---

Nieuwsberichten
---

Mogelijke daders hinderlaag opgepakt in Irak

6-9-2004 9:36:00

De Nederlandse Battle Groupvan SFIR 4 heeft zondag (5 september) omstreeks 14.00 uur lokale tijd in de stad Ar Rumaythah vrijwel gelijktijdig op twee plaatsen een opsporingsactie uitgevoerd. Daarbij zijn in totaal acht personen aangehouden. Bij dit optreden vielen geen slachtoffers.

De actie houdt direct verband met de hinderlaag van 14/15 augustus, waarbij wachtmeester Severs sneuvelde en vijf militairen zwaar gewond raakten. In de laatste weken zijn veel signalen ontvangen en gegevens verzameld. Vooral ook vanuit de lokale bevolking. Op grond daarvan besloot de commandant van de Nederlandse Battle Group, luitenant-kolonel Kees Matthijssen, snel tot optreden over te gaan. Het verrassingseffect was volledig, met als resultaat acht aanhoudingen. Ook werd een hoeveelheid materiaal in beslag genomen, waaronder vuurwapens. De gearresteerden zijn voor ondervraging afgevoerd en maandagochtend overgedragen aan de Multinationale Divisie in Basrah.

Bij de uitvoering op de grond waren uitsluitend NL militairen betrokken. De operatie is ondersteund door Nederlandse Apaches en een Britse Chinook.

Nieuws Nieuwsberichten