Universiteit van Amsterdam

Persbericht

Collegevoorzitter Noorda waarschuwt voor verstikkende regelgeving

Rutte spreekt aan UvA over kentering in internationaliseringsbeleid

De opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam op 6 september staat dit jaar in het teken van internationalisering. Collegevoorzitter Sijbolt Noorda en staatssecretaris van Onderwijs Rutte schetsen de internationale ambities van - en kansen voor het hoger onderwijs in Nederland. Twee buitenlandse gastsprekers spreken over de internationale onderwijs- en het onderzoekspraktijk: student Mark Fonseca Rendeiro en John Sexton, president van New York University.

Internationale samenwerking, publicatie en uitwisseling van kennis en ideeën is voor het wetenschappelijk onderzoek in Nederland al decennia een vanzelfsprekendheid. Ook het onderwijs krijgt een steeds internationaler karakter. Dat is van groot belang voor de studenten en voor hun toekomst op de arbeidsmarkt. UvA-collegevoorzitter Sijbolt Noorda zal ingaan op de noodzaak en betekenis van de international classroom, vooral ook in Amsterdam. Hij doet dit vanzelfsprekend met het oog op het internationaliseringsbeleid van Den Haag. Denk aan de toekomst is zijn boodschap, de wereld houdt niet op bij Europa: het is in de 21ste eeuw niet langer mogelijk een goede universiteit te zijn en louter in en voor een lokale of nationale context te werken. De Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen moeten daarom in alle vrijheid nationaal én internationaal studenten kunnen aantrekken. De UvA doet dit op het moment al tot tevredenheid van het overgrote deel van haar bijna 2000 buitenlandse studenten, en zij wil dat in de toekomst nog beter doen. Nieuwe beperkende Haagse regelgeving zou die opdracht frustreren, zegt Noorda: De berichten over bezuinigingen op het budget voor studenten van buiten Europa moeten wel op een grondig misverstand berusten. Als het kabinet de EU-ambities ernstig neemt, dan steekt het eerder meer dan minder geld in de internationalisering van de Nederlandse universiteiten. Anders neemt het nu al afscheid van Lissabon en raakt Nederland in de achterhoede verzeild.

Staatssecretaris Mark Rutte spreekt over het internationaliseringsbeleid van de overheid. Hij wil een kentering in het denken bewerkstelligen. Niet alles met het etiketje 'internationaal' of 'EU' is per definitie van toegevoegde waarde. We moeten gaan werken met een internationaliseringsstrategie, zegt hij. Uitgangspunt daarbij moet voortaan zijn: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarom gaat de overheid een beurzenstelsel ontwikkelen waarvoor vanaf 2006 10 miljoen euro per jaar beschikbaar is. De staatssecretaris reikt ook drie koninklijke onderscheidingen uit aan UvA-wetenschappers en/of bestuurders.

Het programma wordt gecompleteerd door John E. Sexton, president van New York University, die spreekt over de internationale onderzoekspraktijk, en Mark Fonseca Rendeiro. Fonseca Rendeiro schetst zijn ervaringen als buitenlandse student aan de International School for the Humanities and Social Sciences van de UvA. Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door celliste Quirine Viersen.


Locatie en tijd: Aula van de UvA, Singel 411, maandag 6 september 15.00 - 17.00 uur.