).

Deelname: gratis
Informatie en aanmelden: Linda Abbing, tel. 026 - 482 03 91


---

Limburg, de Grensmaas bij Meers
Stichting Ark
Zondag 26 september, 10.00-12.30 uur

Grillige grindrivier
Ondiepe grindwinning bevrijdt de Grensmaas bij Meers uit het nauwe korset waarin ze tientallen jaren geperst zat. Het resultaat is verbluffend: een rivier die vrij kan afstromen over grindbanken, daarbij nieuwe geulen uitslijt en opnieuw grind, zand en klei afzet; prachtig gesorteerd in patronen die alleen de rivier kan bedenken. Struin mee langs deze 'nieuwe' rivier en ontdek het fascinerende 'Woodhenge', een monument van 2000 jaar oude bomen die in een ingenieuze seizoenenwijzer zijn neergezet. De Grensmaas bij Meers kunt u beschouwen als een voorproefje op de groene toekomst die de Grensmaas tegemoet gaat.

Deelname: gratis
Informatie en aanmelden: Hettie Meertens, tel: 045 - 574 30 00


---

Gelderland, Millingerwaard
Stichting Ark
Zondag 5 september, 13.00-18.00 uur

Klompen- en Millingerwaard
Dwars door de weergaloze natuur van de Millingerwaard, fietsen we over onverharde en zandoverstoven paden naar het Colenbrandersbos, één van Nederland's zeldzame hardhoutooibossen. Met een authentiek voetveer steken we de Waal over en vervolgen daar de fietstocht. In de al even schitterende Klompenwaard, parkeren we de rijwielen en struinen via de oevers van de nevengeul richting Waal en het beruchte Fort Pannerden. De tocht voert door weelderig bloeiende ruigtes, over kleine paadjes en bloemrijke oeverwallen, naar het mooist denkbare uitzicht over de top van de Nederlandse rivierdelta.

Deelname: E12,- (incl. begeleiding en retour voetveer) Meer informatie: www.stichtingark.nl of Wilderniscafé, tel: 0481 - 43 13 85


---

Gelderland, Millingerwaard
Stichting Ark
Zondag 12 september, 14.00-16.30 uur

Focus op de Millingerwaard
Leren kijken, leren zien, leren vastleggen. Voor het maken van mooie foto's moet je met een ander oog om je heen kijken. Hoe? Dat leert u tijdens deze fotografieworkshop met fotograaf én Millingerwaard-liefhebber Ton Houkes. Compositie, kleur en lijnen, beeldopbouw, dieptewerking, kortom: leren kijken met de camera! Geen lang, theoretisch betoog, maar direct aan de slag in het schitterende decor van de Millingerwaard. Aan inspiratie zal het u dan ook niet ontbreken! Zowel beginners als gevorderden zijn van harte welkom, aan uw camera worden geen eisen gesteld, een automaat volstaat. Meer informatie over Ton Houkes vindt u op www.millingerwaard.info

Deelname: E 8,50 (incl. consumptie)
Meer informatie: www.stichtingark.nl, www.millingerwaard.info of Wilderniscafé, tel: 0481 - 43 13 85


---

Gelderland, Millingerwaard
Stichting Ark
Zondag 26 september, 10.00-17.00 uur

Herfsteest in de Millingerwaard
Wilderniscafé de Waard van Kekerdom ligt aan de poort van Neerlands mooiste uiterwaard. Dat u vandaag dwars door het gebied mag struinen, op zoek naar Konikpaarden, Gallowayrunderen en beversporen is niet nieuw. Dat mag altijd! Wél nodigt een doorlopend, gratis struinprogramma u uit om onder begeleiding deze 'wildernis' van een totaal andere kant te leren kennen. Grillige ooibossen, verborgen beverburchten, uitgestrekte rivierduinen, het unieke mangrovebos. geen plek blijft onbezocht. In het café kunt u genieten van een proeverij van streekproducten en van ons eigen Wildernisvlees, hangt een adembenemende foto-expositie van fotograaf Ruben Smit en is het de hele dag oergezellig. Van harte welkom dus!

Deelname: gratis
Meer informatie: www.stichtingark.nl of Wilderniscafé, tel: 0481 - 43 13 85


---

Gelderland, Beuningse uiterwaarden
Stichting Ark en Dijkmagazijn Beuningen
Woensdag 15 september, 14.00-16.00 uur

Natuurschatten verzamelen

We maken een ruige ontdekkingstocht in de Beuningse uiterwaarden: door dichte ooibossen, over ruige graasvlaktes en het kilometers lange Waalstrand. Onderweg vind je allerlei mooie, indrukwekkende of enge dingen. Zaaddozen, vogelveren, botjes van dode dieren, stenen of knoestige stukken hout, die je verzamelt in je eigen schatkistje. Ergens halverwege hangt boven een knappend vuurtje een grote ketel dampende chocomelk op ons te wachten, om onze buik en handen mee te warmen. Voor de tocht krijg je een houten vitrinekistje waarin je de mooiste vondsten kunt doen. Deze natuurschatkist mag je thuis ergens ophangen.

Deelname: E 4,- (incl. houten schattenkastje en warme chocomelk) Meer informatie: www.stichtingark.nl of Jan van der Veen, tel: 024 - 677 06 87


---

Gelderland, Beuningse uiterwaarden
Stichting Ark en Dijkmagazijn Beuningen
Zaterdag 18 september, 14.00-16.30 uur

Wilde Paardenmeidenmiddag
De Konik is een rechtstreekse afstammeling van het échte wilde paard dat lang geleden in Europa leefde. In de Beuningse uiterwaarden lopen tientallen Koniks al hun hele leven in de ruige natuur, samen met wilde runderen, reeën en bevers. Ze zijn daarom behoorlijk verwilderd! Tijdens een spannende middag gaan we op zoek naar de kuddes, vertellen we alles over het leiderschap van de hengst, zijn harem met merries en veulentjes, en over de pubers die baldadig rond de groep hangen. Natuurlijk komen ook de verschillen en overeenkomsten tussen wilde Koniks en huispaarden aan bod en kun je alles vragen wat jíj wilt weten over wilde paarden. Na afloop pannenkoekenfeest!

Meer informatie: www.stichtingark.nl of Jan van der Veen, tel: 024 - 677 06 87


---

Gelderland, Beuningse uiterwaarden
Stichting Ark en Dijkmagazijn Beuningen
Dinsdag 28 september, 19.00-21.00 uur

Nachtwachters bij volle maan

Bij het licht van maan en sterren zien we vrijwel niets. Alle andere zintuigen staan echter op scherp, als we op de tast de wildernis van de Beuningse uiterwaarden verkennen. Elke voet wordt bewust geplaatst, de bodem aftastend naar mogelijke obstakels. Zo stil mogelijk nemen we alle geluiden van de schemer in ons op. De dagploegen van Moeder Natuur zoeken hun rustplek, terwijl de nachtdieren juist actief worden Sjirpende sprinkhanen, krassende kwartelkoningen, blaffende reeën, snerpende rugstreeppadden en krijsende uilen. Heerlijke geuren komen los uit bloemen en planten. Treed binnen in de wereld van de nachtwachter!

Deelname: E 2,- (volwassene), E 1,- (kind)
Meer informatie: www.stichtingark.nl of Jan van der Veen, tel: 024 - 677 06 87


---

Zuid-Holland, Visserijgriend
Stichting Ark
Zaterdag 18 september, 14.00-16.00 uur

Het laagland-oerwoud Visserijgriend
Rond deelgemeente Hoogvliet in Rotterdam, parelt aan de oevers van de Oude Maas een keten van verbluffende natuurgebieden. Getijdenwerking zorgt hier voor een hoogteverschil tussen eb en vloed dat kan oplopen tot anderhalve meter. En dat twee keer per dag! Nieuwsgierig naar de uitbundige, dynamische natuur die deze getijdenwerking oplevert? Struin mee met een medewerkster van Stichting Ark door het Visserijgriend. Dit ruige vloedbos ten zuiden van de Spijkenisserbrug toont een laagland-oerwoud op zijn mooist. Neem stevige schoenen of laarzen, een lange broek en iets te eten of drinken voor onderweg mee. Verzamelpunt: parkeerterrein bij de Spijkenisserbrug, te bereiken via de Baarsweg en Herikweg.

Deelname: gratis.
Meer informatie: www.stichtingark.nl of Ineke van Dort, tel: 010 - 416 61 51


---

Zuid-Holland, Ruigeplaatbos
Stichting Ark
Zondag 19 september, 14.00-16.30 uur

Paddestoelen in het Ruigeplaatbos
Het Ruigeplaatbos in Hoogvliet, Rotterdam, is een bijzonder stukje natuur. Ruim zeven jaar geleden raasde er een angstaanjagende windhoos overheen. Kruinen werden van stammen gerukt en grote bomen geheel ontworteld. Inmiddels heeft de natuur zich weer hersteld en zijn er juíst dankzij de storm meer planten- en diersoorten bijgekomen. Het vele dode hout creëerde bijvoorbeeld een ideaal leefgebied voor paddestoelen en honderden trekvogels eten zich vol aan bessen en bramen. Struin mee op zoek naar de talrijke soorten dieren en planten in dit prachtige getijdennatuurgebied. De lange vlonders door het gebied voorkomen hopelijk dat we bij vloed natte voeten krijgen.

Deelname: gratis
Meer informatie: www.stichtingark.nl of Ineke van Dort, tel: 010 - 416 61 51


---

Zuid-Holland, Ruigeplaatbos
Stichting Ark
Woensdag 22 september, 14.00-17.00 uur

Bessenplukken en jam maken
Het donkerpaars van vlierbessen en bramen verdiept de herfsttinten in het Ruigeplaatbos, een bijzonder getijdengebied onder de rook van Hoogvliet, Rotterdam. We trekken door het terrein om emmertjes vruchten te plukken, nagestaard door herkauwende Schotse Hooglanders. Lange vlonders voorkomen dat we natte voeten oplopen als we ons een weg terugbanen naar de fietsen en naar Poortugaal peddelen. Hier bereiden we in de grote keuken van Delta Bouman Psychiatrisch Ziekenhuis, met behulp van mensen van het Werk- en Activiteitencentrum heerlijke jam. Juist kinderen zijn van harte welkom!

Deelname: E 1,50 per persoon
Meer informatie: www.stichtingark.nl of Ineke van Dort, tel: 010 - 416 61 51


------- --