BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 25 augustus 2004

Bridget, katja, eddy en patrick gaan aan de slag in azie

Na Australië, Canada, Europa en de Caribbean is Azië het vijfde continent waar de BNN-presentatoren neerstrijken om voor BNN at Work de handen uit de mouwen te steken. Vanaf maandag 6 september van 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2 is Bridget aan het werk in Japan, steekt Katja de handen uit de mouwen in India, zoekt Eddy werk in Thailand en onderzoekt Patrick of in het communistische China nog een baan voor hem te vinden is.

In de eerste aflevering is Katja de 'weddingplanner' van één van de grootste traditionele huwelijken van India. Dit betekent dagenlang feest, 5000 gasten en 500.000 dollar aan decor, eten, drinken en muziek. Minder traditioneel zijn de zogenaamde swayamvars, de Indiase versie van speeddating. Het enige verschil is dat je in India je familie meeneemt om de man of vrouw van je keuze te beoordelen. Eddy heeft hele andere zaken aan zijn hoofd. Hij gaat namelijk op zoek naar bloed. Hij gaat in eerste instantie als fotograaf werken voor 191 Magazine. Dit is een razend populair weekblad waarin foto's staan van de meest heftige ongelukken. Na deze macabere klus gaat Eddy op het meer idealistische pad. Maar ook nu dient hij zo snel mogelijk op de plaats van het ongeluk te zijn. Hij wordt namelijk ambulancebroeder.

Katja gaat in de tweede aflevering op zoek naar de dood in Varanasi en Eddy leert een andere kant van Thailand kennen als coach van een Thai Bokser. Een week later leert Katja truckers om te gaan met condooms en wordt Eddy verliefd op een olifant als hij aan de slag gaat als olifantenverzorger. In de vierde aflevering helpt Katja bij het bezorgen van lunchboxen en kruipt Eddy in de rol van backpacker.

Vanaf maandag 11 oktober zijn in de laatste vier afleveringen de verrichtingen van Bridget en Patrick te zien. Bridget gaat in de vijfde uitzending sumoworstelen en komt in de ring tegenover een man te staan die toch even 100 kilo zwaarder is dan zij. Patrick bemoeit zich met typische Chineze zaken: vuurwerk en rijst. Een week later gaat Bridget at work in de wereld van de geisha's en loopt Patrick stage bij MTV China. Vervolgens steekt Bridget haar handen uit de mouwen in de wereld van de Japanse seksindustrie en gaat Patrick op bezoek bij een kliniek waar vrouwen een beenverlenging ondergaan. In de laatste aflevering bezoekt Bridget Hikikomori, pubers die isolement zoeken vanwege prestatiedruk. Patrick wordt een Kung Fu Fighter en ondergaat een training in het Shaolin Klooster.

Meer informatie: BNN Communicatie, Marion van Dam, tel: 035-6555333, e-mail: marion.van.dam@bnn.nl

Aflevering 1
6 september 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Katja en het huwelijk
Katja is de 'weddingplanner' van een van de grootste traditionele huwelijken van India. Dit betekent dagenlang feest, 5000 gasten en 500.000 dollar aan decor, eten, drinken en muziek. Minder traditioneel zijn de zogenaamde swayamvars, de Indiase versie van speeddating. Het enige verschil is dat je in India je familie meeneemt om de man of vrouw van je keuze te beoordelen.

Eddy op zoek naar bloed
Eddy gaat in eerste instantie als fotograaf werken voor 191 Magazine. Dit is een razend populair weekblad waarin foto's staan van de meest heftige ongelukken. Na deze macabere klus gaat Eddy op het meer idealistische pad. Maar ook nu dient hij zo snel mogelijk op de plaats van het ongeluk te zijn. Hij wordt namelijk ambulancebroeder.

Aflevering 2
13 september 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Katja en de dood
Varanasi, een heilige stad aan de Ganges in het noorden van India is dé stad om dood te gaan. De begrafenisindustrie is een van de belangrijkste werkgevers van Varanasi. Er zijn speciale sterfhuizen en talloze winkeltjes die crematieproducten verkopen en als je handelt in hout dan doe je het goed op een plek waar 24 uur per dag lijken gecremeerd worden. Katja ontdekt hoe bijzonder het is om te sterven in Varanasi.

Eddy en het Thaiboksen
Eddy gaat op zoek naar een Thaibokstalent. Dat talent krijgt van Eddy een debuut aangeboden in het Lumpini-stadion. Dat is het mooiste wat je als jonge Thaibokser kan overkomen. Vindt Eddy dat talent, en zo ja gaat dat talent dan ook een fatsoenlijke wedstrijd boksen?

Aflevering 3
20 september 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Katja en seks in India
Het aantal HIV-geïnfecteerden onder truckers in India is hoog. Dat komt omdat seksuele voorlichting vrijwel ontbreekt, terwijl het aantal losse seksuele contacten onder de chauffeurs hoog is. Katja leert de truckers hoe ze een condoom moeten gebruiken en wat de risico's zijn van onbeschermde seks. Ook ontmoet ze de trotse Indiase eunuchen. Waren het vroeger de bewakers van de harems, tegenwoordig behoren ze tot een van de laagste kastes in India waardoor ze hun geld (moeten) verdienen met bedelen, het houden van ceremonies bij huwelijken en geboortes en in de prostitutie.

Olifantenverzorger
Eddy wordt in deze At Work verliefd op Phratida, een olifant. Dat gebeurt op een opleidingsinstituut voor Mahouts in het noorden van Thailand. Ondertussen leert Eddy ook om op Phratida te rijden.

Aflevering 4
27 september 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Katja en Dabba Wallahs
Bombay is een miljoenstad. Iedere dag bezorgen de Dabba Wallah's er tussen de middag honderdduizenden lunches door middel van een ingenieus systeem van tekens en transportmiddelen. Katja duikt in de hectiek van de stad en leert en passant een beetje koken. Verder gaat Katja in deze aflevering op pad met de 'scavengers'. Deze vrouwen maken met hun blote handen de toiletten schoon bij rijke Indiase families; ze scheppen letterlijk de ontlasting uit de pot. Vreselijk werk en de vrouwen worden door iedereen met de nek aangekeken.

BackPack
Eddy heeft de dankbare taak om van Bangkok naar Ko Pha Ngan te reizen. Zijn werk? Het dragen van rugzak! De opdracht: maak er samen met je crew een zo leuk mogelijke tijd van!

Aflevering 5
11 oktober 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Sumoworstelen
Bridget werkt zich voor deze aflevering in het zweet binnen de wereld van de sumoworstelaars. Dit zijn die grote, dikke kerels die, gekleed in een luier, elkaar uit de ring duwen. Ware helden zijn het in Japan en deze wereld is dan ook erg gesloten. Bridget krijgt op dé sumo-universiteit van Tokio les in deze worstelsport en komt in de ring tegenover een man te staan die toch even 100 kilo zwaarder is dan zij.

Rijst en vuurwerk
Deze aflevering leidt Patrick naar het platteland van China. Net als 900 miljoen Chinezen gaat hij werken op de rijstvelden en maakt hij vrienden met diverse boeren. Bovendien gaat hij ook werken aan het bekendste exportproduct van China: vuurwerk. Kortom: een knallend begin van Patricks trip.

Aflevering 6
18 oktober 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Geisha
Zijn het nou hoeren of niet, die geisha's uit Japan? In de oude stad Kyoto, dé geishastad van Japan, begeeft Bridget zich een paar dagen in de wereld van de traditionele Japanse cultuur. Hoe voelt het om als geisha over straat te gaan en wat moet je eigenlijk kunnen en doen als geisha? Bridget at work in de wereld van de witbeschilderde gezichten.

Jongerencultuur
Patrick is in Peking. In deze stad met maar liefst 16 miljoen inwoners gaat Patrick werken voor MTV China. Een perfecte job om uit te zoeken wat jongeren doen in de snel veranderende Chinese maatschappij. Patrick gaat tot in de late uurtjes door in houseclubs, leert bij over Chinese hardrock bij een undergroundplatenlabel en trekt op met het eerste meidenpunkbandje van China.

Aflevering 7
25 oktober 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Seks in Japan
Wrede stripverhalen, rare seksclubs, vrouwen die zich als man verkleden om hun seksgenoten te behagen, lovehotels, een ontmaagdingsservice... Op seksueel gebied is niets te gek in het land van de rijzende zon. Bridget gaat onder andere werken bij Paradise TV, een televisiezender waar wel erg rare programma's worden gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een live ontmaagding op televisie... Bridget steekt haar handen uit de mouwen in de wereld van de Japanse seksindustrie.

Schoonheidsideaal
Alle Chinezen lijken op elkaar, vinden wij, maar toch denkt een Chinees daar heel anders over. Schoonheid wordt namelijk steeds belangrijker in het moderne China. De plastische chirurgieklinieken schieten als paddestoelen uit de grond. Patrick gaat werken bij één van de vele klinieken van Peking. De overtreffende trap van je lichaam veranderen is in China niet je borsten vergroten, maar je benen verlengen. De Chinees wil langer worden. Patrick volgt een meisje van 1.50 meter dat over twee jaar 15 centimeter langer zal zijn en nu een beenverlengingsoperatie ondergaat.

Aflevering 8

1 november 21.35 uur tot 22.25 uur op Nederland 2

Kluizenaars
Je bent jong, woont in Japan en je hebt het helemaal gehad met je ouders en de druk die de maatschappij op je schouders legt. Dus wat doe je... Je sluit je 4 jaar in je kamer op. Van de één op de andere dag spreek je niemand meer, kom je niet meer buiten en speel je enkel nog computerspelletjes op je kamer. Dit fenomeen bestaat in Japan en heeft een naam: 'hikikomori'. Sterker nog: het aantal jongeren dat besluit om zich aan de maatschappij te ontrekken groeit gestaag. Bridget gaat aan het werk bij een organisatie die zich over deze verloren jongeren ontfermt.

Kung Fu
Patrick leert de beginselen van de oudste vechtsport ter wereld: Kung Fu. Hij doet dat in het Shaolin klooster in China, de bakermat van deze vechtsport. En dat het vechten is ondervindt hij al snel.