Ingezonden persbericht


Persbericht

Boeroparade in aanloop informele landbouwraad EU

Nederland is voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Dit betekent dat er een aantal belangrijke overleggen van de Europese Unie in Nederland plaatsvinden. Van 5 tot 7 september komt de Europese landbouwraad bijeen voor een 'informele' topvergadering in Lisse. Studenten, aktivisten en boeren organiseren een tocht in aanloop naar de vergaderingen van 7 september in Lisse. De tocht heeft de naam 'Boeroparade' gekregen; er zal letterlijk de boer op gegaan worden tijdens deze vierdaagse tocht. De route voert de parade van Wageningen, via Doorn, Reeuwijk en Leiden naar Lisse. We gaan met tractoren en fietsen bij boeren langs en vragen naar hun mening over het Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid. Wat zijn de punten van kritiek en ideeen over dit beleid dat opgesteld wordt door de Europese landbouwministers. De tocht wordt een uitwisseling tussen de ideeen van de boeren en burgers over een toekomstig beleid op Europees niveau en de gevolgen daarvan voor de landbouw. Tijdens de tocht komen er steeds meer deelnemers, van boeren tot toevallige voorbijgangers, die een geluid in Lisse willen laten horen. Iedereen kan zich onvoorwaardelijk aansluiten. Het is tijd om meer aandacht voor boeren en landbouw te vragen. De liberalisering van de landbouw, welke onder andere grootschaligheid in de hand werkt, moet in een kritisch daglicht gezet worden als we willen dat de landbouw een toekomst heeft. Wij vinden het belangrijk dat meer mensen voeling met de landbouw krijgen en hier een mening over kunnen vormen en mee kunnen denken en beslissen over de toekomst.
Tijdens de tocht wordt er elke avond een thema aangesneden over de liberalisering van de landbouw en de gevolgen daarvan voor de toekomst. De zaterdagavond zal gaan over het melkveehouderij beleid. De zondagavond zal gaan over (kristische) boerenbewegingen in Europa en de maandagavond gaat over de Europese landbouwpolitiek in het algemeen. Iedereen is welkom tijdens deze info-avonden die plaatsvinden op de boerderijen waar we ook slapen.
Op de dag van de 'informele' landbouwraad, 7 september, in de Keukenhof in Lisse is er een manifestatie om 12 uur waarbij er een aantal sprekers hun kritiek zal uiten over het Europese landbouwbeleid. De Boeroparade presenteert daar ook haar bevindingen van de tocht.

Voor informatie over programmering etc.:
www.boeroparade.tk
boeroparade@gmx.net
Stichting Boerengroep
Duivendaal 10, kamer 2029
Postbus 265
6700 AG Wageningen
Telefoon: 0317 410500