Universiteit Maastricht

Persbericht
8 juli 2004

Tijdens speciale Europa-manifestatie in MECC
Helmut Kohl opent academisch jaar UM

Oud-bondskanselier Helmut Kohl opent op 6 september het academisch jaar 2004/2005 van de Universiteit Maastricht (UM).
Dat gebeurt tijdens een speciale Europa-manifestatie in het MECC in Maastricht. Tot de sprekers behoren verder PvdA-kamerlid Frans Timmermans, die Nederland heeft vertegenwoordigd bij de Europese Conventie, UM-bestuursvoorzitter Jo Ritzen en Europa's beste studentenpleiter Johan Hulshof.
Het thema van de openingsmanifestatie is de uitbreiding van de Europese Unie en de rol van de universiteiten in Europa.

Helmut Kohl was tussen 1982 en 1998 vijf keer bondskanselier, eerst van West-Duitsland en vanaf 1991 van heel Duitsland. Tijdens de ambtsperiode van Kohl werd de vijandschap met Frankrijk omgezet in vriendschap, verbeterden de relaties met de landen van Oost-Europa en de voormalige Sovjetunie, viel de Muur in Berlijn en werden de twee Duitslanden herenigd. Dat is van grote waarde geweest voor de vrede en veiligheid in Europa. De Europese staats- en regeringsleiders verleenden Kohl bij zijn afscheid als bondskanselier het Europese burgerschap. Die eer was eerder alleen te beurt gevallen aan Jean Monnet, een van de grondleggers van de Europese Gemeenschappen.

De opening van het academisch jaar van de UM zal worden bijgewoond door duizend genodigden, onder wie (aankomende) studenten, alumni, hoogleraren, wetenschappers, docenten en medewerkers, Maastrichtenaren en relaties van de UM. De bijeenkomst wordt geleid door Journaal-presentator Philip Freriks en muzikaal begeleid door het bekende Willem Breuker Collectief.

Met de Europa manifestatie in het MECC, dat net als het Provinciehuis een belangrijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht, benadrukt de UM haar Europese en internationale karakter. Afgelopen 1 juli, de dag waarop het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van Europa begon, vond aan de UM de eerste conferentie van forum maastricht over Europa plaats. (Zie www.unimaas.nl/forum-maastricht/conference.htm voor de conclusies).
In oktober is de UM gastheer van de jaarvergadering van de Europese vereniging van universiteiten, EUA van 28 tot 30 oktober (Zie www.unimaas.nl/eua voor meer informatie)

Voorafgaand aan de manifestatie in het MECC, vindt in de Statenzaal van het Provinciehuis de ontvangst plaats van Helmut Kohl en de andere hoofdgasten. De Europese regeringsleiders hebben in 1992 in de Statenzaal het Verdrag van Maastricht getekend.

Noot voor de pers;

Universiteit Maastricht