Ingezonden persbericht


Persbericht

ORACLE GRID INDEX GEEFT DE ACCEPTATIE VAN GRID COMPUTING IN EUROPA WEER

Grote bekendheid onder opinieleiders heeft al geleid tot inzet van grid computing en de daarbij behorende voordelen

De Meern, 6 september 2004 Oracle presenteert vandaag de Oracle® Grid Index. Deze index geeft de houding weer ten opzichte van de vooruitgang en de acceptatie van grid-gerelateerde technologieën. De Oracle Grid Index bestaat uit één enkel cijfer, dat voortgekomen is uit onderzoek naar grid technologieën binnen bedrijven in Europa. Met 0 wordt een lage score aangegeven en met 10 een hoge. De gemiddelde Oracle Grid Index voor Europa voor het najaar 2004 is 3,1*. De Grid Index zal op regelmatige basis momentopnames geven.

Het Grid Index onderzoek is uitgevoerd door Quocirca, specialist op het gebied van IT- en bedrijfsanalyses in Europa. Quocirca heeft 603 corporate IT-managers ondervraagd van organisaties in Benelux, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Engeland. Antwoorden op het eerste onderzoek laten zien dat grid computing dezelfde adoptiepatronen doorloopt als internet. Net als met internet, begrijpen voorlopers op technologiegebied het concept al goed en zijn er duidelijke relaties tussen hun kennis van de technologie, hun waardering van de voordelen en de betrokkenheid van hun bedrijven bij deze technologie. Het onderzoek laat zien dat de opinieleiders een duidelijke bijdrage leveren aan een bredere invoering van grid computing binnen het Europese bedrijfsleven.

Opvallende onderzoeksresultaten:

* Opinieleiders waarderen de voordelen van grid technologieën vijf keer meer dan IT-ers met weinig kennis over deze technologieën (Benefits Index 6.5 versus 1.2).
* Bedrijven met 1 miljard euro omzet of 10.000 medewerkers hebben een hogere totale Grid Index dan bedrijven met 100 miljoen euro omzet of 1.000 medewerkers (3.2 vergeleken met 2.9). De grotere bedrijven hebben al een sterkere betrokkenheid bij grid-gerelateerde technologieën (Commitment Index 2.0 vergeleken tot 1.4).
* De mate van betrokkenheid op basis van investeringsplannen en de inzet van grid in hun totale IT-strategie is bijna acht keer hoger bij opinieleiders (Committent index 5.4 versus 0.7).
* Betrokkenheid bij de inzet van grid technologieën is het hoogst binnen retail-, financiële en nutsbedrijven. Dit is niet verrassend omdat deze sectoren de grootste druk op hun IT-infrastructuur ondervinden.
* Benelux, Frankrijk, Duitsland en de UK zijn landen met een bovengemiddelde bekendheid met de grid technologie.

Het onderzoek geeft ook inzicht in de besluitvorming rondom de inzet van grid-gerelateerde technologieën. Van de respondenten die een hoge betrokkenheid bij grid technologie hebben, zei meer dan 40 procent dat de totale belasting van hun IT-infrastructuur bovengemiddeld was. Dit wijst erop dat het in balans brengen van infrastructuren een stimulans is om de technologie vroeg op te pakken. De meerderheid van de respondenten (51 procent) noemde ook de mogelijkheid van grid technologie om de totale IT-uitgaven en operationele kosten te reduceren als belangrijk voordeel.

Het is bemoedigend om te zien, dat zelfs in dit vroege stadium, veel Europese CIO s de voordelen van grid technologie begrijpen en in sommige gevallen al een concrete ROI behalen, aldus Sergio Giacoletto, excutive vice president Europe, Middle East and Africa, Oracle Corporation. De informatie uit het Oracle Grid Index onderzoek kan dienen als een inspiratie voor andere CIO s om deze kans te pakken. Bij Oracle zijn we overtuigd van grid computing door de voordelen die het onze gebruikers kan bieden en innovatieve bedrijven zijn het hier duidelijk mee eens. In de huidige wereldwijde markt, waar IT een integrale rol speelt in het totale succes van bedrijven, zijn het de innovatieve bedrijven, die hun concurrenten voorblijven. We denken dat grid, zoals internet al eerder was, de volgende grote mogelijkheid is voor onze gebruikers om de rest voor te blijven.

Een duidelijke start is al gemaakt standaardisatie en consolidatie Verrassend was dat er al bemoedigende tekens kwamen van de bedrijven die grid computing nog niet echt hebben ingezet; het Oracle Grid Index onderzoek laat zien dat zij al wel het nodige geïmplementeerd hebben om de Grid- technologie in te kunnen zetten. Ruim de helft van de respondenten gaf aan dat zij hier al klaar mee waren, of zich in het proces van standaardiseren en consolideren van de belangrijkste elementen van hun infrastructuren bevinden, inclusief hun databasesystemen. Oracle ziet standaardisatie en consolidatie als de twee belangrijkste stappen op de weg naar grid computing. Minder verrassend is dat bedrijven die grid computing hebben geaccepteerd verder zijn met het standaardiseren en consolideren van hun IT-systemen; 65 procent van deze bedrijven heeft hun database-omgevingen al gestandaardiseerd en 62 procent heeft deze omgevingen al geconsolideerd.

Bewustwording is de sleutel
De feedback laat zien dat een gebrek in de mate van bekendheid met grid technologie en de voordelen ervan een beslissende factor is bij de adoptiesnelheid. Onder de Europese IT-executives, inclusief opinieleiders, is er enige kennis van applicatie server en storage pooling / virtualisatie (respectievelijk 35 en 33 procent), maar de kennis van grid computing is lager (22 procent). Dit laat duidelijk zien dat, afgezien van de de vroege adopters, er nog steeds behoefte is aan een voorlichtingsprogramma. Daarnaast zien de respondenten het concept in eerste instantie als een nieuw discussiegebied voor marketingmateriaal en media- en sectoranalisten. Dit geeft Oracle een duidelijk mandaat om bekendheid en adoptie van de technologie binnen een breder publiek te vergroten.

Met Europa s IT-opinieleiders die de weg voor grid vrij maken, is Oracle ervan overtuigd dat veel bedrijven een goede start maken door de belangrijkste elementen van hun IT-infrastructuren te standaardiseren en consolideren, waardoor zij gemakkelijk grid-gerelateerde technologieën kunnen integreren. De Oracle Grid Index laat zien dat Europa op de goede weg is naar de acceptatie van het grid. Steeds meer gebruikers zien immers de voordelen in met betrekking tot de kostenefficiency en de verbetering van hun netwerk.

*Het cijfer kan alleen als een algemene indicatie dienen voor Europa s vooruitgang naar Grid; desalniettemin laten de analyses van de onderliggende indexen en cijfers, die geconsolideerd zijn voor het verkrijgen van de gemiddelde Oracle Grid Index, interessante feiten en statistieken zien. ** Respondenten werden gesegmenteerd in categorieën gebaseerd op de mate van kennis van Grid, in het rapport uitgedrukt als een kennisindex. De respondenten met de hoogste kennisindex, van 6,7 tot 10, worden weergegeven als opinieleiders

Oracle
Oracle is 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware. Voor meer informatie: www.oracle.com

# # #

Trademarks
Oracle is a registered trademark of Oracle Corporation and/or its affiliates. Other names may be trademarks of their respective owners.