NMBS

Spoorwerkzaamheden tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

02/09/2004

Deze week starten de werkzaamheden voor de volledige vernieuwing van een spoor op de spoorlijn Brussel-Ternat via Denderleeuw. Het spoor naar Denderleeuw wordt volledig vervangen. Een speciale werktrein maakt in één beweging de rails los, legt ze opzij en vervangt de versleten houten dwarsliggers door nieuwe exemplaren in beton. Vervolgens legt de werktrein de rails weer vast op de nieuwe dwarsliggers. Tezelfdertijd wordt het steenslagbed gezift, gereinigd en met nieuwe steenslag aangevuld. Andere werktreinen zorgen er dan weer voor dat het vernieuwde spoor netjes uitgelijnd ligt, vooraleer er op maandagmorgen weer treinen over rijden.
Deze week worden er voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd om vanaf het komende weekend gedurende vier weekends met de werktreinen te kunnen uitrukken. In die periode zullen de overwegen op de spoorlijn voor alle wegverkeer worden afgesloten. Zo zal de overweg in de Stationsstraat in Sint-Martens-Bodegem gesloten zijn op zondag 6 september, die in de Brusselstraat in Groot-Bijgaarden op zaterdag 11 september en de overweg in de Stationsstraat in Dilbeek op zondag 12 september. De overwegen in de Meersstraat en de Lostraat worden afgesloten van woensdag 29 september tot respectievelijk 8 en 13 oktober.
Omdat de treinen van Aalst naar Brussel tijdens die weekends in september om beurt over één spoor moeten rijden, zullen de treinen naar Brussel in Ternat 15 tot 20 minuten later dan normaal vertrekken en niet verder rijden dan Brussel-Noord. In de richting van Brussel naar Aalst zullen de treinen ongeveer 5 minuten langer onderweg zijn. De eerste trein van de dag rijdt in beide richtingen wel volgens de normale dienstregeling.