Gemeente Utrecht

Gezamenlijk persbericht GVU en Gemeente Utrecht

VERKEERSWETHOUDER ZWAAIT OUDE GVU-BUSSEN UIT

Het eerste transport van de laatste vijftien oude rode GVU-stadsbussen van Utrecht naar Elbasan in Albanië gaat maandag 6 september a.s. om 09.00 uur van start. Met het schenken van de bussen ondersteunt Utrecht de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Elbasan en omliggende gemeentes. Verkeerswethouder Yet van den Bergh is aanwezig om het eerste transport van de bussen uit te zwaaien.

Het transport van de bussen wordt verzorgd door Transportbedrijf Van de Wal. Op het bedrijfsterrein van Van de Wal worden aanstaande maandag de eerste bussen op een trailer geplaatst, waarna deze naar Italië wordt gereden. Van daaruit worden de bussen per boot verder vervoerd naar de Albanese havenplaats Dürres. De rode GVU-bussen hebben jaren van trouwe dienst in Utrecht achter de rug. Toch zijn de bussen nog in prima staat om het openbaar vervoer in Elbasan de komende tijd te versterken. De rode GVU-bussen zijn vervangen door de nieuwe standaard bussen van Van Hool, met de blauwe uitstraling.

Het vervoer van de oude stadsbussen is mogelijk gemaakt door een subsidie van gemeente Utrecht. Tijdens de raadsvergadering van 24 juni jl. besloot de gemeenteraad ¬ 40.000 beschikbaar te stellen voor het transport. Het is niet de eerste keer dat de gemeente Utrecht bussen schenkt aan Albanië. In 2000 werden vier midi-bussen aan Albanië geschonken. Bovendien werd toen vanuit Utrecht een project voor opbouw van openbaar vervoer in Elbasan geleid; medewerkers van GVU en van de Dienst Stadsbeheer maakten samen een opzet voor het openbaar vervoer ter plekke. De bussen die nu naar Albanië gaan, vormen een welkome aanvulling.

Noot voor de media:
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij dit vertrek van de rode bussen. Het uitzwaaien vindt plaats op maandag 6 september om 9.00 uur op het terrein van Transportbedrijf Van de Wal aan de Nijverheidsweg te Utrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Casper van Riet, bestuurscommunicatie Gemeente Utrecht, tel. (030) 286 11 48 en Ton Hilhorst, GVU directeur reizigersvervoer, tel. (030) 236 35 50.

Utrecht, 2 september 2004.