Ingezonden persbericht


Agenda openbare programmering Felix Meritis
September 2004

6-12 september
Felix Meritis - Concertzaal en Shaffyzaal
Internationale Gaudeamus Muziekweek 2004

Aanvang: verschillende aanvangstijden
Toegang : E 10,00 / CJP, 65+, Studentenkaart, Stadspas E 7,50 en gratis concerten

Concerten

Hoe klinkt de nieuwste muziek anno 2004? Wat zijn Kraakgeluiden of welke onverwachte klanken zijn er in de Night of the Unexpected? Als u nieuwsgierig bent naar het antwoord op dit soort prikkelende vragen, dan moet u de concerten van de Internationale Gaudeamus Muziekweek bijwonen.

Elk jaar presenteert Gaudeamus hiermee een zorgvuldig samengestelde dwarsdoorsnede van de jongste ontwikkelingen in de 'global village' van de hedendaagse muziek. De Muziekweek is ook een competitie voor jonge componisten. Naast werken van de componisten die meedingen naar de Gaudeamus Prijs klinken werken van de juryleden. Nederlandse topensembles als het Nieuw Ensemble, Asko Ensemble, De Ereprijs en het Radio Kamerorkest verlenen hun medewerking. Uit het buitenland komen onder andere het Aleph Ensemble (Frankrijk), het Ensemble Altai KhairKhan (Mongolië) en het Ierse Crash Ensemble.

In de Kraakgeluiden en de Night of the Unexpected komen o.a. geïmproviseerde muziek, multimediakunst, modern muziektheater en elektronische muziek aan bod. Verder zijn er workshops, speciale projecten en is er aandacht voor prijswinnaars van andere concoursen.

Het programma in Felix Meritis:

Maandag 6 september

20.30 uur Nieuw Ensemble o.l.v. Otto Tausk, Ensemble Altai KhairKhan (boventoonzang), Byambatsogt Shuurai - Morin khuur, Vlad Pessin - extended viool, trombone - nbt

23.00 uur Nieuw Trombone Collectief

Dinsdag 7 september

23.00 uur Kraakgeluiden (gratis toegang)

Woensdag 8 september

12.30 uur De IJsbreker on tour
Insomnio Ensemble o.l.v. Uli Pöhl (gratis toegang)

14.30 uur Workshop door Insomnio (gratis toegang)

23.00 uur Kraakgeluiden (gratis toegang)

Vrijdag 10 september

20.30 uur Crash Ensemble, Claire Edwardes - percussion, Zephyr Strijkkwartet

23.00 uur Kraakgeluiden (gratis toegang)

Zaterdag 11 september

23.00 uur Kraakgeluiden (gratis toegang)

Zondag 12 september

15.00 uur De Ereprijs o.l.v. Wim Boerman

De Internationale Gaudeamus Muziekweek 2004 vindt ook plaats op andere podia in Amsterdam. Bekijk het volledige programma op de website www.gaudeamus.nl

11 september
Felix Meritis - Alle zalen, koepelzolder en dak

Open Monumentendag

10.00 - 17.00 uur
Toegang gratis

Rondleidingen om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur

Rondleidingen in een monument van de Verlichting.
Zie hoe architect Jacob Otten Husley voor de beeldende kunsten, letterkunde, handel, natuurwetenschappen en muziek geëigende zalen wist te creëren.

Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl

14 september
Felix Meritis - Concertzaal
Gemeente Amsterdam:
Opvoeden of opsluiten
Probleemjongeren en de invloed van de media

Aanvang 20.00
Toegang gratis
Debat

De kranten staan er vol mee. Probleemjongeren veroorzaken overlast, hangen doelloos rond en dreigen af te glijden naar de (kleine) criminaliteit. Wat moet er met deze probleemjongeren gebeuren?

De Gemeente Amsterdam wil je horen! Kom naar het debat en geef jouw mening. www.amsterdamleeftsamen.nl

14 september
Felix Meritis - Shaffyzaal
Felix en Sofie:
Een avond over Arthur Schopenhauer

Aanvang 19.45
Toegang gratis
filosofencafé

Felix & Sofie zijn nu even op zomerreces, maar op de tweede dinsdag van september, de 14de dus, zijn ze er weer met een avond over Arthur Schopenhauer. Felix & Sofie is er elke tweede dinsdag van de maand met columns, interviews, debatten en muziek.

17 september
Felix Meritis - Zuilenzaal
DIA (Duitsland Instituut Amsterdam):

European foreign and security policy: Germany's expectations and contribution

16.00 - 17.30
Toegang gratis, wel aanmelden! aanmelding@dia.uva.nl (o.v.v. Bertram), telefonisch: 020-5253690. Lezing (Engelstalig)

De lezing wordt gehouden door Christoph Bertram, directeur van het Duitse onderzoeksinstituut van de Duitse Stiftung Wissenschaft und Politik. Bertram was tussen 1982 en 1998 buitenlandredacteur van het toonaangevende Duitse opinieweekblad Die Zeit.

Toegang is vrij, graag wel aanmelding vooraf, liefst per e-mail. Organisatie: Atlantische Commissie en Duitsland Instituut Amsterdam

24 september
Felix Meritis - Zuilenzaal
The American Book Center, David Sedaris:
Dress your family in corduroy and denim

Aanvang 20.00
Toegang E 8,50
Uitverkocht!
Boekpresentatie

David Sedaris, humorist pur sang

David Sedaris, in Amerika gezien als dé moderne meester van het korte verhaal, presenteert vrijdag 24 september op uitnodiging van The American Book Center zijn boek Dress your family in corduroy and denim. Deze bundel verhalen, momenteel hoog op de New York Times Bestseller lijst, omvat persoonlijke ervaringen uit het leven van Sedaris, vanaf zijn jeugd tot nu. Alledaagse gebeurtenissen veranderen op papier in de meest hilarische avonturen, inmiddels het handelsmerk van deze auteur. Critici en lezers noemen Sedaris de grappigste nog in leven zijnde schrijver. Zelf zegt hij hierover in een interview: "Dat is aardig bedoeld, maar ik denk, nee ik weet zeker, dat het niet waar is."

David Sedaris (1962) woont in New York, Londen en Parijs. Als radiojournalist werkt hij voor het Amerikaanse National Public Radio. Zijn vorige boek Me talk pretty one day (vertaald als Ik ooit mooi praten, waarin hij o.a. schrijft over zijn pogingen de Franse taal te leren) heeft ruim een jaar op diverse Amerikaanse bestseller lijsten gestaan. Verder schreef Sedaris Barrel Fever, Naked en Holidays on Ice.

Meer informatie: http://www.abc.nl

29 september
Felix Meritis - Concertzaal
Gemeente Amsterdam:
Powergirl of probleemgeval
Emancipatie van moslimvrouwen
en
Samen of separaat
Integratie gaat alle Amsterdammers aan

Aanvang 19.30
Toegang gratis
Debatten

Eerste debat Powergirl of probleemgeval
Emancipatie van moslimvrouwen
Zijn moslimvrouwen minder geëmancipeerd dan autochtone vrouwen? En is dat erg? Moet de gemeente de emancipatie van moslimvrouwen aanmoedigen? En op welke manier moet dat dan? Of heeft de gemeente hier niets mee te maken?

Tweede debat Samen of separaat

Integratie gaat alle Amsterdammers aan
Integreren is niet makkelijk. Het is een langdurig proces waar alle Amsterdammers samen aan moeten meedoen. Want het is geen zaak voor alleen de allochtonen; ook de autochtone Amsterdammer vervult in dit proces een belangrijke rol. Ben je het hier mee eens?

De Gemeente Amsterdam wil je horen! Kom naar het debat en geef jouw mening. www.amsterdamleeftsamen.nl

30 september
Felix Meritis - Concertzaal
Achtste Globaliseringslezing:
Rhacel Parrenas en
Filmpremière Mamma please call me
Aanvang 19.00 Filmpremière Mamma please call me
Aanvang lezing 20.30
Toegang (film en lezing) E 12,50 / E 9,50 (Volkskrantbon, CJP/Studentenkaart, 65+ en stadspas) Lezing

De Amerikaans-Filippijnse sociologe Rhacel Parrenas spreekt donderdag 30 september de Achtste Globaliseringslezing uit. Parennas, bijzonder hoogleraar Amerikaans-Aziatische Studies aan de Universiteit van California, is auteur van Servants of Globalisation en binnenkort verschijnt van haar hand Children of Global Migration. Haar onderzoek naar Filippijnse vrouwen die hun gezinnen achterlaten om in Europa en de Verenigde Staten als nanny of au-pair te werken en het fenomeen van 'transnationale families' heeft een impuls gegeven aan het denken over de 'feminisering van de arbeidsmigratie'. Arbeidsparticipatie van vrouwen in het westen blijkt een direct effect te hebben op de Derde Wereld. Moet economische migratie altijd mogelijk zijn of is hier sprake van feodale slavernij?

Voorafgaand aan de Achtste Globaliseringslezing gaat de VPRO/Tegenlicht documentaire 'Mamma please call me' van Marije Meerman in première.

Houd voor meer informatie over het programma de website www.felix.meritis.nl in de gaten.

De Globaliseringslezing is een initatief van Felix Meritis, de Volkskrant, uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht en NCDO.

30 september
Felix Meritis - Zuilenzaal
NCRV
RONDOM TIEN
Aanvang 22.00 Toegang gratis
Televisie

Wekelijkse live-televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma met Cees Grimbergen.Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.

Felix Meritis
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam
tel. 020 626 23 21
fax 020 624 93 68
felix@felix.meritis.nl

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.

---- --