AutoRai

6-9-2004

Ford-rijder Märtin op het podium in Rally van Japan

Markko Märtin en Michael Park hebben met hun Focus voor het BP-Ford World Rally Team de vierde achtereenvolgende podiumplaats in de wacht gesleept na hun derde plaats in de Rally van Japan, die vandaag is geëindigd.

Hun Ford Focus RS World Rally Car never missed a beat tijdens drie zware dagen van rallyrijden op het meest noordelijke eiland van Japan, Hokkaido. Dankzij dit resultaat heeft Ford de tweede plaats in het Wereld Rally Kampioenschap vast in haar greep.

Teamgenoten François Duval en Philippe Droeven moesten op de laatste dag de strijd staken nadat ze in hun Focus RS van de weg waren gegleden. Zij bezetten op dat moment de zesde plaats.

Grote menigten toeschouwers stonden langs de route in de dorpen en bossen ten noorden van het rallycentrum in Obihiro om getuige te zijn van de eerste Japanse rally in het prestigieuze Wereld Rally Kampioenschap. Ook voor de rijders was het evenement volledig nieuw. Geen van de topteams had hier eerder gereden. De smalle, maar snelle gravelpaden zorgden voor een zware onderlinge competitie. De met gras overdekte greppels vlak langs de weg zorgden voor menig angstig moment bij de deelnemers.

De gehele rally werd onder prachtige, zomerse omstandigheden verreden, waarbij een publieksproef in Obihiro letterlijk veel stof deed opwaaien, tot groot genoegen van de vele rallyfans. In totaal bestond de Rally van Japan uit 387,50 km aan klassementsproeven.

Märtin en Park gingen de derde dag in hun Castrol Focus RS in terwijl ze op de derde plaats lagen. En dat ondanks de problemen met de pace-notes gedurende de eerste twee dagen. Op de laatste dag was het Ford-team de snelste op drie van de zeven klassementsproeven.

Op het laatst waren de pace-notes uitstekend en toen ging het prima, verklaarde Märtin. We hebben wat aanpassingen gedaan, maar dat is normaal bij een totaal nieuwe rally. Maar ironisch genoeg, bij de langste klassementsproef met goede notes, viel de intercom uit en kon ik de aanwijzingen niet horen. Toch waren we de snelste. Ik reed derde op 100% maar wel aan de veilige kant van de 100.

Op vrijdag zag het er niet goed uit door die verkeerde notes, maar onze Focus deed het uitstekend. Dus die derde plek is een prima resultaat voor ons, voegt Märtin er aan toe.

BP-Ford teamgenoten Duval en Droeven, liggend op de zede plaats voor de laatste dag, gleden op de tweede proef van de weg in een gevaarlijke bocht voor een brug, een bekende plaats voor de lokale matadoren.

Onze pace notes melden dat het een doordraaiende bocht was, maar die bleek veel scherper te zijn. Het was een klein foutje, we gleden een greppel in en konden er niet meer uitkomen. Het is voor ons een moeilijke week geweest, maar de tijden bleken toch goed te zijn. Ik reed hier voor het eerst met mijn co-driver en voor hem het debuut in het WK, aldus Duval.