Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/09/04 Mr. Pieter van Vollenhoven bij herdenking 60 jaar ontruiming kamp Vught

Mr. Pieter van Vollenhoven is zondag 5 september 2004 in Vught aanwezig bij de herdenking van de ontruiming in 1944 van het SS-concentratiekamp Vught. De slachtoffers worden met een stille tocht en een ceremonie bij het monument op de fusilladeplaats herdacht. Begin september 1944 vonden daar de laatste massale executies plaats. Vervolgens werd het kamp ontruimd. Tijdens de herdenking wordt met name stil gestaan bij de ontruiming van het kamp, de deportatie van de gevangenen en de slachtoffers van kamp Vught.

In 1942 werd begonnen met de bouw van Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals Kamp Vught officieel heette. In het SS-concentratiekamp werden ruim 31.000 mensen tussen januari 1943 en september 1944 voor korte of langere tijd opgesloten. Velen van hen werden op transport gezet naar vernietigingskampen. 750 personen vonden de dood door honger, ziekte en mishandeling. Er werden 329 gevangen geëxecuteerd op de fusilladeplaats even buiten het kamp. Naast 15.000 joden zaten in kamp Vught onder meer politieke gevangenen, verzetsstrijders, Sinti en Roma (zigeuners), getuigen van Jehova, zwervers, zwarthandelaren, criminelen en gijzelaars.

In 1986 werd de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught opgericht en kon op het terrein een Nationaal Monument worden gerealiseerd. Het Monument werd op 18 april 1990 opengesteld voor het publiek door Hare Majesteit de Koningin. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden was in 2002 aanwezig bij de ingebruikname van het nieuwe herinneringscentrum en het heringerichte terrein van Nationaal Monument Kamp Vught.