Ingezonden persbericht

Persbericht

Stichting Whizzer voorziet in 'altijd en overal' leren

Rotterdam, 6 september 2004 - Deze maand is Whizzer gestart, een stichting die 'altijd en overal leren' voor Primair en Voortgezet Onderwijs dichterbij brengt. De stichting voorziet in betaalbare ICT-leerplekken waarmee leerlingen, leraren maar ook ouders altijd en overal toegang hebben tot het schoolnetwerk. Of ze nu thuis, op school of elders zijn. 'Leren doe je OOK op school', is één van de uitgangspunten van Whizzer en van de trend 'het nieuwe leren'. Ook heeft Whizzer een virtuele leeromgeving ontwikkeld, speciaal voor het Primair Onderwijs. De eerste proeven op scholen in Zeeland, Brabant en Zuid Holland zijn afgerond en een succes gebleken.

"Uit diverse onderzoeken en experimenten komt naar voren dat leerlingen beter leren wanneer ze zelf de regie hebben over wat, hoe en wanneer ze leren. De hersenen blijken effectiever. Dit in tegenstelling tot traditioneel klassikaal onderwijs waarbij leerlingen op hetzelfde moment, op dezelfde wijze, dezelfde leerstof krijgen aangedragen. Kabinet Balkenende 2 stimuleert adaptief onderwijs ook. Het verbinden van het 'buitenschoolse' en 'binnenschoolse' leren van Whizzer past hierin," zegt onderwijsdeskundige Jozef Kok, verbonden aan de Fontys Hogescholen.

Whizzer faciliteert de volledige ICT-leeromgeving thuis en op school, van computers, laptops en PDA's tot netwerken en verbindingen. Ook bemiddelt de stichting tussen lokale partijen, die tegen een aantrekkelijk tarief het beheer en het onderhoud van de leerplekken regelen. "Wij zijn ons ervan bewust dat de budgetten van de scholen beperkt zijn en de schoolkosten voor ouders hoog. Wij zetten ons daarom in voor oplossingen die voor zowel ouders als scholen betaalbaar zijn. Zo kopen we bijvoorbeeld centraal ICT-apparatuur in, regelen de licenties van de benodigde programmatuur, verzorgen een aantrekkelijke financiering en regelen lokaal de ondersteuning," aldus Frits Lauterbach, één van de oprichters van Whizzer.

Virtuele leeromgeving
Eén van de diensten van de stichting is WhizzerConnect, een gecontroleerde virtuele leeromgeving speciaal ontwikkeld voor het Primair Onderwijs. In deze veilige omgeving kunnen kinderen zelf naar informatie zoeken op het internet voor school-opdrachten. Ieder kind heeft zijn eigen 'stek' (website) en een eigen profiel. Op basis van gelijke profielen kunnen kinderen 'maatjes' zoeken, op de eigen school maar ook op een andere school, waarmee ze kunnen samenwerken aan opdrachten en met wie ze ervaringen en kennis kunnen delen. Leraren kunnen meekijken, aantekeningen maken in het virtuele logboek en leerlingen tips geven voor interessante websites.

"Door kinderen zelf te laten leren en hun wereld te laten ontdekken, leren ze méér en vinden ze leren ook weer leuk. Ze verzamelen zelf informatie via het internet, voelen zich daardoor verantwoordelijk voor hun prestaties en meer betrokken. Bovendien leren ze zo ook teksten opzetten, lezen, rekenen, websites bouwen en met het internet en vreemde talen omgaan," zegt Frans van Buul, directeur van één van de basisscholen die in de proeven zijn betrokken.

Betrokken ouders
Ouders kunnen over de schouder van hun kinderen meekijken, ze kunnen hen stimuleren en ook zelf meedoen: "Veel ouders werken allebei. Whizzer biedt een uiterst effectieve oplossing om actief betrokken te blijven bij de school en de leerprestaties van hun kind," aldus Lauterbach. Ook kunnen zij via WhizzerConnect discussiëren met leraren, andere ouders en deskundigen over bijvoorbeeld opvoeding- of leerproblemen. "Er ontstaan zo contactgroepen rond de school, die samen met de school de kinderen tot volwassen burgers begeleiden. De mogelijkheden zijn feitelijk onbegrensd," aldus Lauterbach.

Whizzer biedt ook een oplossing voor kinderen die bijvoorbeeld met hun gebroken arm in het ziekenhuis liggen. Met PDA's of laptops kunnen ze in een gecontroleerde omgeving lesprogramma's volgen, hun huiswerk maken en in contact blijven met hun maatjes. Hetzelfde geldt voor kinderen die om welke reden dan ook tijdelijk de school niet kunnen bezoeken.

Pluspunten voor leraren
Whizzer biedt ook voordelen voor de leraren: "In plaats van een groot deel van hun tijd bezig te zijn met het uitvoeren van zaken die vast liggen kunnen ze zich nu met Whizzer meer richten op hun professie: kwalitatief hoogstaande lesprogramma's ontwikkelen waarbij ze gebruik maken van nieuwe leerbronnen, en meer aandacht geven aan de individuele leerling. Bovendien kunnen ze op afstand lesprogramma's en roosters met collega's afstemmen," aldus Kok.


**********

Over stichting Whizzer
Whizzer is een samenwerkingsverband van het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) en de stichting DOTank. KPN was als partner nauw betrokken bij de proeven. 'Leren doe je ook op school', is de filosofie van Whizzer. Whizzer is in gesprek met lokale partijen zoals bibliotheken en computerleveranciers om de doelstelling "altijd en overal leren" nog verder in te vullen. Ook zit de stichting om de tafel met financiële instellingen om te komen tot een aantrekkelijke financiering voor scholen en ouders. Whizzer heeft een virtuele leeromgeving ontwikkeld, WhizzerConnect, speciaal voor het Primair Onderwijs, waarin leerlingen met elkaar kunnen samenwerken. Voor meer informatie, http://www.whizzer.nl

Werkwijze Whizzer
Vanaf september 2004 helpt Whizzer circa honderd scholen 'altijd en overal leren' te implementeren. De aanpak van Whizzer is verdeeld in een aantal stappen: Whizzer start samen met de school een analyse van de huidige situatie. Uitgangspunten zijn de huidige ICT-middelen en de manier waarop ICT nu wordt ingezet. Whizzer betrekt hier, via de school, ook de ouders bij. Op basis van de onderwijsvisie van de school en de wensen en behoeften van de leraren en de ouders wordt gezamenlijk het Whizzer Plan opgesteld. Met hierin mogelijke en passende multi-mediale toepassingen om het nieuwe leren vorm te geven. Afhankelijk van het plan kunnen verschillende Whizzer Ontwikkelings Modulen zoals Whizzer Connect, Whizzer Infrastructuur of Whizzer Leerplek naar eigen keuze worden ingezet. Wanneer wenselijk, begeleidt Whizzer de scholen bij de uitvoering van het plan.

Over APS
APS is een onderwijsadviesbureau dat zich bezig houdt met het professioneel begeleiden en adviseren van de docenten en het management van scholen en onderwijsinstellingen, nationaal en internationaal. De kern van het werk van APS is het ontwikkelen van 'krachtig leren'. APS investeert in het ontwerpen van leersituaties, die betekenisvol zijn voor leerlingen, docenten en schoolleiding. Daarbij houdt ze de context waarin leerlingen, docenten en schoolleiding leren, goed in het oog. Het streven is de organisatiecultuur zo vorm te geven dat alle betrokkenen zich professioneel kunnen ontwikkelen en met elkaar de school tot een lerende organisatie kunnen maken. Voor meer informatie: http://www.aps.nl.

Over DOTank
DOTank is een internationaal netwerk dat zich richt op de 'ontketening van publieke dienstverlening'. Ze stimuleert en versnelt initiatieven in de publieke sector door pro-actieve bemiddeling. Het netwerk bestaat uit verschillende topmanagers uit het bedrijfsleven, zowel profit als non-profit, allen met uitgebreide ervaring op het gebied van innovatie en organisatieverbetering. DOTank is een 'not for profit' stichting. Zij richt zich op organisaties die een link hebben met publieke dienstverlening. Publieke sectoren waaraan ze hun diensten aanbieden, zijn onder meer gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, energie en veiligheid. Voor meer informatie, http://www.dotank.nl


**********



Ingezonden persbericht