UNIVERSITEIT TWENTE

Creativiteit als wapen tegen academisch isolationisme

Minister Brinkhorst spreekt bij opening academisch jaar Universiteit Twente

Het Nederlandse publieke bekostigingsmodel voor universiteiten moet op de helling: ook prestaties als het genereren van nieuwe bedrijvigheid zouden mee moeten tellen. Dat past beter bij het hoge ambitieniveau dat Europa zichzelf heeft gesteld voor de kenniseconomie in 2010. De Europese kennisparadox -academisch aan de top, maar achterblijvend in toepasbaarheid- vraagt nadrukkelijk om een heroriëntatie. Dit stelt rector magnificus prof.dr. Frans van Vught tijdens de opening van het academisch jaar op maandag 6 september. Tijdens de plechtigheid spreekt ook Minister mr. L.J. Brinkhorst van Economische Zaken. De opening van het academisch jaar aan de Universiteit Twente vindt plaats in de Grote Kerk in het centrum van Enschede.

In de godin Athena ziet Van Vught een gepersonificeerde verbinding tussen de Griekse oudheid en de huidige kenniseconomie. Athena is, aldus de rector, uitgegroeid tot een soort Platonisch idee van het begrip creativiteit. En creativiteit heeft zowel met hoofd als met handen te maken. Met kennis, maar ook met het gebruiken van kennis. En daar heeft, in de tegenwoordige tijd, Europa een achterstand goed te maken op bijvoorbeeld Amerika. De aloude Humboldtiaanse universiteit heeft te veel geleid tot academisch isolationisme, constateert hij.

Athena werd ook de godin van de agoraia: van het overleg en de ontmoetingsplaats. Van de markt, vrij vertaald. Minister Brinkhorst verwijst hiernaar opnieuw in zijn rede 'Vanuit de ivoren toren naar de agora', waarin ook ingaat op onderwerpen als kennisvalorisatie, innovatie en de manier waarop het kabinet een sterke kenniseconomie wil stimuleren.

Noot voor de pers
De Opening van het Academisch Jaar begint om 15h30 in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede. Aansluitend vindt een receptie plaats bij de studentensociëteit 'De Pakkerij', naast de kerk. Pers is van harte welkom om de opening bij te wonen.

Contactpersonen voor de pers: Gerard van Emous (053) 4892232 of Wiebe van der Veen (053) 4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl


02 sep 04 09:06