Gemeente Rotterdam

De raadscommissie voor Wijken en Buitenruimte gaat van 5 tot 11 september op studiereis naar New York en zusterstad Baltimore. Met de studiereis willen de commissieleden nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden verkennen om de kwaliteit van de Rotterdamse buitenruimte te verbeteren. Daarbij is speciale aandacht voor de bijdrage van burgers bij dit proces.

De commissie wil kennis opdoen van internationale ontwikkelingen op het gebied van wijken en buitenruimte. Met de nieuwe inzichten krijgen de leden een breder kader waarbinnen Rotterdamse voorstellen kunnen worden bestudeerd. Bij de opstelling van het programma is gezocht naar voorbeelden van beleid en projecten die als voorbeeld voor Rotterdam gebruikt kunnen worden. Het gaat om recycling, handhavingsbeleid en afvalscheiding, onderhoud van kunst in de openbare ruimte, benutten van restruimtes en tijdelijke inrichting van slooplocaties, Citistat en burgerparticpatie, Waterfrontontwikkeling en één klachtentelefoonnummer voor de overheid.

New York

De studiereis start in New York met een bezoek aan Long Island City waar een experiment op het gebied van graffiti wordt toegelicht. Daarna bezoekt de commissie het Brooklyn Prospect Park en het nieuwe Brooklyn Bridge Park, voorheen een industriegebied langs de East River. De commissie bezoekt de parken om te zien hoe New York en andere partijen omgaan met de openbare ruimte en gebieden die voorheen een andere functie hadden. Veiligheid maakt ook deel uit van het programma met een presentatie over het schoon en veilig houden van de metros. Met een bezoek aan o.a. het Hudson River Park Trust worden de Waterfrontontwikkelingen bestudeerd. Voorbeelden van beleid voor afvalscheiding, recycling en de strijd tegen autowrakken vormen het sluitstuk van het bezoek aan New York.

Baltimore

Het tweede deel van de studiereis is in Baltimore, de pioniersstad op het gebied van Waterfront Development. Baltimore was ooit een voorbeeld voor de ontwikkeling van het maritiem recreatief toerisme in Rotterdam. Op het programma staat een presentatie over de Inner Harbor en de Digital Harbor. Er zal speciaal aandacht worden besteed aan community en economic development in verschillende wijken.

Daarnaast krijgt de commissie een presentatie over Citistat. Een methode waarmee de overheid niet alleen verantwoording aflegt aan burgers maar ook oproept ideeën en klachten naar voren te brengen. Citistat hanteert daarbij vier principes: nauwkeurige en vroegtijdige informatie, effectief en slagvaardig handelen, snel inzetten van medewerkers en voortdurend volgen en evalueren van processen.

De verwachting is dat Citistat nieuwe inzichten kan opleveren voor het Rotterdamse proces voor een slagvaardige overheid, het klachtenbeleid in de praktijk en het bevorderen van de burgerparticipatie. In Rotterdam wordt al geëxperimenteerd met deze aanpak.

Vrijdag 10 september reist de commissie terug naar Rotterdam. De studiereis zal in een van de volgende commissievergaderingen worden geëvalueerd.

Bron: Griffie, 31-08-2004