MUSEON



Natuur- en architectuurfotograaf Peter Muller in Museon

Fotografiepresentatie bij expositie 'Museon: 100 jaar, 100 gezichten,
100 keuzes uit de collectie'

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Haagse Museon laat natuur- en architectuurfotograaf Peter Muller het publiek 'grafisch' kijken. Zondagmiddag 5 september a.s. wordt men uitgenodigd met andere ogen naar natuur- en architectuurfotografie te kijken waarbij de natuur als inspiratiebron dient. Door middel van circa 100 kleurendia's wordt het publiek betrokken bij het verhaal achter de vertoonde beelden. Deze activiteit ligt in de lijn van de jubileumexpositie 'Museon: 100 jaar, 100 gezichten, 100 keuzes uit de collectie'. Voor deze tentoonstelling zijn 100 boeiende personen uitgenodigd, waaronder Peter Muller,
om een voorwerp te kiezen uit de zeer diverse collectie van het Museon. Toegang tot de presentatie bedraagt 6 euro (inclusief koffie of thee inde pauze). Voor dit bedrag kan men tevens de exposities 'Museon, 100 jaar, 100 gezichten, 100 keuzes uit de collectie' en 'Copyright Nature, uitvinders spieken in de natuur' bezoeken. Reserveren is noodzakelijk onder 070-3381423.

Peter Muller: 'Grafisch' kijken
Veel fotografen specialiseren zich in een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld
portretten, architectuur, landschappen of natuur. Peter Muller, naast fotograaf ook docent fototechniek, is juist een alleseter maar bij een terugblik op zijn werk als natuur-, landschaps- en architectuurfotograaf ontdekt hij een sterke voorliefde voor de geometrie, het grafische, het lijnenspel waarbij het grote gevecht met de compositie de rode draad is. Muller vindt mede inspiratie in fotografen als Karl Blossfeldt, die rond de eeuwwisseling in zwart-wit fotograferend zijn architectuur-
inspiratie vond door 'doodgewoon'heel goed naar de fysieke constructie van planten te kijken. Wie er oog en belangstelling voor heeft kan zich door de natuur laten inspireren en met geoefende ogen nog eens naar de rest van de wereld kijken, soms is het juist andersom. Fotografie is toch vooral de kunst van het kijken maar er zit ook een technisch aspect aan het verhaal. In zijn presentatie probeert Peter Muller niet meer maar zeker ook niet minder dan zijn grote passies 'de schoonheid van architectuur, natuur en uiteraard de fotografie' te combineren in een informatief gesprek met beelden, op groot formaat gefotografeerd én geprojecteerd. Het thema van deze lezing heeft vele raakpunten met de interactieve tentoonstelling 'Copyright Nature, uitvinders spieken in de natuur', waarin wordt verduidelijkt hoe de natuur tot inspiratiebron dient.

Natuurfotografie in het Museon
Nationaal bekend fotograaf Peter Muller bouwt voort op een jarenlange traditie. Gedurende de programmering van de expositie 'Wildlife Photographer of the Year' in het Museon tijdens het winterseizoen, voert hij jaarlijks gesprekken op zondagmiddag met natuurfotografen uit diverse disciplines. De expositie toont de winnaars van de gelijknamige wedstrijd, jaarlijks uitgeschreven door het Natural History Museum in Londen en het BBC Wildlife Magazine. De tentoonstelling biedt de top op het gebied van natuurfotografie, dit jaar te zien van 19 november 2004 t/m 6 maart 2005.De serie gesprekken wordt dit jaar afgesloten met Peter Muller's eigen spectaculaire fotografiepresentatie over India.

100 jaar Museon: mensen en objecten
Ter gelegenheid van dit jubileumjaar is de feestelijke tentoonstelling 'Museon: 100 jaar, 100 gezichten, 100 keuzes uit de collectie' samengesteld. Voor deze expositie zijn 100 boeiende personen uitgenodigd om een voorwerp te kiezen uit de zeer diverse collectie van het Museon. Zij zijn hiermee op een bijzondere manier gefotografeerd. Uitgenodigd zijn bijvoorbeeld leerlingen en leerkrachten van verschillende (Haagse) scholen (basis- en voortgezet onderwijs), vele personen waarmee in het verleden is samengewerkt of waar nu nauw mee wordt samengewerkt, politici, oud-Museon medewerkers, sponsors en aansprekende acteurs, fotografen en musici. Alle 100 genodigden zijn met hun keuze op de foto gezet en vertellen waarom juist dat object tot hun verbeelding spreekt. Ook worden de bezoekers in enkele korte filmpjes meegenomen achter de schermen en in het Museon depot rondgeleid. De tentoonstelling 'Museon: 100 jaar,100 gezichten,100 keuzes uit de collectie' geeft door de ogen van deze 100 personen een beeld van de collectie van het Museon, zijn historie en de maatschappelijke betrokkenheid van het museum. Met onder andere:
Burgemeester Wim Deetman, Floortje Dessing (Yorin), Cesar Zuiderwijk
(Golden Earring en het Haagse Musicon), Wieteke van Dort, Jamie Westland
(Di-rect), Bart Chabot, Raymond Atteveld (ADO), Sjaak Bral, Peter Muller (fotograaf), Thom Hoffman, Max Velthuijs, Yvonne Keuls, Ferry Mingelen, André Kuipers, Pierre Wind, componist Laurens van Rooijen, Fajah Lourens (actrice GTST), Paul van Vliet, en Erica Terpstra (voorzitter NOC NSF). De expositie is te zien tot en met 31 oktober 2004.

'Copyright Nature, uitvinders spieken in de natuur' De tentoonstelling laat zien hoe de natuur als inspiratie dient voor uitvindingen in de samenleving en dat veel van onze uitvindingen eigenlijk al heel lang bestaan in de natuur. Bezoekers kunnen op interactieve wijze zelf uitvindingen doen en ervaren hoe ingenieus de natuur voor oplossingen heeft gezorgd. De werking van sneeuw schoenen wordt bijvoorbeeld door middel van een (sneeuw)ballenbak(!) uitgelegd, het principe van sonar wordt verduidelijkt en de expositie laat zien hoe apen zichzelf bij ziekte genezen. Aan de hand van tien verschillende dieren en planten wordt de overeenkomst ontdekt tussen natuurlijke producten en producten ontwikkeld door de mens. 'Uitvinders spieken in de natuur' is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar is te bezoeken tot en met 15 november 2004. De expositie is tot stand gekomen door een samenwerking van het Museon met de organisaties Northern Light (Amsterdam), Kiss the Frogg (Delft) en Bruns (Westerhoven), respectievelijk verantwoordelijk voor inhoud, ontwerp, multimedia en tentoonstellingsbouw.