Technische Universiteit Delft

De opening van het collegejaar en alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft

Studium Generale

Dikke Derrières en Pauwestaarten:
6 september 2004 | 20.15 uur
Speakers | Burgwal 45-49 | Delft

Lezing door prof. Jan van Hooff

Sexuele Selectie & Evolutie
Darwin besefte zo'n kleine anderhalve eeuw geleden al dat bij de selectieprocessen, die de drijvende kracht vormen in de evolutie, twee typen te onderscheiden zijn. Allereerst is dit de "natuurlijke selectie", waarbij ecologische factoren de selectiedrukken uitoefenen. Daarnaast is er de "sexuele selectie", waarbij een voorkeur voor bepaalde partnereigenschappen de drijvende factor is. De sexuele selectie heeft vaak het karakter van een positief terugkoppelingsproces, waarbij het tot "overdrijving" van kenmerken komt. Valt er iets te speculeren over de toekomst van de mens? Welke selectiedruk zal bij de ontwikkeling van de soort van doorslaggevende betekenis blijken te zijn? Een lezing over baardgroei, dikke derrières en het nut van een pauwenstaart.

Prof. J.A.R.A.M. van Hooff is etholoog en primatoloog en heeft vele jaren als hoogleraar Ethologie (de biologie van gedrag) gedoceerd aan de Faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht.