Gemeente Eindhoven

Persbericht: 1 september 2004, no. 218

Jamai geeft startschot voor opruimactie in wijk De Bergen

Actie Nederland Schoon start in Eindhoven

Vanaf 6 september gaat Nederland voor de tweede keer massaal aan de schoonmaak. De opening van de landelijke actie de Week van Nederland Schoon 2004 vindt plaats in Eindhoven. Pieter van Geel, staatssecretaris Milieu, opent de week in de Eindhovense Design Academy. Jamai, de winnaar van Idols 2003, is ook van de partij. Hij presenteert de Week en geeft in de Eindhovense wijk De Bergen het startschot voor een opruimactie.

Dit jaar besteedt Nederland Schoon naast het zwerfafval ook aandacht aan onder meer graffiti, onkruid en scheve stoeptegels. De toer van Nederland Schoondoet dit jaar achtereenvolgens Eindhoven, Leeuwarden, Almere, Maastricht en Den Haag aan.

Prijsuitreiking
In Eindhoven vindt naast een opschoonactie in De Bergen tevens de prijsuitreiking van de Zwerfafval Innovatie Award plaats. Dit is een prijs voor een jonge ontwerper met de beste oplossing voor de aanpak van zwerfafval. Zij zijn de afgelopen maanden uitgedaagd om een vernieuwing te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen die zwerfafval tegengaan. Uit alle inzendingen zijn door een jury in een eerder stadium zeven finalisten gekozen. Op 6 september wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De organisatoren van de wedstrijd, Stichting Nederland Schoon en SVM-PACT, helpen de winnaar bij het op de markt brengen van het idee.

Programma opening Week van Nederland Schoon

09.00 Ontvangst

09.30 Welkomstwoord Marielle van Aggelen, directeur Stichting Nederland Schoon

09.35 Toespraak Pieter van Geel, staatssecretaris Milieu
09.45 Opening Week van Nederland Schoon door Pieter van Geel en Jamai, winnaar van Idols 2003

10.00 Start prijsuitreiking Zwerfafval Innovatie Award door Peter Swinkels, voorzitter Nederland Schoon

10.30 Start opschoonactie in De Bergen op het Wilhelminaplein door Jamai.

Meer informatie: www.beeldschoon.eindhoven.nl

© 2004 Gemeente Eindhoven