Technische Universiteit Eindhoven


2 september 2004

PERSBERICHT

Internationaal symposium op de TU Eindhoven
Het voorkomen van elektromagnetische storingen
Elektromagnetische storingen veroorzaken allerlei problemen. Denk bijvoorbeeld aan de mobiel die de autoradio stoort, of het scheeftrekken van de monitor van de computer, of de gevolgen van blikseminslag. Ook op grotere schaal kan het mis gaan, elektromagnetische storingen speelden bijvoorbeeld een rol bij de streekbus die in 1998 spontaan inreed op de stationsrestauratie in Eindhoven, waarbij tien gewonden vielen. Hoe kan je dergelijke storingen en andere ongewenste bijverschijnselen voorkomen?

Het vakgebied Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC) speelt hierin een centrale rol. De TU/e organiseert samen met Philips, Technische Universiteit Twente, Thales, KH Brugge-Oostende en het Fraunhofer Instituut van maandag 6 tot en met vrijdag 10 september het tweejaarlijkse Internationale Symposium over EMC. Zon 300 wetenschappers bespreken in het Auditorium van de TU/e deze tak van wetenschap

Een van de onderwerpen is de micro-elektronica. Deze wordt steeds sneller: een 3 GHz processor fungeert gezien de afmetingen van de behuizing en zijn interne bedrading onbedoeld als radioantenne. De signaaloverdracht vanuit de processor naar de omgeving wordt bewust trager gemaakt om die antenne-werking binnen aanvaardbare perken te houden.

Ook worden vermogensregelingen voor motoren besproken. Deze krijgen snellere elektronica, worden compacter gebouwd, en vinden steeds breder toepassingen. In een auto zit allerlei elektronica zeer dicht op elkaar, en neemt het risico op storingen en schade door storingen nog meer toe wanneer ook de aandrijving van de auto elektronisch wordt.

Midden in deze elektronische omgeving staat de mens, die tot nu toe redelijk ongevoelig voor elektromagnetische velden blijkt. Het is een grote wetenschappelijke uitdaging om het effect op de mens beter te begrijpen en aan te tonen, om vervolgens goed onderbouwde grenzen aan te geven van de veldsterkte.

Behalve de wetenschappelijke voordrachten zijn er workshops en praktijklessen. Een uitgebreide tentoonstelling van diverse fabrikanten completeert het geheel. Een bezoek aan het nieuwe EMC Competence Centre op de Philips High Tech Campus is eveneens in het programma opgenomen.