Technische Universiteit Eindhoven

31 augustus 2004

PERSBERICHT

Plechtig en studentikoos;
de opening van het academisch jaar aan de TU Eindhoven De opening van het academisch jaar 2004-2005 vindt op maandag 6 september 2004 om 16.00 uur in het Auditorium van de TU/e plaats. Het is voor het eerst dat studenten een deel van de opening van het academisch jaar voor hun rekening nemen. Dit komt tot uiting in het contrast tussen het traditionele eerste deel van het programma en het ludieke en speelse tweede deel.

Tijdens het eerste deel zal staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) ingaan op het belang van ondernemersschap voor de Nederlandse economie en de rol die de TU Eindhoven daarbij kan spelen. Aansluitend wordt de Simon Stevin Meesterschap prijs 2004 van de Technologiestichting STW uitgereikt aan prof.dr.ir. Arthur van Roermund (faculteit Electrotechniek). Deze heeft hij te danken aan zijn onderzoek aan gemengde analoge en digitale signalen. Ook zal voor het eerst in de geschiedenis een Universiteitshoogleraar aan de TU/e worden benoemd. Deze universiteitsleerstoel is ingesteld om topwetenschappers uit eigen huis een concrete blijk van erkenning te geven en hen door extra middelen in staat te stellen een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van een onderzoeksgebied waarmee de universiteit zich wil profileren.

Tijdens het tweede deel staat de luchtige noot centraal. Hoogleraar Rob Kanters van de Fiji-universiteit zal zijn visie op de wetenschap geven. Tevens is de Blauwe Zaal in het Auditorium a la Christo ingepakt. De opening wordt ten slotte feestelijk afgesloten met de live-band Lijn 7.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.

Programma:
16.00 uur Aanvang plechtigheid in de Hal van het Auditorium met orgelmuziek
Welkom
door A.H. Lundqvist, Voorzitter College van Bestuur TU/e

Via Eindhoven naar Lissabon: ondernemerschap in de kenniseconomie door mevrouw ir. C.E.G. Van Gennip MBA, Staatssecretaris van Economische Zaken

De noodzakelijke onderwijsvernieuwing
door prof.dr. R.A. van Santen, rector magnificus TU/e

Uitreiking onderscheiding Simon Stevin Meester 2004 aan prof.dr.ir A.H.M. van Roermond door Technologiestichting STW

Bekendmaking benoeming tot Universiteitshoogleraar 16.45 uur Muzikaal intermezzo: orgelmuziek door R. Huijbregts

Lezing van drs. Rob Kanters, University of Fiji

17.10 uur Officiële opening van het Academisch Jaar 2004 - 2005 prof.dr. R.A. van Santen, rector magnificus

17.15 uur Receptie in de Senaatszaal
met ondersteuning van live muziek door Lijn 7